Dit moet hét klimaatdecennium worden en zo kan jij helpen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F10%2Fklimaat-diccenia.jpg)
Het gaat niet goed met de wereld. Een kleine recap van dit jaar: (nog meer) smeltende ijskappen, Amazone die in brand staat en klimaatstakingen. Slechts een greep uit de urgente problematiek rondom klimaatverandering. Er gebeurt gelukkig al een hoop: van elektrische steps, scooters en auto’s tot minder voedselverspilling en meer vega(n) aanbod in restaurants en supermarkten bijvoorbeeld. Maar er moet meer gebeuren het komende decennium. Véél meer.
Dat vindt ook Helen Clarkson, CEO van The Climate Group, een non-profitorganisatie die eerder deze maand de Climate Week van New York organiseerde.
De huidige stand van zaken
De boodschap van Clarkson was duidelijk: de komende 10 jaar moet het draaien om het klimaat, waarbij wereldleiders in ongekende actie durven komen om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken. Want dat is hard nodig, blijkt uit veel wetenschappelijke onderzoeken.
In 2018 kwam de UN met dit beruchte IPCC rapport. Daarin staat kort samengevat: nog 1,5 graden warmer en er dreigt een wereldwijde ‘hittetijd’. De oplossing om de aarde te behoeden van onomkeerbare schade (denk aan: instorten van ecosystemen, kuststeden overstroomd, voedselsysteem in gevaar, extremere weersomstandigheden) is zorgen dat de temperatuurstijging onder de 1,5 graden blijft.
Dit vind je vast ook interessant: Hoe je de impact van je kleding op het milieu kunt reduceren
Momenteel is de aarde al zo’n 1 graad warmer. Willen we dit doemscenario voorkomen, dan zal wereldwijd de co2-uitstoot op grote schaal moet worden teruggeschroefd. En wel met 45 procent, nog vóór 2030. Hoewel er inmiddels klimaatakkoorden bestaan, er in jouw omgeving misschien minder vlees wordt gegeten en er meer en meer duurzame alternatieven komen, zijn veel wetenschappers pessimistisch over dit doel. De laatste jaren is de uitstoot namelijk alleen maar gestegen.
Veranderingen nodig vanuit politiek
Uit de Cilmate Week NYC was de boodschap van veel sprekers duidelijk, schrijft MindBodyGreen (MBG) die aanwezig was: als er geen grote veranderingen worden doorgevoerd in de politiek in de komende 10 jaar, dan ziet de toekomst van de mensheid er niet al te best uit.
Nú is de tijd om in actie te komen. Een voorbeeld van grote en impactvolle veranderingen is volgens voorzitter van Energy Transitions Commission, Adair Turner, de hernieuwbare energie-sector tot wel 3 of 4 keer sneller laten groeien, wegen volledig elektrisch maken (dus voertuigen verbieden die op fossiele brandstof rijden) en al het plastic volledig recyclebaar maken.
Ook interessant: 5 concrete voorbeelden waarom jouw acties bijdragen aan duurzaamheid
Oké, duidelijk zou je denken. Maar, daar is natuurlijk wél de input en investering vanuit de politiek voor nodig. Toch ziet de planning er anders uit, schrijft Emma Loewe duurzaamheids-editor bij het online platform MBG.
Wereldwijd besteden overheden $4,7 biljoen (dat is 6,3 procent van het bbp) om fossiele brandstoffen te subsidiëren met elke dollar. Daarmee wordt het klimaat doel niet gehaald.
Wat moet er gebeuren?
Willen we in dit decennium de opwarming van de aarde beperken en de planeet leefbaar houden, dan zullen wereldleiders klimaatakkoorden moeten verhogen en subsidies voor fossiele brandstof moeten verlagen, meent Loewe.
In een onderzoek van wetenschappers uit 35 laden werd vorig jaar al bekend hoe we in 2050 iedereen ter wereld (tegen die tijd zijn dat 10 miljard mensen) gezond en duurzaam zouden kunnen voeden, op een manier die nodig én haalbaar is: maximaal 300 gram vlees (kip, rund en varken) en daar bovenop 200 gram vis per week. Gelukkig komen er steeds meer alternatieven in de supermarkten, schreven we al eerder.
De kennis is er, de regelgeving alleen nog niet.
Het goede voorbeeld
Waar invloedrijke landen als de Amerika, Rusland en China nog vaak tekortschieten, beginnen anderen landen met het goede voorbeeld geven: Costa Rica is op weg om tegen 2050 geen co2 meer uit te stoten. Het land haalt al 98 procent (!) van z’n energie uit hernieuwbare bronnen.
Ook Spanje zegt tegen 2050 koolstofneutraal te zijn en Denemarken streeft ernaar om de uitstoot tegen 2030 met 70 procent te verminderen. Het centrale doel van klimaatakkoord van Nederland is dat de broeikasgassen in 2030 met 49 procent worden teruggedrongen vergeleken met 1990. Milieudefensie voor veranderaars legt hier uit hoe rapport in Nederland ervoor staat.
Lokale initiatieven
Dat overheden nog op zich laten wachten, betekent niet dat er op kleinere schaal niets gebeurt. Bedrijven, ondernemers en ook lokale gemeenten zetten zich massaal in om hun ecologische voetafdruk te verminderen.
Zo is de Amsterdamse gemeente onlangs vegetarisch gaan lunchen (de vlees- en zuivelindustrie is namelijk de meest vervuilende ter wereld), schieten milieu-vriendelijke start-ups met innovatieve alternatieven als kool uit de grond en zijn ook grote bedrijven zich steeds meer in voor de aarde.
Lees ook: Wereld Milieudag: dit kan jij vandaag doen om de wereld een handje te helpen
Maar om tegen 2030 co2-neutraal te zijn, moet de uitstoot uiteindelijk verminderen en deze niet alleen worden gecompenseerd, door weer nieuwe bomen te planten bijvoorbeeld (wat nu veel gebeurt).
Als grote bedrijven het voortouw nemen en het welzijn van de planeet bij elke beslissing in overweging nemen, én bewijzen dat dit lucratief is, wordt het voor de rest van de bedrijven aantrekkelijker om dit ook te doen. We houden hoop!
Dit kan jíj doen
Tot de tijd dat overheden zich keihard maken tegen de klimaatverandering, kunnen wijzelf óók in actie komen (en dat hoeft heus niet met grootste, innovatieve ideeën). Ook als je niet in de politiek zit, heb je een belangrijke stem, sterker nog: collectief kan je ontzettend veel betekenen.
Jelmer Mommers, klimaatjournalist bij de Correspondent, vertelde ons in de podcastserie Bedrock Talks dat er hoop is. “De geschiedenis is nog niet geschreven,” zei hij mooi.
Een politieke stem uitbrengen op een partij die zich hard maakt voor de planeet, is uiteindelijk de grootste invloed die je hebt. Andere dingen die je kan doen zijn:
- Het klimaat belangrijk maken in je eigen bedrijf
- Werken voor een bedrijf dat milieu-vriendelijk is of daar veel mee bezig is
- Werken voor een duurzame non-profitorganisatie
- In gesprek gaan met je omgeving. In dit artikel schrijven we hoe je uitlegt hoe belangrijk klimaatverandering echt is
- Kiezen wat voor jou belangrijk is, omdat je niet op alle fronten ‘heilig’ kan of wil leven. Vind jij de vlees- en zuivelindustrie belangrijk? Kies er dan voor om minder vlees te eten, dit is de impact die het heeft op het milieu. Of schrik jij vooral van de enorme vervuiling die de fast fashion-industrie met zich meebrengt?
- Steun bedrijven die zich hard maken voor het milieu (door duurzame kleding te kopen bijvoorbeeld)
- Hoop houden!
Benieuwd naar de podcast met Jelmer Mommers? Luister ‘m hier!
Meer klimaatverandering
- Klimaatverandering ingewikkeld om uit te leggen? Deze video van Greta Thurnerg helpt erbij
- Vrouwen die kiezen voor een kinderloos bestaan door de klimaatverandering
- Jouw impact op het milieu verlagen? Dit is de beste en makkelijkste manier