Josephine Kay
Josephine Kay | LinkedIn Mind 30 sep 2016

Katja Schuurman en Wessel Paternotte gaan in gesprek over innerlijke vrede

Dit weekend vindt de Inner Peace Conference plaats in Amsterdam. Meerdere inspirerende workshops en yogalessen worden gegeven om jou zo een klein beetje op weg te helpen naar innerlijke vrede. Actrice Katja Schuurman en oprichter en mede-eigenaar van Delight Yoga, Wessel Paternotte, gingen voor Bedrock met elkaar in gesprek over inner peace in aanloop naar de Conference.

Katja: Zie je een ontwikkeling in hoe mensen in Nederland zich verhouden tot spiritualiteit? En wat is daar volgens jou de oorzaak van?

Wessel: “Ik zie om me heen dat mensen bewuster gaan leven, en meer aandacht besteden aan ons lichaam en geest. Ik heb het idee dat het onder andere komt omdat het leven veel sneller gaat, en we iedere dag zo veel prikkels krijgen, dat we het meer dan ooit nodig hebben om naar binnen te keren en aandacht te hebben voor onze persoonlijke innerlijke ervaring.

Geen wonder dus dat yoga en meditatie zo populair zijn geworden in Nederland, maar zelfontplooiing en spiritualiteit komen in vele vormen. Iedereen die op zoek gaat naar vervulling, welzijn en geluk, komt vroeger of later terecht bij fundamentele menselijke waarden als compassie, vergeving en tolerantie. Dit kun je zelf cultiveren, en uitdragen. Dit gaat voorbij alle religies.”
 

Wessel: Merk jij in je omgeving dat mensen meer open staan voor bewustwording en spiritualiteit?

Katja: “Ja, in Amsterdam alleen al zie je dat yogascholen de grond uitschieten. Een jaar of 15 geleden had je er maar een paar. Ik denk ook niet dat alle mensen met spiritualiteit bezig zijn, maar dat rust is waar mensen naar op zoek zijn: rust in jezelf. Er is een mooie uitspraak van Rabindranath Tagore: “Je terugtrekken uit het leven is iets wat je elke dag zou kunnen, wellicht zou moeten doen. Het voltooit de beweging waar het ten volle deelnemen aan het leven slechts een onderdeel van is.”

Wij zijn als mensen geneigd om maar door te gaan en door te gaan, ik doe precies hetzelfde met 6000 afspraken op één dag. Je plant veel te veel en het maakt het leven niet leuker. We zijn te vaak gehaast, terwijl als je geen haast hebt kunnen kleine dingen als een autorit van A naar B ook leuk zijn. Maar als je met een knoop in je maag je loopt te storen aan iedereen die langzaam rijdt op de weg, is die rust ver te zoeken. Het steeds gejaagdere leven en het steeds sneller moeten leven zorgt ervoor dat er op een gegeven moment wat tegenover moet staan. In veel niet Westerse landen is spiritualiteit al eeuwen een deel van de cultuur, en het heeft zich zo bewezen, dat ik snap waarom dat hier nu omarmd wordt.”

Katja: Ik vind het woord spiritualiteit zelf lastig, associeer het met muntthee en weeïge workshops. De vraag ‘geloof jij in spiritualiteit?’ is bijvoorbeeld volgens mij een bizarre; er is een wereld van energie; daar kan je niet wel of niet in geloven. Hoe zie jij dat?

Wessel: “Ja dat laatste ben ik volledig met je eens. Dat zeggen ook alle eeuwenoude tradities, maar inmiddels ook de moderne wetenschap: alles is energie en we zijn allemaal met elkaar verbonden. En we zijn langzaam weer aan het ontdekken hoe we met die energie kunnen werken. Een begrip als flow wordt steeds breder omarmd. We doen steeds meer intuïtief, en worden ons bewust van bijvoorbeeld telepathische gaven. Hoe vaak heb jij wel niet gehad dat je telefoon gaat en weet wie er belt, of misschien zelfs waarom? Je zou dit een spirituele ervaring kunnen noemen, maar misschien zijn we gewoon spirituele wezens. En drinken we soms muntthee, en soms wodka. It’s all good. Gelukkig is het geitenwollensokken imago in rap tempo aan het verdwijnen. Bewustwording en werken met energie wordt steeds meer onderdeel van ons normale leven.”
 

Wessel: Jij bent er zelf ook al een tijd mee bezig toch? Wat heeft dit jou gebracht op persoonlijk vlak? En professioneel?

Katja: “Ik beoefen yoga en houd van wandelen. Het wandelen vind ik fijn omdat ik het soms als bijna mystiek ervaar. Ik kan bijvoorbeeld zitten met dingen in mijn hoofd, vragen hebben of met dingen worstellen. Dan ga ik wandelen en denk ik er niet eens bewust actief over na en dan opeens krijg ik inzichten. Die krijg je meestal pas als je in beweging bent, daarom heb je ook bijvoorbeeld bewuste loopmeditaties. Juist als je lijf in beweging is, gaan je hersenen in beweging, althans, dat is mijn eigen ervaring. Zo zijn er veel mensen die vergaderingen lopend doen omdat dat beter werkt.

En voor de rest heb ik veel boeken gelezen en me verdiept in hoe je nog meer naar de wereld kunt kijken; is er meer dan de tastbare wereld om ons heen? Dus op die manier ben ik er altijd wel mee bezig. Ik denk dat ik yoga ben gaan doen omdat ik op een gegeven moment zo onrustig was en me slecht kon concentreren. Stilzittend meditatie werkt alleen niet voor mij. Dat doe ik liever lopend. Het maakt me rustig, even nadenken over waar ik nou eigenlijk mee bezig ben.”
 

Katja: Op welke manier probeer jij dichtbij jezelf, je diepste kracht te blijven in je dagelijks leven?

Wessel: “Voor mij is de ademhaling een belangrijke tool om even terug te komen bij mezelf. Dat doe ik zowel als iets heel erg leuk is of juist heel erg stom. Door even diep adem te halen word ik me er vaak direct van bewust dat alles veranderlijk is, en dat het enige is wat in elke situatie blijft, “mijn” bewustzijn is. Dan zie ik alles weer in perspectief, en besef ik dat wat er ook gebeurt, niet ‘erg’ is. Het ís gewoon. Nu. Dit moment. Die innerlijke rust is belangrijk voor me. Vanuit die innerlijke rust is het fijner leven. Door contact te maken met mijn essentie kom ik ook bij mijn innerlijke kracht. Dan doe ik de dingen die écht bij me passen en dan gaan dingen vaak moeiteloos. In flow.”

Wessel: Herken je dat?

Katja: “Sommige mensen moeten echt hun best doen om te leven in het moment, maar eigenlijk doe ik dat al. Soms leef ik zo in het moment dat ik alles vergeet. Ik ben dan al vergeten wat ik gister heb gedaan en wat ik morgen moet doen. Ik moet altijd in mijn agenda kijken. Dus ik vind dat ik eigenlijk best wel vanuit mezelf leef in het nu. Soms is dat irritant, want het veroorzaakt ook wel chaos. Maar ik zie het over het algemeen als een geschenk.
En qua ademhaling besef ik me dat het daar allemaal mee begint. Als ik stress heb krijg ik het benauwd en voel ik druk op mijn borst en vertaalt de stress zich daarin. Yoga is een mooi instrument wat je op de mat leert, maar toepast in je dagelijks leven. Door de yoga heb ik wel geleerd hoe ik dat meteen makkelijker onder controle kan krijgen.”
 

Katja: Op welke momenten verlies je dat contact met jezelf weleens in de onrust van alle dag? (Je bent vader, geliefde, vriend en ondernemer, en probeert ook voldoende tijd te besteden aan jezelf.) Of gebeurt dat nooit? 

Wessel: “Haha, natuurlijk gebeurt het nog weleens dat ik even aan mezelf voorbij ga. Dan zit ik teveel in mijn hoofd. Ben ik op de fiets in mijn gedachten al bezig met mijn volgende afspraak en vergeet ik om me heen te kijken. Tijdens een vipassana meditatie kwam ik tot het inzicht dat ik best vaak haast had. En haast verpest eigenlijk alles, niets is meer leuk, want je bent niet in het moment. Sindsdien probeer ik me ervan bewust te zijn dat ik zo veel mogelijk vanuit rust doe. Maar ja, ik ben nog steeds vaak druk. Zoals nu ben ik nota bene druk met een Inner Peace Conference. Hoe ironisch.”
 

Wessel: Ik kan me trouwens voorstellen dat jij ook een vrij druk leven hebt, en soms even het contact met jezelf verliest? Zijn er speciale technieken die je gebruikt om weer tot jezelf te komen?

Katja: “Met name door alleen te zijn. Ik sta altijd ‘aan’ en ik ben iemand die heel erg graag geeft en energieën van anderen voelt en dat kan best vermoeiend zijn. Dus dan is helemaal alleen zijn best wel lekker.”

Wessel: Zijn er specifieke workshops op de conference waar je denkt iets aan te gaan hebben?

Katja: “Ayurveda: the story of your life kijk ik naar uit. Ik ben een keer Ayurveda retreat geweest. En dan wil ik eigenlijk dat ik het volhoud in Nederland, dat ik zo zou kunnen koken bijvoorbeeld. Ik vind die manier van leven extreem interessant. En ik ben benieuwd naar de Slow Flow yoga van Erica Jago.”
 

Katja: Wat wens je de mensheid toe?

Wessel: “Inner Peace. Als je inner peace vindt, dan vormt jouw wereld zich daarnaar. As within, as without. Als we allemaal inner peace vinden, dan is world peace onvermijdelijk. Dat klinkt misschien erg idealistisch, of kort door de bocht, maar ik geloof echt dat we door contact te maken met onze essentie, we in harmonie gaan leven met onszelf en de natuur. Dan gaan we leven vanuit compassie, en komen we een stap dichterbij de wereld waarin ik wil dat onze kinderen opgroeien. Dat is ook een grote inspiratie geweest voor deze conference. Ik hoop dat dit bijdraagt aan een shift in het collectief bewustzijn. Al is het maar klein beetje.”

Wessel: Hoe voelt dat voor jou? Kan ons bewustzijn bijdragen aan een betere wereld?

Katja: “Op het moment dat je jezelf goed voelt ben je veel makkelijker in staat om vanuit liefde te handelen. Dan zijn er minder obstakels. Als je niet helemaal gelukkig bent met jezelf, dan sta je niet in je kracht en ben je niet tot het meeste in staat. Op het moment dat je je bewust bent van jezelf en hoe je je verhoudt tot anderen, dan denk ik dat je keuzes in principe een goede zullen zijn. Eentje die niet alleen goed is voor jezelf. Een mooie uitspraak is: “je kan niet succesvol zijn in een wereld die faalt.” Als je je bewust bent van de wereld waarin je leeft dan maak je niet alleen keuzes die goed zijn voor jezelf en eventueel ten koste gaan van anderen.”

Nieuwsgierig geworden naar de Inner Peace Conference? Je kunt nog lastminute kaartjes kopen op InnerPeaceConference.org. En extra fijn: 1 kaartje is geldig voor twee personen. See you there!

Meer lezen?

Emanuelle Vos en Maarten van Huijstee gingen ook in gesprek over innerlijke vrede.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Katja Schuurman en Wessel Paternotte gaan in gesprek over innerlijke vrede
Sluiten