Nina Pierson
Nina Pierson Sustainability 4 dec 2017

Kijk jezelf eens goed in die spiegel en ga duurzaam(er) consumeren

Na 6 weken #minimylife zijn er voor mij twee dingen heel erg duidelijk geworden. Ten eerste zorgt het ontspullen van je leven voor een enorm opgeruimd huis, waar je alles kunt vinden en alleen maar hoeft te kijken naar spullen waar je daadwerkelijk blij van wordt. Het zorgt tegelijk voor een goed gevulde portemonnee (met geld om uit te geven aan iets waar je écht gelukkig van wordt) en het zorgt ervoor dat je ruimte hebt om nou eens echt te voelen wat je daadwerkelijk gelukkig maakt (let maar eens op als je een dankboek bijhoudt, daar zal nooit en te nimmer iets in voorkomen dat te maken heeft met spullen). Wanneer we zo opgaan in het aanschaffen van spullen vergeten we waar het in het leven daadwerkelijk om draait. Namelijk: alles behalve spullen. Het tweede grote punt wat mij duidelijk werd is dat we het niet alleen verplicht zijn naar onszelf maar ook naar de wereld. Maar echt. Neem bijvoorbeeld één van de meest uitpuilende kasten van ons huis: de kledingkast. De textielketen is namelijk één van de meest vervuilende ketens in de wereld. Bij de productie van één T-shirt wordt maar liefst 2.720 liter water verspild. Dat is ongeveer evenveel als wat jij in 3 jaar tijd drinkt. En de 7 miljoen Nederlandse vrouwen van 15 jaar en ouder kopen jaarlijks ongeveer 150 miljoen kledingstukken. En alleen al in Nederland goeien we jaarlijks meer dan 200 miljoen kilo aan textiel weg #realitycheck En dan hebben we het nog niet eens gehad over de desastreuze gevolgen (sorry!) die dat heeft op mens, dier en milieu. Want het blijft een feit dat ze allemaal lijden om onze levenswijze te kunnen faciliteren.

Maar niet iedereen kan en wil leven als een minimalist (inclusief ikzelf). En toch moet er iets veranderen. Daarom vind ik het ook na mijn #minimylife challenge heel erg leuk om juist die duurzamere kant van consumeren te onderzoeken. Want als we dan zo nodig moeten consumeren met z’n allen, laten we dan in 2018 in hemelsnaam dan wel op een duurzame en bewuste manier shoppen.

Eén van de leukste en beste manieren om duurzaam te consumeren is door het kopen van tweedehands kleding. The Next Closet is zo’n platform, dat als missie heeft om de koop en verkoop van (tweedehands) merkkleding mainstream te maken. Daarom wilde ik graag de krachten met ze bundelen en heb ik 10 van mijn favoriete items uitgekozen die ik heel graag een tweede leven wilden geven. Ze staan allemaal in mijn ‘closet of’ die je hier kunt bekijken.

Wanneer je duurzamer gaat consumeren kom je er ook achter dat, dat veel meer voldoening geeft dan klakkeloos zomaar even die hippe fast fashion top in je tas gooien. Het is dus uiteindelijk niet alleen een keuze die je voor je omgeving maakt maar juist ook weer voor jezelf. En dan is de cirkel toch maar weer mooi rond (net als de circulaire enomonie en het aanschaffen van kleding dat al eerder gekocht is) #welikecircles.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Kijk jezelf eens goed in die spiegel en ga duurzaam(er) consumeren
Sluiten