Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 14 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Deze oude Chinese traditie helpt je aan een betere nachtrust (en nog véél meer)

Van alle manieren om je lichaam en geest te verzorgen, is een goede nachtrust mogelijk het allerbelangrijkste. Daar hameren hedendaagse wetenschappers op (zoals slaapexpert Hans Hamburger laatst kwam vertellen in onze podcast), maar ook al veel langer geleden besefte men dit al goed. Zo schreef men 3000 jaar geleden in het oude China al over jujube: een vrucht die helpt bij een betere nachtrust.

Dat slaap belangrijk is, weten we natuurlijk al wel. Maar dat het zó belangrijk is en niet iets is wat je doet wanneer het uitkomt, wordt door velen onderschat. En dat is zonde, juist als je een gezonde en bewuste levensstijl wilt nastreven.

Wij vinden het dan ook belangrijk om manieren uit te lichten die de slaapkwaliteit kunnen verbeteren. Wie weet kun je er wel iets uit opsteken, zoals van deze oude Chinese traditie.

Jujube: het geheim voor goede slaap

Volgens de oude Chinese traditie zit het geheim voor goede slaap in jujube: een Chinese vrucht die een beetje lijkt op een dadel. Aan jujube worden tal van gezondheidsvoordelen toegeschreven. Zo zou het zoete karakter van de vrucht de spijsvertering en geest boosten en zou de dieprode kleur de bloedsomloop ten goede komen.

Lees ook: Slaapapneu is misschien één van de redenen dat je ‘s nachts wakker ligt

Moderne wetenschappelijke studies bevestigen de positieve werking van de vrucht. Daarin werd aangetoond dat stofjes in jujube gunstig zijn voor de werking van het geheugen, voor het functioneren overdag én voor het verbeteren van de slaapkwaliteit. Daarmee is het een natuurlijk slaapmiddel.

Hoe koop je jujube?

Jujube is in pure vorm te koop bij Aziatische supermarkten. Deze kun je op een gelijkaardige manier gebruiken als dadels: uit de hand, in toetjes, in gebak of in stoofschotels. Daarnaast bestaat jujube ook in capsulevorm, te koop bij natuurvoedingswinkels.

Tip: Salade met dadels, amandelen en gekarameliseerde rode ui

Kan jouw slaapkwaliteit wel een boost gebruiken maar ben je niet zo van de slaappillen? Dan is jujube mogelijk een oplossing voor jou. Uiteraard is je slaapkwaliteit daarnaast ook afhankelijk van andere factoren die net zo belangrijk zijn.

Meer lezen over het onderwerp? In een interview met neurofysioloog en slaapexpert Leo van Woerden kun je nog verder in de materie duiken.

Meer over slaap?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Deze oude Chinese traditie helpt je aan een betere nachtrust (en nog véél meer)
Sluiten