Rosa Bertram
Rosa Bertram Mind 18 dec 2019

A shitty Christmas – wanneer de kerstdagen vooral pijnlijke dagen zijn

Kerst staat bij veel mensen in het teken van familie, quality time, lekker eten, samenkomen en met vrienden zijn. Werk, andere verplichtingen en moeilijkheden verdwijnen rond deze tijd vanzelf naar de achtergrond. In die paar dagen wordt namelijk extra duidelijk wat écht belangrijk is: familie en liefde. Maar wat als dat ontbreekt? Je geen familie hebt, een geliefde bent verloren of je eenzaam voelt? Kerst is niet voor iedereen een fijne tijd. 

De kerstboom optuigen, gezellige kerstlichtjes in de huizen waar je langsfietst, kerstborrels, etentjes, vrije dagen, vrolijke outfits en zo kunnen we nog wel even door gaan. Over het algemeen krijg je een vrolijk gevoel van kerst. Maar helaas geldt dat lang niet voor iedereen.

Een confronterende periode

Er zijn namelijk genoeg mensen die de kerstperiode als geen fijne tijd ervaren. Mensen die zich eenzaam voelen bijvoorbeeld. Wist je dat in Nederland eenzaamheid een steeds groter wordend probleem is?

Zo signaleerden we deze zomer dat steeds meer jongeren last hebben van het fenomeen ‘zomereenzaamheid’. Hoe zit dat met deze seizoenseenzaamheid?

Seizoenseenzaamheid

De zomer is een tijd waarin veel mensen op vakantie gaan, genieten van de zon en op het terras zitten. Maar voor wie zich eenzaam voelt, zijn dit soort periodes extra pijnlijk en confronterend. De contacten die je hebt zijn hoogstwaarschijnlijk weg. Je opent één keer social media en ziet hoe iedereen de beste tijd van hun leven heeft.

Of je nu eenzaam bent of FOMO hebt of niet, als je genoeg tijd op Instagram doorbrengt, krijg je er vanzelf mee te kampen.

Lees ook: Waarom eenzaamheid eigenlijk een positief signaal is

Kersteenzaamheid

Het tegenovergestelde van zomereenzaamheid is Kersteenzaamheid. De redenen van het alleen zijn, kunnen uiteenlopen van geen of weinig familie/sociale kringen hebben tot geen goede band met je familie hebben. Etentjes, samenzijn en warmte is dan niet aan de orde. De kerst kan daarom juist een tijd zijn van extra veel pijn en verdriet.

Stel je eens voor dat je collega’s het al weken hebben over kerstdiners en andere plannen, terwijl jij misschien geen plannen of uitnodigingen hebt.

Verlies

Ook het verlies van een dierbare wordt tijdens de kerst extra pijnlijk. Zelf heb ik mijn vader ruim 5 jaar geleden verloren en dat is iets wat elke dag raar blijft. Maar tijdens de kerst met de grote familie erbij oogt zijn stoel altijd extra leeg.

Maar wat als je helemaal geen familie hebt? Voor veel mensen lijkt dit onwerkelijk, toch zijn er genoeg mensen die dit wél ervaren.

Ook interessant: Dit is de positieve werking van dankbaarheid

Wees extra lief

Wees je er daarom extra bewust van dat kerst niet vanzelfsprekend voor iedereen leuk is. Misschien is er een collega, buurman of kennis waarvan je weet dat hij/zij wat extra liefde kan gebruiken. Het hoeft niet veel te zijn, erkenning en een gebaar kunnen soms al een wereld van verschil maken.

Vrijwilligerswerk

Wie zich nog meer wilt inzetten voor een ander, júíst rond kerst, kan er ook voor kiezen om vrijwilligerswerk te doen. Zo kan je bij De Regenboog Groep in Amsterdam bijvoorbeeld buddy worden van een dakloze of immigrant, heeft de Voedselbank een tal van mooie initiatieven waarbij je kan helpen, óf je neemt het heft in eigen handen.

Bak een taart voor je buuf, schrijf een kerstkaart voor wie extra liefde kan gebruiken en wees extra dankbaar voor wat je wél hebt.

Leer omdenken

In welke situatie je ook zit – ook al ben je alleen of heb je iemand verloren – er is altijd een manier om de situatie op een andere manier te bekijken. Zo probeert Berthold Gunster van Omdenken mensen te helpen met omdenken in hun moeilijke situaties tijdens de eenzame kerst.

Ben je alleen? “Probeer het als een sabbatical te zien,” schrijft hij. “Een periode van bezinning. Hoe heb je je leven geleid dat niemand bij je langskomt? Blijkbaar heb je zeer succesvol een kring van stilte en rust om je heen gecreëerd. Vertel me, hoe pak je zoiets aan?”

Of een andere: ‘Misschien is dit wel het laatste kerstdiner wat we met elkaar meemaken.’ “Ik zou zeggen, geniet er des te meer van.”

Samen een mooie kerst maken

Als we allemaal wat meer liefde en erkenning naar elkaar tonen, maken we het samen een iets mooiere kerst voor iedereen. En onthoud; soms is een lach of knikje al genoeg!

Meer kerst vibes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
A shitty Christmas – wanneer de kerstdagen vooral pijnlijke dagen zijn
Sluiten