Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Betere wereld 19 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

Kijktip: de Prijsvechter (over massaconsumptie en goedkooplust)

Bij grote discountwinkels als de Action en de Flying Tiger is alles voor een habbekrats te koop, dus gooien we zonder na te denken ons hele mandje vol. Niet dat we al die spullen nodig hebben hoor. Nee, we kopen het ‘voor de leuk’, en denken ‘maar voor die prijs kan ik het toch niet laten liggen’? Misschien moeten we de volgende keer dat we bij de kassa staan het tegenovergestelde denken: voor die prijs moet ik het júíst laten liggen. Want hoe komen al die spullen eigenlijk zo goedkoop in het schap? En wat zijn de gevolgen van onze koopgekte; voor onszelf, het milieu en de wereldeconomie?

In het documentaire drieluik De Prijsvechter gaan programmamakers Roland Duong en Marijn Frank op zoek naar antwoorden. Ze volgen de productie van plastic spullen en komen tot verrassende inzichten.

Uiteindelijk benadelen we onszelf

Eén van die inzichten is dat de gevolgen voor Aziatische landen positief zijn, maar de gevolgen voor Nederland niet. In een interview met de VPRO zegt Roland het volgende: “Opvallend genoeg zijn de grote verliezers van de globalisering de mensen uit de middenklasse in de westerse wereld, dus ook in Nederland. Spullen werden goedkoper voor westerse consumenten, maar hun lonen stagneerden. We kunnen in Nederland nu dus goedkope spullen kopen, maar hebben onze eigen economie uitgehold, omdat er veel banen verloren zijn gegaan.” Dit betekent dus dat als wij bij de prijsvechter iets kopen, we eigenlijk de economie van China subsidiëren.

Een inzicht dat misschien niet zo verrassend is, maar daardoor niet minder van belang, is dat prijsvechters geen goede zaak zijn voor het milieu. Veel van de spullen die te koop zijn bij winkels als Action en Flying Tiger worden gemaakt van plastic, en zijn daarmee belastend voor de aarde. “Plastic is eigenlijk het nieuwe fijnstof. Het zit overal in: in kleding, drinkwater, zelfs in de lucht die je inademt”, aldus Marijn in het interview.

Een must-see documentaire drieluik

Benieuwd hoe het er nu werkelijk aan toe gaat in China? En hoe de productie van plastic verloopt? Op de website van de VPRO zijn alle drie de afleveringen terug te kijken. In aflevering één genaamd ‘Goedkooplust’ vraagt de hoogzwangere Marijn zich af hoeveel spullen ze eigenlijk nodig heeft voor haar nieuwe gezin. Ook wil ze weten wat haar kooplust drijft. Door middel van een hersenonderzoek worden haar onderbewuste prikkels in kaart gebracht.

In de tweede aflevering met als titel ‘Kopen we ons arm?’ bezoekt Roland de grootste speelgoedshowroom van China. Als ‘inkoper’ volgt hij het spoor van een goedkoop plastic lantaarntje en vraagt zich af wat er met Made in Holland is gebeurd.

In de laatste aflevering ‘Het plastic paradijs’ is een hoofdrol weggelegd voor plastic, het wondermiddel van de massaproductie. Maar plastic is ook een plaag. Roland spreekt met een vooraanstaand geoloog en Marijn heeft een ontmoeting met meubelontwerper Maarten Baas. De vraag is: kunnen goed gemaakte spullen de economie en de aarde redden?

Meer lezen?

Oeps! Mijn koopverslaving is nóg erger dan gedacht./

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kijktip: de Prijsvechter (over massaconsumptie en goedkooplust)
Sluiten