Josephine Kay
Josephine Kay | LinkedIn Mind 6 dec 2017

Kerstversiering maakt ons gelukkiger volgens onderzoek

Zo, Sinterklaas is weer achter de rug, dus de hoogste tijd om de kerstversiering tevoorschijn te halen (als je dat nog niet al had gedaan). Niets gezelliger dan twinkelende lichtjes en een kleurrijke kerstboom. En nu bevestigt onderzoek wat we stiekem allang wisten: kerstversiering maakt gelukkiger.

Psychoanalist, Steve McKeown, vertelde aan de redactie van UNILAD dat er verschillende redenen zijn waarom mensen (vroeg) beginnen met de kerstversiering.

Allereerst heeft het, niet geheel verrassend, met nostalgie te maken. Je bent weer heel even terug in de tijd. Het fijne veilige gevoel van als kind, samen met je ouders, de boom optuigen borrelt weer langzaam naar boven als je zelf de eerste kerstbal uit de doos haalt.

Link met je jeugd

Kerstversiering heeft dus een sterke link met je jeugd. Als je de feestdagen als vertrouwd en veilig herinnert, roep je dat gevoel makkelijk weer op door je eigen huis te versieren. Heb je een minder fijne jeugd gehad? “Dan wil je misschien juist met kerstversiering de geschiedenis herschrijven. Jij wil ook die fijne kerstervaring die je als kind niet hebt gehad, en dus creëer je dat voor jezelf.”

Lees ook: Een plastic kerstboom: wel of geen goed idee?

Nu wordt dit idee ondersteund door onderzoek dat gepubliceerd is in The Journal of Environmental Psychology , waarin werd geconstateerd dat kerstversiering er voor zorgt dat je meer benaderbaar bent voor anderen. Als je dus kerstlichtjes voor je raam hebt hangen, nodigt dat uit tot contact. Mensen die kerstversiering hebben, worden volgens het onderzoek eerder gezien als vriendelijk en betrouwbaar. Ha!

Samen doen

Natuurlijk speelt het ‘samen iets doen’ ook een rol in de geluksbeleving. Als je met je familie, vrienden of partner samen aan iets werkt, dan geniet je ook gezamenlijk van het resultaat.

More Christmas

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Kerstversiering maakt ons gelukkiger volgens onderzoek
Sluiten