Kruidnagel is het ultieme, beschermende kruid

De verschillende toepassingen van kruidnagel

De rijke historie van de kruidnagel gaat heel ver terug in de tijd. In China wordt kruidnagel al meer dan 2000 jaar gebruikt als geur of als specerij, omdat de Chinezen geloofden dat het beschermende krachten bezat tegen de builenpest die toentertijd in Europa heerste. Maar ook tegenwoordig is kruidnagel nog steeds populair. Zo schitterde kruidnagel als voornaamste ingrediënt in Yves Saint Laurent’s populaire blockbuster parfum, Opium.

Toen we onlangs onze Abel parfumeur Isaac Sinclair in Amsterdam op bezoek hadden en hem vroegen welke geur hij het meest met Nederland associeerde, stond kruidnagel – samen met kaneel en andere warme specerijen – bovenaan zijn lijst. Sinds kruidnagel in Nederland geïntroduceerd werd als handelsmiddel door de VOC, is het niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken.

Dus laten we de kruidnagel eens in het zonnetje zetten en de verschillende vormen en toepassingen op een rijtje zetten.

Kruidnagelolie

Als antimicrobieel, antischimmel, antiseptisch, antiviraal of afrodisiacum; kruidnagelolie kan als medicinaal kruid voor ontzettend veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Hieronder een kleine samenvatting van een paar simpele gebruikswijzen van kruidnagelolie.

 • Voor kiespijn: Dit is misschien wel het oudste en meest voorkomende gebruik van kruidnagel. De antibacteriële eigenschappen maken kruidnagel heel effectief voor het verlichten van kiespijn, ontstoken tandvlees en mondzweren. Breng een verdunde vorm van de olie twee keer per dag met een wattenstaafje aan op het ontstoken gebied of gebruik het als mondspoeling. (Ook effectief tegen gaatjes en slechte adem!!)
 • Voor hoofdpijn: Mix de verdunde olie met een beetje zout en breng aan op de slaap of de nek. De ontstekingsremmende kwaliteit kan spanningen wegnemen die vaak de oorzaak zijn van hoofdpijn. (Wanneer je kruidnagelolie op deze manier gebruikt, of als je een beetje olie op je kussen dept, kan het ook helpen tegen slapeloosheid.)
 • Voor pijnverlichting: Breng, net als bij hoofdpijn, olie aan op pijnlijke gewrichten of spieren om de zwelling te verlichten en pijnlijke ontstekingen tegen te gaan.
 • Voor stress: Kruidnagel is, net als bijvoorbeeld oesters, een natuurlijk afrodisiacum en een ‘oppepper’. Brandt de olie in je huis om mentale uitputting, vermoeidheid en stress te verlichten. (Daarbij ruikt je huis ook nog eens heerlijk!)
 • Als ontsmettingsmiddel: Breng de verdunde olie direct aan op wonden, snijwonden, voetschimmel, schimmelinfecties, kneuzingen en insectenbeten om te ontsmetten en jeuk tegen te gaan.
 • Als anti-insectenmiddel: Brand de olie in een oliebrander of breng het aan op de muren om insecten weg te houden.

Kopen & Gebruik: Koop altijd 100% pure kruidnagelolie (liefst organic) en verdun dit dan zelf met een zachtere olie (kokos, olijf of amandel) in een verhouding van 4:1.

Gedroogde kruidnagel

Een goed alternatief voor de kruidnagelolie is de gedroogde kruidnagel. Met een extreem hoog antioxidantniveau – wel 30 keer zo hoog als blauwe bessen – is gedroogde kruidnagel een gezonde en smakelijke toevoeging aan vele gerechten.

 • Voor in de koude winter: Maak een heerlijke thee door simpelweg 2 verkruimelde kruidnagels, een kaneelstokje en twee kardemomzaden in heet water te weken. Hiermee verlicht je verkoudheid en griepsymptomen.
 • Als antioxidant in eten: Profiteer van de antioxiderende werking door gedroogde kruidnagel te verwerken in zoete of hartige gerechten. Gebruik slechts een paar teentjes – in hun geheel of verkruimeld – voor zowel de heerlijke smaak als een gezondheid boost.
 • Voor tand- of kiespijn & slechte adem: Kauwen op een gedroogde kruidnagel is een hele effectieve manier om tandpijn te verlichten en van een slechte adem af te komen. Het pijnstillende effect werkt uren door, terwijl de smaak na slechts 10 minuten al verdwijnt.
 • Om je kleren fris te houden: Leg een theelepel kruidnagels in een klein zakje of een sok bij je kleren om schimmels weg te houden en je kleren fris en zoet te laten ruiken. (Ongeveer elke maand vervangen.)

Kopen & Gebruik: Probeer wel altijd organic kruidnagel te kopen en probeer ze te eten wanneer ze nog vers zijn.

Let op:

 • Essentiële oliën zijn niet geschikt voor gebruik op lange termijn.
 • Veel essentiële oliën (inclusief kruidnagelolie) zijn allergenen, dus als je van plan bent de olie te gebruiken tegen ontstekingen of een onrustige huid, kan je het best eerst de olie op een klein stukje gezonde huid aanbrengen om te kijken hoe je lichaam reageert.
 • Zwangere vrouwen of mensen aan met bepaalde medicatie moeten voorzichtig zijn met het gebruik van essentiële oliën. Gelieve eerst je arts te raadplegen voor gebruik.