Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Spiritualiteit 8 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

In de korte docu ‘Ram Dass, Going Home’ praat de spiritueel leider over het leven en de dood

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: de inspirerende docu ‘Ram Dass, Going Home’.

In 1967 reisde Richard Alpert naar India – een reis die zijn leven zou veranderen. Hij reisde van tempel naar tempel, leerde mantra’s en asana’s en ontmoette zijn goeroe Maharaj-ji. Hij kwam niet terug als Richard Alpert, maar als Ram Dass – vrij vertaald ‘Dienaar van God’. Hij schreef het boek ‘Remember Be Here Now’, en mag zich sindsdien met recht een spiritueel leider noemen.

Ram Dass, Going Home

Een spiritueel leider met nog een extra verhaal, welteverstaan. In 1997 kreeg Ram Dass een herseninfarct, waar hij ernstige afasie aan overhield. Hoewel hij moeite heeft met praten en zijn wijsheid dus minder goed tot uitdrukking kan brengen, beschouwt hij zijn herseninfarct wel als iets goeds, omdat die hem meer ‘naar binnen keerde’. “I don’t wish you the stroke,” zegt hij in de docu, “but I wish you the grace from the stroke“.

In ‘Ram Dass, Going Home’ vertelt hij niet alleen daarover, maar deelt hij ook zijn andere levenslessen. Nu hij in zijn tachtiger jaren is, denkt hij bijvoorbeeld extra na over de dood. En die ziet hij niet als iets slechts: de dood hoeft niet behandeld te worden als een vijand, maar geeft juist extra rijkdom aan de momenten die we hebben, vindt hij.

De docu is dus een aanrader voor iedereen die bang is voor de dood – maar ook als je gewoon graag meer wijze woorden wilt horen over het leven, de liefde en bewustzijn. Zoals Ram Dass zegt: “Ik help mensen als een manier om aan mezelf te werken, en ik werk aan mezelf om mensen te kunnen helpen.” Mooi, toch?

Ram Dass, Going Home | Official Trailer [HD] | Netflix

A poetic meditation on life, death, and the soul’s journey home. Since suffering a life-changing stroke twenty years ago, beloved spiritual teacher Ram Dass has been living at his home on Maui and deepening his spiritual practice – which is centered on love and his idea of merging with his surroundings and all living things.

Je kunt de docu, die slechts 31 minuten duurt, bekijken op Netflix.

Meer docu’s op Netflix

Op de hoogte blijven van inspirerende verhalen en interessant nieuws? Schrijf je dan in voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
In de korte docu ‘Ram Dass, Going Home’ praat de spiritueel leider over het leven en de dood
Sluiten