Maannomade
Maannomade Psyche 2 sep 2020
Leestijd: 6 minuten

Hoe je met journalling dichterbij je emoties komt (en 6 manieren om het te doen)

In de astro-updates schrijf ik er vaak over; journallen tijdens de volle maan of nieuwe maan. Niet alleen voor astrologie is het erg behulpzaam, maar ook tijdens de crisistijd waar we nu in leven. Maar hoe begin je nou met journallen? En wat schrijf je op? Er zijn zoveel manieren waarop je de notitieboekjes die je verzameld hebt, kan gebruiken.

Dit keer even geen astrologie, maar deel ik de beste redenen om eindelijk te gaan schrijven én tips om er mee aan de slag te gaan.

Waarom je echt zou moeten starten met journallen 

We kunnen er niet om heen, onze generatie ligt emotioneel behoorlijk onder druk. Denk aan FOMO, de verwachtingen van anderen en een hoge werkdruk met veel onzekerheden. Tel daarbij perfectionisme en afleidingen in de vorm van social media bij op en een emotioneel giftige combi is born.

In plaats van onze druk op gezonde manieren te uiten, is het erg aanlokkelijk om urenlang op Instagram te scrollen, te bingen of een hele dag te Netflixen wanneer het even te veel wordt. Maar hiermee uiten we niks, we onderdrukken alleen de gevoelens.

Een gezonde uiting is journalling. En alhoewel dat misschien een beetje passé klinkt, is het altijd actueel. Bij journalling zet je je emoties, wensen, gedachten en zorgen op papier. Zie het als een oldschool dagboek, maar dan net wat effectiever.

De voordelen van journalling

In plaats van jouw dag te beschrijven, zet je nu concreet op papier wat er in je hoofd rondspookt. Een aantal redenen om vandaag nog journalling op te pakken is omdat het wetenschappelijk aangetoond is dat journalling stress verlicht, je mindfuller maakt, je geheugen boost en je duidelijker laat communiceren.

Het is een manier om dichter bij je emoties te komen en deze te omarmen. Daarnaast helpt journalling vooral om je hoofd leeg te maken door de malende gedachten op papier van je af te schrijven. En een hoofd zonder zorgen, zorgt automatisch voor meer slaap, meer zelfvertrouwen en betere focus. En minder stress zorgt ook voor een gezonder lichaam. Caching!

Ook lezen: Waarom schrijven je hoofd rustig maakt (met oefening)

Hoe ga je te werk?

De voordelen klinken goed, maar hoe start je nou? Begin met het opentrekken van de kastjes naar die 100 lege notitieboekjes die je verzameld hebt of besluit om een nieuwe, speciale te kopen.

Een notitieboekje speciaal voor journalling! Ben je meer van de technologie, dan is schrijven op je laptop of telefoon ook helemaal prima.

Afhankelijk van de reden waarom je gaat schrijven, kan je besluiten er elke dag voor te zitten of alleen te schrijven wanneer je de behoefte voelt. Dit kan ‘s ochtends zijn om de toon voor de dag te zetten, of ‘s avonds om de dag van je af te schrijven.

Dit zijn de 6 verschillende manieren om te journallen

Je hoeft niet lang te schrijven, 5 tot 15 minuten is al voldoende. Vervolgens kan je het de volgende invullingen geven, voor elke dag of om gewoon te gebruiken wanneer je het nodig hebt.

1. Morning journal

Schrijf voordat de dag begint, waar je vandaag extra aandacht aan wilt geven, welk doel je wilt behalen of de positieve vibe die je wilt vasthouden. Of denk na over de dingen die gisteren nog beter hadden gekund. Door ‘s ochtends te schrijven, begin je niet alleen de dag met een hoofd zonder clutter, maar ook met een rustige, frisse start om er weer een topdag van te maken.

2. Gratitude journal

Schrijf elke dag over de lichtpuntjes van de dag, de dingen die je blij maakte of waar je dankbaar voor bent. Of de wensen die je hebt, mooie herinneringen die opkomen of de beste grappen van de dag. Wat je ook schrijft, positieve energie is key.

Ook interessant: Dit is de positieve werking van dankbaarheid

Een gratitude journal (ofwel dankbaarheidsdagboek) is erg fijn om positiever en optimistischer te worden, want wanneer je dagelijks schrijft over de fijne dingen in het leven, wordt het makkelijk om zo ook naar het leven te kijken.

3. Problem journal

Schrijf over de shitty momenten waar je tegenaan loopt en de gevoelens die daarbij op spelen. Alle rusteloze malende gedachten die maar in je hoofd blijven zitten, krijgen op deze manier een plekje. Niet alleen is het belangrijk om de gebeurtenis op te schrijven, maar vooral de emoties die langs komen.

Hierdoor kan je de emoties een plekje geven, maar word je je ook bewust van trigger points. Erg fijn wanneer je in een stressvolle periode zit en je het gevoel hebt dat de emmer dreigt over te lopen.

4. Rage journal

Voor alle opgekropte woede is dit misschien wel de meest fijne manier van journallen. Schrijf hier alle nare, gemene of schaamtevolle gedachten op die in je op komen. Gooi alle shit letterlijk op tafel en schrijf de woede uit je lijf!

Dit hoeft niet eens leesbaar te zijn, want het doel hiervan is om alle opgekropte woede uit te laten en dat kan zeker niet in je mooiste handschrift…. Of nog beter: scheur de geschreven bladzijdes uit het boekje als je klaar bent. Weggooien, lekker krassen of verbrand die kwade emoties zodat niemand het hoeft te lezen, maar jij er wél vanaf bent.

Ook interessant: Waarom woede nutteloos is (en ruimhartigheid de toekomst heeft)

5. Moon journal

Volg de reis van de maan langs de verschillende sterrenbeelden en de emoties die bij jou omhoog komen. De maan heeft invloed heeft op onze emoties, ons onderbewustzijn en de diepste geheimen en afhankelijk van het sterrenbeeld waar ze in staat een andere uitwerking.

De maan verhuist elke 2 á 3 dagen, waardoor je je de ene dag super zelfverzekerd voelt en de andere dag emotioneler. Om meer grip te krijgen op de invloed van de maan op jou, maar ook op je eigen emoties kan je de transitie van de maan volgen en opschrijven welke emoties of lastige gevoelens bij jou opkomen. Nog uitgebreider? Schrijf ook op of de maan in haar wassende of afnemende fase is.

Must read: Wanneer is het volle maan en wat is de invloed ervan?

6. New/full moon journal

De hoogtepunten van de maan qua energie zijn zeker de volle en nieuwe maan. Niet alleen worden de getijden dan sterker, ook onze emoties gaan ineens alle kanten op. Tijdens de nieuwe en volle maan kan je schrijven over de emoties en situaties die die dag opkomen, want die zijn zeker niet te missen tijdens deze hoogtepunten. Een meditatie kan helpen om de chaos in je gedachten te ordenen.

Daarnaast kan je intenties die je tijdens de nieuwe/volle maan zet extra kracht bij geven door hierover te schrijven. De intenties zijn afhankelijk van het sterrenbeeld waar de nieuwe/volle maan in staat en geven je een duidelijke richtlijn waar je de komende tijd aan kan werken.

Bijvoorbeeld werk/privé-balans of meer zelfverzekerdheid. Denk hierbij vooral na over hoe je het wilt gaan toepassen, waar je tegenaan kan lopen of wat je er mee wilt bereiken. Zet je doelen!

Meer over emoties

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Hoe je met journalling dichterbij je emoties komt (en 6 manieren om het te doen)
Sluiten