Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Betere wereld 25 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Kijk vanavond tijdens Earth Hour naar de sterrenhemel

Wereldwijd gaan vanavond om 20:30 uur de lichten uit. En dat is niet zonder reden. Door een uur het licht uit te doen geven miljoenen mensen, bedrijven en gemeentes vanavond op hetzelfde tijdstip een signaal af dat ze zich zorgen maken over de toekomst van de planeet. Earth Hour is de grootste internationale campagne van het Wereld Natuur Fonds voor onze aarde. Met Earth Hour wil het WNF de impact die wij op de natuur hebben verkleinen, en het bewustzijn onder mensen vergroten.

Kijk omhoog

Gedurende één uur worden de lichten uitgedaan. En dat betekent een uitgelezen kans voor ons om te genieten van de sterrenhemel. In het donker zie je natuurlijk meer. Wat je precies kunt zien vanavond is moeilijk te stellen, maar als je weet waar je kijken moet wordt het in ieder geval een stuk makkelijker. Daarom delen we de plattegrond van Allesoversterrenkunde, speciaal opgesteld voor maart.

[source id=”attachment_29116″ align=”none”][/source]

Boven je hoofd

De neus van de Grote Beer staat vrijwel recht boven je hoofd. Het achterlijf en staart (de beroemde steelpan) strekken zich uit in de richting van het noordoosten.

In het oosten

De heldere planeet Jupiter is net opgekomen in het zuidoosten. Direct onder Jupiter is Spica te vinden, in het sterrenbeeld Maagd. De oranjekleurige ster boven de oostelijke horizon is Arcturus in het sterrenbeeld Boötes. Hoger aan de hemel kun je op zoek naar het kleine sterrenbeeld Jachthonden.

In het zuiden

Procyon (de helderste ster in het sterrenbeeld Kleine Hond) en Regulus (de hoofdster van de Leeuw) zijn de helderste sterren aan de zuidelijke hemel. Halverwege de twee sterren is het onopvallende sterrenbeeld Kreeft zichtbaar. Lager in het zuidwesten schittert de winterster Sirius.

In het westen

Aldebaran in de Stier is een opvallend roodgekleurde ster boven de westelijke horizon. Rechts van Aldebaran staan de Plejaden (het Zevengesternte), met hoog daarboven de heldere ster Capella in de Voerman. In het zuidwesten fonkelen de sterren van het wintersterrenbeeld Orion. Mars staat op het punt om onder de horizon te verdwijnen, in het westnoordwesten.

In het noorden

Laag in het noorden staat de ster Deneb in het zomersterrenbeeld Zwaan, met een flink stuk rechts daarvan Wega in de Lier. Tussen Wega en de Poolster zijn de sterren van de Draak te vinden; links van de denkbeeldige lijn tussen Deneb en de Poolster staan de sterrenbeelden Cepheus en Cassiopeia.

En tot slot voor de kenners: het zou vanavond een goed moment in het jaar zijn om het sterrenstelsel M99 (ook wel bekend als de Pinwheel-nevel) op te zoeken. M99 staat in het sterrenbeeld Haar van Berenice en staat om 00:52 uur in het hoogste punt aan de hemel.

Meer lezen?

Doe het licht uit. ‘s nachts moet het donker zijn.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Kijk vanavond tijdens Earth Hour naar de sterrenhemel
Sluiten