Hoe voed je je kind positief op? (deel 1)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F11%2FRegenboog.jpg)
In een wereld vol haat en nijd, is het positief en dankbaar opvoeden van een kind een grote uitdaging voor ouders. We weten dat ze in de toekomst allerlei sh*t op hun bordje zullen krijgen, maar hoe kunnen we er dan toch voor zorgen dat ze positief en vol vertrouwen in het leven staan?
Dat is niet makkelijk. Je zult consequent en geduldig moeten zijn om je kind positiviteit en dankbaarheid bij te brengen. Maar het is ontzettend nodig, want kinderen van nu zijn meer gestresst dan ooit tevoren.
De wereld is geen sprookje
Kinderen van nu hebben meer mentale strijd dan wij als kind hebben gehad. Met name door social media bevinden ze zich in een constante staat van vergelijking. Daardoor zijn ze vaker ontevreden, boos en gaan zich eerder misdragen. Gaandeweg komen ze er namelijk steeds meer achter dat het leven niet over rozen gaat.
Ook sommige ouders hebben er een handje van om succesverhalen aan hun kinderen te vertellen, zonder te vertellen over de strijd en de wilskracht die erachter zat.
Lees ook: Duurzaam opvoeden voor dummies (hoe verklein je de ecologische voetafdruk van je kind)
Maar hoeveel je ze ook beschermt, ze zullen áltijd voor uitdagingen komen te staan. Alleen de positieve denkers zullen shinen, ook al is de wereld geen sprookje.
Tips om je kinderen positief op te voeden
Zo doe je dat:
1. Laat ze falen
Je kinderen zijn je oogappeltjes, daar wil je super zuinig op zijn. Je bent verliefd op ze, wilt ze alles geven wat hun hartje begeert en het liefst nooit alleen laten.
Maar sprookjes bestaan niet en net als alle vogels, moeten jouw kinderen zelf leren vliegen. Dan zullen ze ook een keer vallen. En gewond raken. Door ze te veel in de watten te leggen, zie je er misschien uit als een perfecte moeder, maar bén je geen goede moeder.
Ook lezen: Streng voor jezelf? Zo leer je omgaan met fouten maken (en 3 handige tips)
Natuurlijk, je moet er naast staan als je kinderen vallen. Zorg ervoor dat ze leren om te vallen én weer op moeten staan. Anders zullen ze nooit de waarde begrijpen van hard werken. Elke mislukking heeft een les, dus zorg ervoor dat je altijd aan hun kant staat. Ondanks de mislukking, want dat succes is geen maatstaf voor geluk.
2. Strooi met goede daden
In het Engels hebben ze daar een mooie uitdrukking voor: a random act of kindness. Het beste tegengif tegen allerhande onvrede is namelijk – wat de boeddhisten zo mooi noemen – liefdevolle vriendelijkheid. En met een beetje geluk verspreidt die liefdevolle vriendelijkheid zich als een olievlek over de rest van de wereld.
Dus neem je kinderen mee naar bejaardentehuizen, doe samen vrijwilligerswerk of doneer hun spullen. Zelfs vogels voeren zal een grote impact hebben op hun kleine, pure hartje. Ze leren anderen te helpen, waardoor ze positiever in de wereld stappen.
Door goede daden te verrichten, zullen hun communicatieve vaardigheden en zelfvertrouwen versterkt worden.
3. Creëer een positief bedritueel
De avond is hét moment om je kind te voeden met positieve gedachtes, want hiermee gaan ze vervolgens slapen. Daarom is het heel goed om positieve verhalen te lezen of te vertellen. Of vraag ze om 5 goede dingen van de dag op te noemen.
Dan kunnen ze bijvoorbeeld zeggen dat ze hun favoriete gerecht hebben gegeten. Of dat ze een nieuw potlood hebben gekregen. Of dat ze van de glijbaan zijn geweest. In het begin zul je merken dat ze dat lastig vinden, maar geheid dat dit op den duur makkelijker gaat en positief zal werken.
4. Geef het goede voorbeeld
Kinderen nemen alles over. Dus als jij negatief praat, zullen ze die negatieve vibes ook oppikken. Probeer de sfeer in huis daarom zo positief mogelijk te houden, zodat jouw kind de wereld ziet als een happy place. En wees een rolmodel voor je kinderen, want ze leren echt elke minuut van je.
Er zijn genoeg voorbeelden te noemen van kinderen die moeite hebben in sociale situaties, omdat ze hun ouders veel hebben horen ruziën. Bedenk dat je als ouder alles voor hun bent. Ze zien wat jij ze laat zien.
5. Geef beloningen
Waarom krijgen we als werknemer promoties en salarisverhogingen? Omdat we erkenning nodig hebben van ons harde werk. Kinderen hebben dat ook nodig. Ze zijn altijd op zoek naar jouw waardering. Erken daarom de inzet die ze tonen (niet per se de prestaties).
Als je kind een hoog cijfer haalt bij een examen, ga dan niet overdrijven door te zeggen dat je kind super slim en intelligent is, maar zeg dat het komt door het goede leren en harde werken. Op die manier zal je kind niet teleurgesteld zijn als het een onvoldoende haalt, maar hard werken om het de volgende keer beter te doen.
Lees ook: Onderzoek: natuur zorgt voor slimmere kinderen met minder gedragsproblemen
Vergeet ze ook niet te belonen voor de kleine positieve daden die ze verrichten. Stel dat je kind zijn boterham met een vriendje heeft gedeeld of eens níet heeft gejammerd in de speelgoedwinkel, dan bedank je ze daarvoor met een paar lieve woorden en een knuffel. Daar wordt je kind positiever en zelfverzekerder van.
6. Begroet en bedank iedereen
Door mensen te begroeten, voelen ze zich gezien en zullen ze zich meer op hun gemak voelen. Als je er een gewoonte van maakt om iedereen gedag te zeggen (zoals de kassajuffrouw, maar ook de verkoper van de daklozenkrant) leer je kinderen om alle mensen gelijk en met respect te behandelen.
Ook kun je je kinderen vragen om bedankkaartjes te maken na een familiediner. Zo leren ze om hun liefde en dankbaarheid te tonen naar andere mensen. Tegelijkertijd worden ze daardoor positiever over hun familie en train je stiekem al wat communicatieve vaardigheden.
7. Gebruik affirmaties
Als je kind regelmatig dingen zegt als: ‘Mam, ik kan dit niet’, ‘Ik snap dit niet’, ‘Zie je nou wel, ik ben dom’ of ‘Ik ben lelijk’, dan is het aan jou om dat negatieve denkpatroon weg te nemen. Een goede manier is het gebruik van affirmaties te schrijven of samen hardop uit te spreken.
Voorbeelden hiervan zijn: ‘Jij bent de beste’, ‘Ik ben trots op je’ of ‘Je zult het zeker leren, het kost alleen wat meer tijd’. Door dit soort dingen aan je kind te vertellen of op te schrijven in hun notitieboekje, breng je meer positiviteit in hun karakter.
8. Leer ze dankbaar zijn
Dankbaarheid train je al een beetje met tip nummer 3. Door ‘s avonds de positieve dingen op te noemen, breng je langzaam een positieve verandering teweeg. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze dankbaar zijn voor het lekkere eten of hun nieuwe muts.
Nu kun je dit nog wat verder uitdiepen, door ze te laten begrijpen dat er ook een hoop mensen in de wereld zijn die helemaal geen eten hebben. Of helemaal geen warme kleding.
Must read: Wil je gelukkig en succesvol zijn? Wees dankbaar
Zorg dat ze dankbaarheid voelen en laat ze weten hoeveel geluk ze hebben. Dat is een belangrijke vaardigheid om te ontwikkelen, zodat ze zich gelukkig voelen.
9. Geef een positief voorbeeld
In plaats van laten zien hoe het níet moet, is het beter om te laten zien hoe het wél moet. Anders maak je een kind alleen maar bang. Zeg dus niet: ‘Als je onvoldoendes blijft halen, dan eindig je in de goot’. Maar geef een positief voorbeeld, zoals: ‘Je moet voldoendes halen, zodat je heel slim wordt net zoals…’.
Door een optimistische benadering te hebben (in plaats van een pessimistische) geef je een kind een positieve instelling.
10. Zet ze op les
Dansen, schilderen, piano, voetbal, of turnen. Het maakt niet uit wat. Door lid te zijn van een club, leren kinderen de beste positieve levenslessen. Ze leren spelenderwijs samenwerken met anderen, spelen in een team en omgaan met winst en verlies.
Als je budget het niet toelaat om lessen te betalen, kun je ook bijvoorbeeld sportevenementjes in de buurt organiseren of knutselactiviteiten thuis doen.
Dit zijn allemaal effectieve en makkelijke manieren om je kind positief op te voeden. Je zult zien dat als je een aantal van deze dingen implementeert in het leven van je kind, dat je verandering zult gaan zien in het gedrag.
Houd Bedrock in de gaten, want binnenkort komen er nóg 10 tips online om je kinderen positief op te voeden!
Nog meer opvoedguides:
- Zo voed je je zoon feministisch op (ja, dat is nodig)
- 3 opvoedtips van de Dalai Lama
- Je kind vegetarisch opvoeden: wel of geen goed plan?