Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 7 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

De satirische komedie Dear White People op Netflix bespreekt ook identiteit en racisme

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: het fictieve maar o zo ware Dear White People. Ondanks dat er steeds meer aandacht is voor diversiteit, zijn de cijfers over racisme nog steeds verbluffend. Zo krijgen kinderen met een migratie-achtergrond vaak een te laag schooladvies, hebben zwarte mensen vaak minder kans op een baan. We (of in ieder geval veel witte mensen) zijn dus wel racistisch, alleen lang niet altijd bewust, schrijft De Groene Amsterdammer.

Dear White People

Daarom is het nodig dat er niet alleen meer representatie van mensen met een migratie-achtergrond in de media komt, maar dat er ook series en docu’s komen die specifiek het onderwerp identiteit en racisme behandelen. Eén daarvan is de (fictieve) Netflix Original Dear White People.

De serie gaat over het zwarte studentenhuis Armstrong-Parker, dat zich bevindt op de campus van de (grotendeels witte) University of Winchester. Ondanks dat de universiteit zichzelf als heel liberaal ziet, krijgen de hoofdpersonen in de serie dagelijks te maken met sociale ongelijkheid en vernederingen: van feesten waar witte mensen zichzelf zwart schminken tot politiegeweld. Zij beginnen een radioprogramma genaamd Dear White People, waarin ze het racisme bespreken.

Nieuwe perspectieven

Toen de eerste trailer verscheen, ontstond er nogal wat ophef: de serie zou omgekeerd racisme (tegen blanken) promoten. Volgens Netflix is het gewoon satirisch bedoeld, en is het tegelijkertijd een ‘normale’ comedy over high schools, liefde en identiteit.

Wij zijn het daar helemaal mee eens – Dear White People biedt nieuwe perspectieven, maar wel op een toegankelijke (en leuke) manier. Bovendien is het daarnaast juist een toegevoegde waarde dat de serie laat zien dat beide ‘kanten’ soms fout zitten. Aanrader!

Je kunt Dear White People bekijken op Netflix. De serie is gebaseerd op de gelijknamige film uit 2014, met dezelfde regisseur. Momenteel zijn er twee seizoenen met ieder tien afleveringen van een halfuurtje; het derde seizoen is ook onderweg.

Meer kijken op Netflix?

Nieuwsbrief

Wil je meer Netflix-tips en andere inspiratie ontvangen? Meld je aan voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De satirische komedie Dear White People op Netflix bespreekt ook identiteit en racisme
Sluiten