Joanne Wienen
Joanne Wienen Editorial 18 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Steek je in de winter graag kaarsen aan? Dat kan slechter voor je gezondheid zijn dan je denkt

Als het kwik daalt en de lucht betrekt, willen we binnenshuis graag cocoonen met (geur)kaarsen. Wat voor effect heeft dat op onze gezondheid?
Na publicatie van een Amerikaans onderzoek uit 2009 verschenen angstwekkende koppen in de media. Het branden van (geur)kaarsen zou op termijn kankerverwekkend zijn. De meeste kaarsen worden namelijk gemaakt van paraffine, een restproduct dat overblijft bij de verwerking van aardolie.

Bovendien komen bij het verbranden van paraffinekaarsen schadelijke stoffen vrij, zoals benzeen en tolueen. Tolueen kan duizeligheid veroorzaken, terwijl benzeen een giftige stof is die bijvoorbeeld ook in sigarettenrook zit.

Chemische stoffen in de lucht

Klachten als astma, eczeem en allergieën waren volgens onderzoekers van de South Carolina State University het dramatische gevolg. Dit werd ontdekt doordat ze vijf uur lang kaarsen lieten branden in een afgesloten ruimte en vervolgens de chemische stoffen in de lucht analyseerden.

Tip van wetenschapper Amid Hamidi: koop kaarsen van soja of kaarsen met bijenwas, daar werden namelijk geen gifstoffen bij aangetroffen.

Bij het verbranden van dingen komen altijd gifstoffen vrij

De Volkskrant deed navraag bij Bert Brunekreef, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht. Hij gaf een simpel antwoord. Wanneer wij dingen verbranden (dus ook kaarsen) komen er per definitie giftige stoffen vrij. Niet alleen bij gewone (geur)kaarsen, maar óók die van bijenwas en soja.

Wie op internet gaat zoeken, zal tientallen beweringen en onderzoeken vinden, en lang niet allemaal even onafhankelijk. Het onderzoek van de South Carolina State University werd bijvoorbeeld uitgevoerd door bachelorstudenten – nog zonder universitair diploma – en is in geen enkel wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd.

Ook interessant: Hou je van glitters? Dit is hoe jouw vrolijke feestglitters rivieren vervuilen

Op de website van de South Carolina State University is bovendien te lezen dat het onderzoek voortvloeit uit de wens om een mogelijk gezondheidsprobleem aan de kaak te stellen, de Amerikaanse landbouwsector een duwtje in de rug te geven en duurzaamheid te promoten.

Dat klinkt niet bepaald onafhankelijk. Een tegenonderzoek dat vervolgens concludeerde dat er geen enkel risico was, werd gesponsord door de European Candle Association. Ook niet bepaald belangeloos dus. Wat te geloven?

Kaarsen geven wel schadelijke stoffen af, maar hoe erg is dat?

Uit een meting van Brunekreef zelf bleek dat mensen die aangaven thuis vaak kaarsen te branden, zo’n tien tot twintig procent meer waren blootgesteld aan roet en stikstofoxiden. Dat is vergelijkbaar met de blootstelling die gebeurt als een persoon naast je een sigaret opsteekt.

In een andere studie klopten Deense onderzoekers in 2013 bij 56 huishoudens aan. Bij de helft brandden er kaarsen, die verantwoordelijk waren voor zo’n zestig procent van schadelijke stofdeeltjes in de lucht binnenshuis. Een ander onderzoek toonde een jaar later aan dat een verhoogde concentratie fijnstof (roet) in huis kon leiden tot verminderd functioneren van de luchtwegen.

En nu?

Moeten we dan massaal onze (geur)kaarsen de deur uitdoen? Onze romantische diners bij kaarslicht vaarwel zeggen en waxinelichtjes in de ban doen? Niet direct. Over de gezondheidseffecten op de lange termijn is nog niet genoeg bekend.

Dagblad Trouw deed een aantal jaar geleden al navraag bij Ad Ragas, hoogleraar Milieu-natuurwetenschappen bij de Open Universiteit en verbonden aan de afdeling Milieukunde van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Geniet maar met mate

Hij gaf aan dat een stof als tolueen pas bij relatief hoge concentraties toxisch is. Die concentraties worden niet bereikt door het verbranden van een kaars. Waarschijnlijk is bij het branden van kaarsen alleen de uitstoot van fijnstof relevant.

Tip: Dit is hoe minimalisme je kan helpen om efficiënter te werken

Die kleine stofdeeltjes veroorzaken het grootste gezondheidseffect. Niet alleen kaarsen, maar ook tabaksrook, een open haard, koken op gas en zelfs wokken op hoog vuur geven fijnstof af.

Kortom: het af en toe branden van een kaars zal het verschil niet maken. Maar heb je avond na avond tien kaarsen aan zonder een raampje open te zetten? Dan is het slim het gebruik iets te minderen (en goed te ventileren).

Meer interessante feitjes over je gezondheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Steek je in de winter graag kaarsen aan? Dat kan slechter voor je gezondheid zijn dan je denkt
Sluiten