Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 6 feb 2020
Leestijd: 5 minuten

Hoe kun je je kleding, schoenen en accessoires (beter) verzorgen, zodat ze langer meegaan?

We weten allemaal wel dat we onze kleding zo min mogelijk moeten wassen, om deze zo lang mogelijk mooi te houden. Maar wat kunnen we nog meer doen om ervoor te zorgen dat onze kleding, schoenen en accessoires langer meegaan?

Met deze tips kan je nog jaren genieten van je huidige garderobe en hoef je dus helemaal ook geen nieuwe kleren te kopen!

Wat kun je doen om witte items op te frissen?

Vergeet bleekmiddel. Het is slecht voor het milieu en kleurt sommige stoffen juist geel. Week je kledingstukken een nacht in warm water en citroensap. Of je kunt een kopje citroensap in het wasverzachtercompartiment van je wasmachine doen.

Was zoals gewoonlijk en hang de items dan te drogen. Lees wel altijd het waslabel of de onderhoudsinstructies goed door voordat je vlekken behandelt en test het eerst op een minder zichtbare plaats.

Hoe verzorg je zijden kleding?

Zijde is een van nature delicate stof en moet voorzichtig behandeld worden. Soms is chemisch reinigen de enige optie en anders kun je met de hand of in een waszakje in de machine wassen. Zijde mag alleen in koud water worden gewassen met een wasmiddel dat geschikt is voor fijnwas.

Lees ook: Kleding doneren? Dit is de schokkende impact van jouw goedbedoelde actie

Vlekken kunnen voorzichtig worden behandeld met water, maar spoel daarna het hele kledingstuk zorgvuldig uit. Doe het vervolgens nooit in de wasdroger en rek het niet uit als het nat is!

Hoe haal je een bloedvlek uit je kleding?

Als het je eigen bloedvlek is (en hij is niet zo groot), gebruik dan je eigen spuug. Het klinkt misschien vies, maar het werkt echt! Speeksel bevat enzymen die eiwitten afbreken en dus ook bloed. Door de eiwitafbrekende werking van spuug solt het bloed niet en zal het bloed niet aan de stof hechten.

Uiteraard na het spugen wassen in de wasmachine. Als de vlek wat groter is, leg het kledingstuk dan zo snel mogelijk in koud water. Warm water maakt de situatie erger.

Wat te doen met make-up vlekken?

Make-up op basis van poeder kan vaak voorzichtig worden afgeborsteld. Lukt dat niet? Probeer dan een babydoekje. Werkt als magic! Vettige make-up vlekken kunnen worden verwijderd met je make-up remover. Is ‘ie nog niet weg? Wrijf dan met een vochtige doek en een klein beetje zeep/milde shampoo/vloeibaar wasmiddel en werk in cirkelvormige bewegingen.

Droog vlekken voorzichtig met een koude fohn (warmte kan vlekken fixeren).

Ook interessant: Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu

Hoe verzorg je wollen kleding?

Wol hoeft niet regelmatig gewassen te worden, luchten is vaak voldoende. Als je wil gaat wassen, was het dan op de hand of doe het in een waszak op een wol- of fijnwasprogramma in de wasmachine. Doe een wollen kledingstuk nooit in de droger!

Leg de trui plat op een droge handdoek en wring de wol niet uit, want het beschadigt de vezels en je trui kan zijn vorm verliezen. Overigens heeft natte wol een speciale geur, maar na het drogen is die geur verdwenen.

Tandpasta gemorst?

Als je op een ochtend tandpasta op je kleding krijgt (het gebeurt), dan kun je het beste je shirt of trui zo snel mogelijk uitspoelen en in de wasmachine gooien. Anders kan de tandpasta de stof bleken en een blijvende herinnering aan dit voorval achterlaten.

Hoe kun je leer het beste verzorgen?

Leer is een slijtvast natuurlijk materiaal, maar gevoelig voor hitte en vochtigheid. Het zal in de loop der jaren verouderen en van look veranderen. Probeer je leren producten daarom uit de buurt te houden van regen, overmatige hitte, chemicaliën en ruwe oppervlakken die gemakkelijk krassen kunnen maken.

Must read: Waarom spullen kopen vervuilend is (en wat jij daaraan kunt doen)

Veeg lichte vlekken voorzichtig weg met een vochtige doek. Als leer nat wordt, laat je het gewoon drogen bij kamertemperatuur. Moet je leren product grondig gereinigd worden? Breng het dan naar een milieuvriendelijke leerspecialist.

Kauwgom op je kleding?

Kauwgom verdwijnt op magische wijze in de keuken. Doe de kleding eerst in de vriezer. In een kwartier moet de kauwgom zo hard zijn dat je het er voorzichtig met een botermesje af kunt schrapen. Azijn helpt je om de laatste restjes weg te halen. Was het kledingstuk daarna volgens de instructies op het waslabel.

Hoe gaat je denim langer mee?

Spijkerstof kan in principe zowel wassen als drogen verdragen, maar met donkere (raw) denim moet je uitkijken. Draai sowieso alle denim kleding binnenstebuiten en was het op een lage temperatuur.

Haal de items zo snel mogelijk uit de wasmachine en hang het te drogen zodat er geen kreukels ontstaan. Liever niet in de droger stoppen, vooral niet als er een beetje stretch in zit.

Koffie gemorst! Wat te doen?

Wees snel, want een opgedroogde koffievlek is moeilijk te verwijderen. Dep eerst de vlek met een doek of keukenpapier, maar ga absoluut niet wrijven. Doordrenk vervolgens de stof met azijn en spoel met koud water. En spoel nog een keer. Was het kledingstuk dan in de wasmachine op een lage temperatuur.

Warm water verpest al je harde werk. Hang het item op om te drogen. Herhaal dit proces indien nodigen maak nog een koffie voor jezelf.

Hoe kun je natte schoenen drogen?

Vochtige schoenen drogen het beste bij kamertemperatuur. Te snel drogen kan zowel leer als synthetische stoffen beschadigen – zet ze dus niet in de buurt van radiatoren. Doe ook geen kranten in je schoenen. Het droogt goed, maar het vocht kan de print overbrengen op je schoenen. Gebruik in plaats daarvan onbedrukt papier, of beter nog, schoenspanners.

Meer tips en tricks om je kleding, schoenen en accessoires (beter) te verzorgen vind je op hm.com/takecare. Probeer het eens, je garderobe en het milieu zullen je dankbaar zijn!

Meer duurzame tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Hoe kun je je kleding, schoenen en accessoires (beter) verzorgen, zodat ze langer meegaan?
Sluiten