Alrik de Jong
Alrik de Jong Travel 7 dec 2017

Kasbah Du Toubkal: een duurzaam Berber-retreat in het Atlasgebergte

In 1989 zagen twee broers tijdens een trekking door het Hoge Atlasgebergte in Marokko een geruïneerde kashba. Gelegen op een heuveltop, op de achtergrond de Toubkal, met 4167 meter de hoogste berg van Noord-Afrika. Ze waren op slag verliefd, investeerden al hun spaarcenten en zo werd het kiempje geplant van Kasbah Du Toubkal. De ecolodge die ze hebben gecreëerd is geëvolueerd tot een van de meest authentieke onderkomens in Marokko. Kasbah Du Toubkal is een begrip onder wandelaars die Toubkal National Park willen ontdekken en reizigers die tot rust willen komen tijdens een unieke culturele ervaring.

Je vindt Kasbah Du Toubkal op iets meer dan een uurtje rijden van Marrakesh. De ecolodge heeft veertien comfortabele kamers, drie familiekamers en verschillende terrassen en tuinen waar je traditionele muntthee kunt drinken en yogalessen kunt volgen met uitzicht op de bergtoppen van het Nationale Park waarin je je begeeft.

Vergeten we bijna nog de Marokkaanse hamam waar je terecht kunt voor een massage of een sessie in het stoombad. En het restaurant van Kasbah Du Toubkal, met een traditionele Berberse keuken waarover ieder woord er een te veel is. Moet je gewoon proeven. Tip: ga in de vroege morgen met een Berbergids de natuur in. Dan is het licht op z’n mooist.

Waarom wij deze lodge zo bijzonder vinden

Een kashba wordt van oudsher meestal gebruikt als woning voor het dorpshoofd, deze lodge vormde daarop geen uitzondering. De residentie is ooit met de hand gemaakt door dorpsbewoners en lokale ambachtslieden, met natuurlijk materiaal dat in de bergen werd verzameld.

6 redenen waarom reizen je een beter mens maakt

Ook voor de wederopbouw is alleen gebruik gemaakt van ecologische materialen uit de omgeving. De totstandkoming is volledig in samenspraak gegaan met de lokale bevolking. Het is eigenlijk ook geen hotel te noemen, maar een uitbreiding van de Berberse gastvrijheid die je even verderop in het dorpje ervaart. En waar een normaal hotel een fiets aanbiedt, krijg je hier een ezel mee naar het dorp.

Spotlight op duurzaamheid

Al het personeel, inclusief de managers, komt uit de omgeving. Ook zijn er initiatieven opgezet om de nabijgelegen dorpen te ondersteunen en duurzaam toerisme te promoten. Een deel van de opbrengsten van de lodge wordt gestoken in het ontwikkelen van de regio.

Geen verre reizen? Dit zijn de tofste micro-avonturen in Nederland

Zo heeft de gemeenschap nu een ambulance, een hamam en een gereguleerd systeem voor het verzamelen van vuilnis. Kasbah Du Toubkal heeft ook geholpen bij het vinden en financieren van Education For All, een non-profitorganisatie die meisjes uit de landelijke regio Hoge Atlas de mogelijkheid biedt om hoger onderwijs te volgen.

De lodge maakt zoveel mogelijk gebruik van zonne-energie en filtert water uit een nabijgelegen bron. De Kasbah is ook een partnerschap aangegaan met de milieuorganisatie Mountain Propre om afval te verzamelen en recyclen en regelmatig opruimacties te organiseren.

Meer informatie en foto’s vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Kasbah Du Toubkal: een duurzaam Berber-retreat in het Atlasgebergte
Sluiten