Kan deze doorbraak ons redden van de klimaatverandering?

De aflevering van VPRO Tegenlicht van 17 maart besteedde aandacht aan de doorbraak van duurzame energie. Nu duurzame energie goedkoper aan het worden is dan energie uit fossiele brandstoffen, voltrekt zich een omslag naar een wereld zonder CO2-uitstoot.

Op dit moment vindt er een stille revolutie plaats als het aankomt op duurzaamheid. Duurzame energie, en dan voornamelijk wind- en zonne-energie, is goedkoper aan het worden dan energie opgewekt uit fossiele brandstoffen. Het zal er voor zorgen dat de overgang naar duurzame energie een stuk sneller zal verlopen. Als de hele wereld overstapt, kan deze ontwikkeling ons misschien redden van de klimaatverandering.

Overal op de wereld ontstaan op dit moment nieuwe projecten voor het opwekken van duurzame energie. Producten worden goedkoper, hoe meer je er van maakt. Zo werkt het dus ook met wind- en zonne-energie. De concurrerende vorm van energie is afkomstig uit fossiele brandstoffen, deze brandstoffen worden juist duurder naar mate je er meer van gebruikt. Er vindt dus een omslag plaats.

In Australië, Chili, de staat Californië, Italië en Jordanië is duurzame energie de laatste jaren al goedkoper geworden. De ontwikkeling houdt niet op, want sinds kort is het ook in India goedkoper. De verwachting is dat de komende jaren de prijs van zonne- en windenergie in snel tempo verder zal dalen. Daarnaast zal het aantal landen waar het omslagpunt wordt bereikt, verder toenemen. De Deutsche Bank verwacht dat zonne-energie over een paar jaar in 80% van de wereld goedkoper zal zijn.

Bekijk hier de volledige aflevering van VPRO Tegenlicht.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Kan deze doorbraak ons redden van de klimaatverandering?
Sluiten