Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Body 20 dec 2016

Kinderen eten 24 klontjes suiker per dag, en het is tijd dat wij ons (en zij zich) daar bewust van worden

Het gemiddelde kind krijgt minimaal 24 suikerklontjes per dag binnen. Per jaar is dat 22 kilo: het lichaamsgewicht van een 5-jarige. Regisseur Sanne Vogel en health coach Vivian Reijs maken zich zorgen en hebben daarom besloten een documentaire voor kinderen en ouders te maken, rond het consumeren van suiker. Jij kunt ze helpen om van ZOETdefilm een succes te maken.

Kinderen houden nu eenmaal van snoep. Geef ze een lolly, een zak drop of een zure mat en ze zijn blij. Gezond is het alleen niet. Suiker bevat geen voedingsstoffen, geen vitamines en geen mineralen. Daarbij heeft een hoge suikerinname grote gevolgen voor de gezondheid van kinderen; nu en op latere leeftijd. Suiker kan diabetes en hart- en vaatziekten veroorzaken, voor enorme schommelingen in de bloedsuiker zorgen en verslavend zijn.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Moeten we dan cold turkey stoppen met het geven van snoep? Niet per se. Het probleem is alleen dat suiker ook in producten zit waarvan we het niet verwachten. Het wordt verstopt in zogenaamde gezonde sapjes, blikken soep, cornflakes en nog veel meer. Onbewust consumeren we dus veel meer suiker dan we denken. Sanne: “Het is ook wel lastig voor mensen, omdat ze heel vaak niet door hebben dat ze suiker binnenkrijgen. Je kan echt wel een keer een taartje eten maar dan weet je dat je iets slechts eet, en dan geniet je daarvan. Het is treurig als je denkt dat je iets gezonds eet, maar het eigenlijk slecht is.”

Zoet, zoeter, zoetst

Het idee voor ZOETdefilm is ontstaan doordat Sanne en Vivian zagen hoe kinderen met suiker omgaan. Vivian: “Ik ben op het idee gekomen om deze documentaire te maken omdat ik al jaren met het suikergebruik van kinderen worstel. Ik heb een dochter van bijna 12, en ik zie (met name op school) heel veel reepjes, pakjes en mega-traktaties voorbij komen. Zo’n pakje drinken bevat al 4 tot 6 suikerklontjes. Het is helemaal niet erg om af en toe suiker te gebruiken, maar het is gewoon heel veel, elke dag. En dat moeten ouders en kinderen weten.”

De afgelopen jaren zijn er al veel documentaires gemaakt over de sluipmoordenaar die suiker heet. Waarom ZOETdefilm er toch moet komen? Sanne: “In tegenstelling tot veel andere documentaires en programma’s over suiker, is ZOETdefilm speciaal gericht op kinderen. We gaan kinderen volgen die de zoektocht gaan doen naar waar suiker in zit, en wat suiker met je doet. En we gaan ook zorgen dat die kinderen zelf met oplossingen komen.”

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Het doel van Sanne en Vivian is om met de documentaire een bewustzijn te creëren, zowel bij kinderen als ouders. En ze hopen natuurlijk ook dat kinderen minder suiker gaan consumeren. Vivian: “Suiker zou weer terug moeten gaan naar het genot, en niet de verslaving of de gewoonte moeten zijn zoals het nu is.”

Wil je ook dat deze film er komt? Kijk dan op ZOETdefilm en doe mee! Elke donatie (groot of klein) is welkom.

Meer lezen?

Suiker is een sluipmoordenaar (juist als je denkt gezond te eten).

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Kinderen eten 24 klontjes suiker per dag, en het is tijd dat wij ons (en zij zich) daar bewust van worden
Sluiten