Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Nieuws 30 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Wetenschappers ontdekken gigantisch nieuw koraalrif (van wel 500 meter hoog!)

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: Australische wetenschappers ontdekken een koraalrif ten grootte van de Empire State Building.

Wel 500 meter hoog is ‘ie, het pas ontdekte koraalrif. Een heel bijzondere ontdekking, want het is de eerste keer in 120 jaar dat er een vrijstaand rif is ontdekt in de Australische Great Barrier Reef.

De ontdekking

De wetenschapper Tom Bridge en zijn team ontdekte het rif bij een expeditie om de zeebodem van het gebied in kaart te brengen. Voor de wetenschappers is dit een bijzondere ontdekking. Je zou het landschap kunnen vergelijken met een Grand Canyon-landschap waar ineens een toren van 500 meter uitkomt. Heel onverwachts, dus.

De ontdekking werd overigens live gestreamd. Deze is helemaal (met commentaar van de onderzoekers) op YouTube terug te kijken.

Nog meer ontdekkingen

Het hele jaar hebben de onderzoekers al grote onderzeese ontdekkingen gedaan. Begin dit jaar ontdekten de wetenschappers nieuwe koraaltuinen en in april vonden ze het langste zeedier ooit: een 45 meter hoge buiskwal. Sinds het begin van de expeditie hebben de onderzoekers al meer dan 30 nieuwe soorten ontdekt en dit zal nu alleen nog maar meer worden.

Hoe is het toch mogelijk dat er zo veel ontdekt kan worden in zo’n korte tijd? Dat heeft te maken met het feit dat het grootste gedeelte van de zeebodem nog niet onderzocht is. Naar schatting hebben we nog maar 5 procent van de gehele zeebodem verkent.

Ook interessant: Wat betekent biodiversiteit eigenlijk en wat kun jij daaraan bijdragen?

Voorlopig zijn Bridge en zijn team nog wel even zoet met deze nieuwe vondst, maar het zal door nieuwe technologieën steeds makkelijker worden om nieuwe stukken te ontdekken.

Meer goed nieuws:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Wetenschappers ontdekken gigantisch nieuw koraalrif (van wel 500 meter hoog!)
Sluiten