Het klimaat verandert (en onze slaapkwaliteit ook)

Climate change is happening. Vorig jaar nog werd het warmterecord voor het eerst in drie achtereenvolgende jaren verbroken. Maar het is niet alleen de temperatuur die langzaam stijgt. Het toekomstig (Nederlands) klimaat wordt ook steeds extremer. En dat heeft gevolgen waar je misschien nog niet eerder aan hebt gedacht.

Een groep Amerikaanse onderzoekers heeft in de jaren 2002 – 2011 bijna 800.000 inwoners van de Verenigde Staten ondervraagd over hun slaappatroon. Wat blijkt? Klimaatverandering zou zomaar eens van invloed kunnen zijn op onze slaapkwaliteit.

Deelnemers gaven aan per maand gemiddeld meer nachten met onvoldoende slaap te hebben op het moment dat de temperaturen hoger waren in vergelijking met het gemiddelde. De studie – vorige maand gepubliceerd in Science Advances – laat daarmee dus zien dat wanneer temperaturen lokaal hoog oplopen, mensen minder goed slapen dan normaal.

Toekomstig klimaat

Moeten we ons in Nederland dan al zorgen maken over onze nachtrust? Niet direct. Maar het is wel iets waar we in de toekomst mee te maken kunnen krijgen. Volgens Weer Online zal de gemiddelde maximumtemperatuur in 2050 met één tot drie graden zijn gestegen ten opzichte van het huidige klimaat. Maar de warmste en koudste dagen in het Nederlandse klimaat? Die warmen nog sterker op het dan het gemiddelde. En zo komt een warmterecord boven de 40 graden nog deze eeuw dichtbij.

Meer lezen?

Dit is een van de grootste en meest onbekende klimaatvervuilers.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Het klimaat verandert (en onze slaapkwaliteit ook)
Sluiten