Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 22 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Wow: ze kunnen nu kippeneiwit maken zonder kip

Als je plantaardiger wilt eten, kun je ontzettend veel producten in de supermarkt vinden die op ‘het origineel’ lijken. Er bestaat vegan kaas, yoghurt, melk en tientallen soorten vleesvervangers. Alleen als je een eitje bij het ontbijt wilt, heb je een probleem. Natuurlijk kun je wel aan de slag gaan met quiche van tofu of omelet van kikkererwtenmeel, maar zelfs met het naar ei smakende zwarte zout is dat toch net niet the real deal. Een start-up in Silicon Valley deed het een beetje beter en maakte scrambled eggs van mungbonen. En in landen als China en Japan verkopen ze al ‘gekookte eieren’, plastic-achtige witte bolletjes met dezelfde textuur. Allemaal dingen die weliswaar op een ei lijken, maar waarschijnlijk niet zo smaken – en zeker niet dezelfde voedingswaarde hebben.

Ovalbumine

Toch is er nu meer hoop: de start-up BioScienZ uit Breda is er als eerste in geslaagd om een kippenei-eiwit te maken, zonder dat hier een kip aan te pas komt. Daarvoor gebruiken ze ovalbumine, het hoofdbestanddeel van een ‘echt’ kippeneiwit dat ook zorgt voor de slijmerige textuur.

Om ovalbumine te verkrijgen heb je dus geen kip nodig; het kan ook door schimmels worden gehaald uit suikerbieten of mais. In feite is het neppe eiwit dus een gefermenteerd product; klinkt niet zo lekker, maar dat gebeurt ook met onze kaas, wijn en bijvoorbeeld zuurkool. Bovendien zijn schimmels een stuk natuurlijker dan de grootschalige eiproductie die nu plaatsvindt.

Dit vind je vast ook interessant: Wat een veganist wil dat jij weet over proteïne.

 

Koeienmelk

Dezelfde start-up maakte een tijdje geleden overigens ook al koemelk zonder koe. Dat was ‘lekker, voedzaam en duurzaam, en goedkoper te produceren dan sojamelk’. Klein probleempje: het smaakte niet als melk. Daarom richtte BioScienZ zich eerst op het ei, en met succes.

Het duurt nog wel een tijdje voor we het eiwit daadwerkelijk kunnen eten. Waarschijnlijk kan het over vier tot zes jaar commercieel geproduceerd worden voor allerlei etenswaren waar ei als bindmiddel in zit. Helaas smaakt ook dit nog niet als een echt ei, dus voorlopig kun je er nog geen omelet van bakken – maar de eerste stap is in ieder geval gezet. Nu het eigeel nog!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Wow: ze kunnen nu kippeneiwit maken zonder kip
Sluiten