Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 19 nov 2020
Leestijd: 7 minuten

Hoe voed je je kind positief op? (deel 2)

In een wereld vol haat en nijd, is het positief en dankbaar opvoeden van een kind een grote uitdaging voor ouders. We weten dat ze in de toekomst allerlei sh*t op hun bordje zullen krijgen, maar hoe kunnen we er dan toch voor zorgen dat ze positief en vol vertrouwen in het leven staan?

In deel 1 heb je al kunnen lezen dat dat niet makkelijk is. Je zult consequent en geduldig moeten zijn om je kind positiviteit en dankbaarheid bij te brengen. Maar het is ontzettend nodig, want kinderen van nu zijn meer gestresst dan ooit tevoren.

De wereld is geen sprookje

Kinderen van nu hebben meer mentale strijd dan wij als kind hebben gehad. Met name door social media bevinden ze zich in een constante staat van vergelijking. Daardoor zijn ze vaker ontevreden, boos en gaan zich eerder misdragen. Gaandeweg komen ze er namelijk steeds meer achter dat het leven niet over rozen gaat.

Ook sommige ouders hebben er een handje van om succesverhalen aan hun kinderen te vertellen, zonder te vertellen over de strijd en de wilskracht die erachter zat. Maar hoeveel je ze ook beschermt, ze zullen áltijd voor uitdagingen komen te staan. Alleen de positieve denkers zullen shinen, ook al is de wereld geen sprookje.

Nog meer tips om je kinderen positief op te voeden

Na de eerste 10 tips om je kind positief op te voeden, delen we nog een aantal tips:

11. Wees beschikbaar om te praten

Soms is het moeilijk om alsmaar naar de verhalen van je peuter te luisteren. Maar wanneer je kind zich misdraagt, in het openbaar begint te schreeuwen of keer op keer niet luistert, dan gaat er iets mis. Praat met ze, vraag waarom ze het doen en corrigeer ze. Zorg dat je echt beschikbaar bent en luistert naar hun verhaal.

Het maakt niet uit wanneer of waarover een kind wilt praten. Als je niet naar ze luistert, gaan ze zich eenzaam voelen en krijgen ze een negatief gevoel. En als het niet uitkomt, zeg dat dan en vraag er later weer naar.

12. Vind een hobby (voor je kind)

Hobby’s zijn niet alleen leuk. Stiekem zorgen ze ook voor een positieve mindset. Op het moment dat je kind geconcentreerd bezig is met iets wat het leuk vindt (puzzelen, breien, whatever), verdwijnen de negatieve gedachtes naar de achtergrond.

Lees ook: 5 leuke spirituele activiteiten om te doen met je kind(eren)

Vraag je kind wat het leuk vindt om te doen en stimuleer deze activiteit. Het is de beste techniek om stress te verminderen. Het kalmeert de woede en vergroot de creativiteit en de kans om een positiever kind te zijn.

13. Geef ze minder

Nee, niet minder eten, maar minder spullen. Ook al kun je alles kopen waar je kind van droomt. Meer geld uitgeven aan je kind kan ervoor zorgen dat het verwend raakt. Geef ze daarom minder speelgoed en laat ze zelfstandig spelen.

Elk kind is natuurlijk dol op speelgoed, maar zorg ervoor dat ze de waarde ervan inzien. Door minder te geven worden ze niet alleen aangemoedigd om zelfstandig te spelen, maar worden ze ook getraind in hun nieuwsgierigheid en gevoel van dankbaarheid. Om een kind positief op te voeden, moet je ze een verantwoordelijkheidsgevoel voor hun speelgoed meegeven.

14. Leer ze verbinden

Als je je kinderen laat zien hoe je met andere mensen omgaat, zullen ze jou nadoen. Door bijvoorbeeld oudere mensen uit de buurt of in de familie te helpen en te ondersteunen, creëer je een groter sociaal bewustzijn bij je kind. Dit is een van de grootste redenen waardoor je kind zal opgroeien als een zachtaardig, verantwoordelijk en positief persoon.

Zelfs als je kind introvert is kun je hem of haar helpen bij het organiseren van speelafspraakjes. Of ze kunnen jóu helpen als je een picknick of een familiediner hebt georganiseerd. Dit soort sociale vaardigheden zijn van groot belang om een gelukkig leven te creëren.

15. Las een tech-vrij uur in

Voor quality time met je gezin is het belangrijk om af en toe even helemaal offline te gaan. Geen oproepen, geen internet, alleen goede gesprekken. Ga actief het gesprek met je kind aan en laat zijn of haar fantasie de vrije loop. Geef complimenten over de prestaties van je kinderen, ook al zijn ze klein.

Lees ook: The Social Dilemma op Netflix brengt de waarheid achter social media aan het licht

Misschien wordt er ook niet gepraat en alleen wat getekend, opgeruimd of gekookt. Ook goed. Maar probeer even wat extra aandacht aan elkaar te geven. Dit zorg er ook voor dat je kind leert om naar anderen te luisteren.

16. Sharing is caring

Maak er een gewoonte van om dingen met elkaar te delen. Gedurende je hele leven ben je als individu ook voor een gedeelte verantwoordelijk voor de mensen om je heen, dus je moet je kind leren dat het oké is om dingen als geld en eten te delen.

Laat je kind delen met andere kinderen, of met broers of zussen. Hierdoor krijgen ze een positieve houding in sociale activiteiten, want sharing is really caring.

17. Breng tijd door met anderen

Oude mensen hebben meer ervaring, wat betekent dat ze meer mislukkingen en meer successen hebben gekend in hun leven. Wat kan ze dan beter in het leven begeleiden dat zij? Als je kind meer tijd met ouderen doorbrengt, leren ze het geduld en de zorgzaamheid uit hun gedrag.

Ook interessant: Opgevoed door één ouder? Welke invloed dat kan hebben op je hechtingsstijl

Wonen de opa’s of oma’s niet in de buurt of heb je überhaupt weinig ouderen (meer) in je omgeving? Neem ze dan mee naar een bejaardentehuis. Over het algemeen zijn alle oude mensen dol op kinderen.

18. Houd je kinderen (positief) in toom

Peuters kunnen verschrikkelijk driftig zijn. Dat weten we allemaal. Maar in de wereld van een kind gebeuren dan ook veel meer dingen, die ervoor kunnen zorgen dat het boos of angstig wordt. En de emotionele gezondheid van een kind is erg kostbaar, daar moeten we goed voor zorgen.

Gebruik daarom krachtige zinnen om de woede van je kind te beheersen, bijvoorbeeld:

  • Ik weet dat je van streek bent, maar vertel me nu even waarom.
  • Je gedraagt je altijd zo goed, wat is er vandaag aan de hand?
  • Kunnen we praten over waarom je zo boos bent (op mij)?
  • Ik hoor je heel goed, maar je moet nu even zachter praten.
  • Ik weet dat je het kan. Maar laat me je hierbij helpen.

19. Corrigeer slecht gedrag

Het corrigeren van slecht gedrag is een ouderwetse maar effectieve opvoedingstechniek. Door te praten, aan te passen of te straffen, laat je je kind weten welk gedrag wel of niet gewenst is.

Bepaal zelf de straf. Misschien is het een verkorting van de schermtijd, misschien geef je ze minder snoep of kun je ze een extra huishoudelijke taak geven. Als het er maar voor zorgt dat ze zich beseffen dat ze het niet nog een keer moeten doen.

20. Neem ze mee de natuur in

Groen heeft altijd een enorm positieve invloed op kinderen. Maak een wandeling, laat je kind in de tuin spelen, in plaats van met duur speelgoed. Laat ze lekker rollebollen door het gras en wordt niet boos als hun kleren vuil worden. Al deze soort ‘speelgoedvrije’ activiteiten versterken hun creativiteit.

En leer ze verwonderen, want de natuur zit vol schoonheid. Door eens goed naar de zee te kijken, of naar de bomen in het bos kunnen kinderen geprikkeld worden om zich dingen over de natuur af te vragen. Hoe hoog zullen de bomen zijn? Waar stroomt het water naar toe? Welke vogel zit daar?

Ook lezen: Een warm nest voor je kinderen maken doe je zo (ook als je net gescheiden bent)

Hierdoor kan een kind zich heerlijk verwonderen, in plaats van zich blind staren op ‘supersonische’ gadgets. Door meer in de natuur te zijn, creëer je een eenvoudig leven, waarin ze vrij kunnen rondvliegen zonder bang of onzeker te zijn.

Dit zijn allemaal effectieve en makkelijke manieren om je kind positief op te voeden. Je zult zien dat als je een aantal van deze dingen implementeert in het leven van je kind, dat je verandering zult gaan zien in het gedrag.

Nog meer opvoedguides:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Hoe voed je je kind positief op? (deel 2)
Sluiten