Kan de cyanobacterie het klimaatprobleem oplossen?

De cyanobacterie. Je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord, maar als 'ie genetisch gemodificeerd is, kan deze blauwalg misschien de aarde redden. Tenminste, dat hoopt een groep Amsterdamse studenten. De bacterie zou volgens hen de sleutel naar een circulaire economie kunnen zijn.

De cyanobacterie is namelijk één van de weinige bacteriën die, net als planten, gebruik maakt van fotosynthese. Om je biologiekennis van de middelbare school even wat op te frissen: dat is het proces waarbij CO2 en licht worden omgezet in zuurstof en glucose. De cyanobacterie kan, in tegenstelling tot de meeste bacteriën, CO2 direct gebruiken om te groeien, schrijft Scientias deze maand. De bacterie maakt dan fumaraat, een molecuul waar je onder andere medicijnen en plastic mee kunt maken. De bacterie gebruikt dat om te groeien.

Een groep studenten van de master Bio-informatics and Systems biology probeert de bacterie nu zo te modificeren dat hij meer fumaraat aan gaat maken, en ondertussen zelf ook blijft groeien. Dan zouden niet alleen broeikasgassen uit de atmosfeer verdwijnen, maar het zou de (aard)olie-industrie overbodig maken, denken ze. Biobrandstof en bioplastic komen zo gewoon uit de natuur.

Of het experiment gaat lukken? Dat weten we in november, als de studenten hun project presenteren in de International Genetically Engineered Machine-competitie in Boston. ‘Maar’, benadrukt studente Yuki Esser in het Nederlands Dagblad, ‘het gedrag van mensen moet ook worden aangepast. Anders is het dweilen met de kraan open.’

Je kunt de studenten volgen via hun Facebookpagina.

Meer Bedrock

Waarom het júist goed is om bacteriën in je huis te hebben.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Kan de cyanobacterie het klimaatprobleem oplossen?
Sluiten