Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Body 1 jan 2019

Kun je altijd nog wel méér eten? Zo kom je er vanaf

Heb je tijdens de feestdagen veel meer gegeten dan normaal, en kun je nu maar moeilijk stoppen? Of ben je eigenlijk altijd al een bodemloze put? Gelukkig is daar wat aan te doen: als je het volhoudt om 5 weken kleine en gezonde maaltijden te eten, dan komt het helemaal goed.

Waarom het werkt?

Wanneer je lichaam de tijd krijgt om zich aan te passen aan kleinere gerechten zal je maag minder uitrekken. Hierdoor bereik je sneller het ‘ik ben vol’ gevoel, zélfs na het eten van een kleinere hoeveelheid eten dan normaal, zegt Atif Iqbal – medisch directeur van het Digestive Care Center bij Orange Coast Memorial Medisch Centrum in Amerika.

Denk aan je maag als een spier. Als het 3 keer per dag wordt gevuld met grote hoeveelheden eten, verhoogt de distensibiliteit – de wetenschappelijke term voor rekbaarheid van de maag. Het is vergelijkbaar met je biceps, stelt Iqbal. Je biceps zouden toch ook groter worden als je 3 keer per dag een workout zou doen?

Lees ook: Hoe je met kleur je emoties kunt beïnvloeden

In de tegengestelde richting werkt het ook zo. Eet je veel kleine maaltijden gedurende de dag, dan gaat de capaciteit van je maag naar beneden.

Hoe lang dit duurt? Een week of 5. Hierna zal je van nature sneller een vol gevoel krijgen en zal je lichaam eerder het signaal geven dat je moet stoppen met eten dan voorheen.

Ook interessant: Er zijn 3 soorten honger, welke heb jij het meest?

Van start

Wat je precies moet eten hangt natuurlijk van verschillende factoren af, zoals lichaamsgewicht, leeftijd, fysieke inspanningen overdag en individuele voorkeuren. Om te beginnen kun je in ieder geval het volgende proberen:

  • Ontbijt met een fruitsmoothie of havermout met bessen
  • Neem twee uur later een cracker pindakaas en fruit
  • Lunch met een salade of rijst met kip
  • Rond de middag neem je noten of yoghurt als snack
  • Dineer tot slot met groenten en gebakken vis

Meer lezen over gezond eten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Kun je altijd nog wel méér eten? Zo kom je er vanaf
Sluiten