Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Betere wereld 28 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom je net zo selectief met kleding zou moeten omgaan als met eten

Er zijn zoveel voedingsdiëten in de omloop. Mensen zijn vegan, volgen het Paleo dieet of eten alleen maar onbewerkte voedingsmiddelen. Ondanks dat steeds meer mensen aandacht besteden aan waar hun eten vandaan komt, zien nog niet allen het belang van duurzame kleding. Maar waarom besteden we hier zo weinig aandacht aan? Het is tijd dat hier verandering in wordt gebracht.

Consumenten willen kleding graag zo goedkoop mogelijk in de winkel zien hangen. Maar ondertussen wordt deze goedkope kleding onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd in fabrieken in ontwikkelingslanden als Bangladesh, China of India. In de fabrieken wordt in rap tempo kleding geproduceerd die over een paar weken in de winkels in Europa komt te liggen.

Minimum loon in Bangladesh

Bangladesh is door het lage minimumloon een van de grootste kledingproducenten ter wereld. Doordat de lonen zo laag zijn, kunnen fast fashion ketens er zo goedkoop mogelijk kleding laten produceren. En hierdoor kun jij voor 5 euro dat leuke shirtje kopen.

Veel inwoners van Bangladesh hebben het platteland verlaten om in een kledingfabriek in de stad te gaan werken. Op zoek naar geluk en een beter leven. Maar de leefomstandigheden in de stad zijn niet zo veel beter.

Must read: Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu

De werknemers van de kledingfabrieken zitten maar liefst 8 uur lang achter een naaimachine. Samen met de lage lonen en een hoge werkdruk maakt dit het werk in de fabriek ontzettend zwaar.

Onveilig

Hier bovenop zijn de fabrieken ook nog eens onveilig. Je hoort regelmatig dat fabrieken zijn ingestort of door brand zijn getroffen. Dit heeft duizenden doden tot gevolg. Kledingarbeiders riskeren op deze manier hun leven omdat ze het salaris van minder dan 2 euro per dag niet kunnen missen.

Ook interessant: Dit is dé manier om Nederlandse duurzame mode-ondernemingen te steunen

Zolang de consumenten in de westerse wereld alles zo goedkoop mogelijk willen kopen, zal er in de kledingfabrieken niets veranderen. Modeketens zullen hun kledingcollectie op een zo goedkoop mogelijke manier blijven produceren, omdat de consument goedkope kleding van ze verlangt.

De toekomst

Onze hoop voor de toekomst? Een situatie waarin bedrijven die niet verantwoord produceren worden geboycot door de westerse consument. Op deze manier worden fashionketens gedwongen om kleding te laten maken in fabrieken waar kleding op een verantwoorde manier wordt geproduceerd; dus met een eerlijk loon voor de werknemers en veilige arbeidsomstandigheden.

Kritisch

Door kritisch te zijn op je eigen kledingkeuze kun je al een groot verschil maken. Maar wat houdt dit fashion dieet dan in? Geen kleding meer kopen bij fast fashion ketens. De prijs van dat goedkope shirtje is misschien aantrekkelijk, maar de manier waarop dat shirtje gemaakt wordt is dat absoluut niet.

Besteed aandacht aan waar je kleding vandaan komt en koop alleen bij merken die hun kleding verantwoord produceren. Vintage fashion is ook een goed alternatief: loop eens wat vaker dat boetiekje in met leuke tweedehandse kleding.

Denk de volgende keer eens 2 keer na als je op het punt staat om dat shirtje van 5 euro te kopen. Niet overtuigd? In het programma Bloed, zweet en luxeproblemen werkten 6 Nederlandse jongeren mee in een van de duizenden kledingfabrieken in Bangladesh en dit gaat niet zonder tranen… Bekijk de aflevering via NPO.

Duurzame mode tips:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom je net zo selectief met kleding zou moeten omgaan als met eten
Sluiten