wpk-admin
wpk-admin Welzijn 9 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Wist je dat niet alle kaassoorten vegetarisch zijn? Wij delen welke je wél kunt eten

Na al die tijd van wikken en wegen, heb je nu dan toch eindelijk besloten om geen vlees meer te eten. Natuurlijk sta je volledig achter je beslissing, maar toegegeven, ziet het er soms toch nog wel heel lekker uit en kun je het bijna proeven wanneer je de geur ruikt. Gelukkig zijn er genoeg lekkere alternatieven, zoals de vele soorten heerlijke kaas. Je zult je vast gelukkig prijzen dat je woont in een land waar kaas de hoofdrol speelt. Als vegetariër kun je namelijk bijna niet anders dan héél veel kaas eten (toch?). Vooral buiten de deur, aangezien de vegetarische gerechten op de menukaart van veel restaurants bijna allemaal kaas bevatten.

Maar kaas is niet altijd vegetarisch

Voor veel vegetariërs is het nogal een tegenvaller om te ontdekken dat heel veel soorten kaas helemaal niet vegetarisch zijn. Kaas komt namelijk tot stand wanneer melk gestremd wordt, door het gebruik van stremsel. Stremsel is een enzym dat wordt gewonnen uit de lebmaag van een kalf, die hiervoor dus geslacht moet worden.

Maar kaaskoppen, niet getreurd. Er bestaan genoeg kaassoorten die geen dierlijk stremsel bevatten. Zo worden sommige kaassoorten gemaakt van een genetisch gemodificeerd stremsel, waarbij een kalfsgen wordt ingebracht.

Ook al klinkt dit misschien heel eng, de smaak is toch identiek aan de kaas die je nu gewend bent. Genetisch-gemanipuleerde stremsels zijn toegestaan in Nederlandse kaas, maar het is niet altijd even duidelijk in hoeverre ze worden gebruikt, omdat het niet altijd op het etiket staat.

Lees ook: Ga hier naartoe voor vegan kaasfondue (!), vegan roquefort en Friese nagelkaas

Er worden wel steeds meer kazen bereid met microbieel (dus vegetarisch) niet genetisch gemodificeerd stremsel. Wanneer niet op het etiket staat dat de kaas vegetarisch is, is er geen vegetarisch stremsel gebruikt en is de kaas niet vegetarisch. De meeste natuurvoedingswinkels hebben een uitgebreid assortiment vegetarische (biologische) kaas. Ook in sommige kaasspeciaalzaken is vegetarische kaas te vinden.

Wat je wél kunt eten

Let dus voortaan goed op het etiket als je kaas koopt, voordat je iets eet wat je absoluut niet wilt eten. Om je enigszins van de schrik te laten bijkomen, hebben we een lijstje samengesteld met heerlijke vegetarische kaassoorten waar je zonder schuldgevoel van kunt genieten:

– Old Amsterdam Geitenkaas
– 3 Little Goats Geitenbrie
– Albert Heijn Geitenkaas blanc, wilde knoflook, honing, naturel
– Albert Heijn Cambozola
– Albert Heijn Cheddar Tophat
– Arla Apetina Knoflook & Peterselie
– Arla Finello Pasta Parmellano pastakaas
– Arla Finello Pizza pizzakaas
– Boursin: alle kazen van dit merk zijn vegetarisch gestremd, behalve de Boursin Apéritif Knoflook & Fijne Kruiden
– Brodowin: mini-mozzarella en mozzarella
– Philadelphia: alle variaties zijn geschikt, behalve Feta & Komkommer (en uiteraard de Zalm & Dille ook niet).

Bon appetit!

Meer lezen over vega(n) kazen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Wist je dat niet alle kaassoorten vegetarisch zijn? Wij delen welke je wél kunt eten
Sluiten