Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst News 2 sep 2018

Voor jongeren zijn berichtjes en voice memo’s het nieuwe bellen

Op de fiets even snel een voice memo sturen om te laten weten dat je onderweg bent. In de stiltecoupé uitgebreid discussiëren met een vriend(in) via Whatsapp. Door onze smartphones is het allemaal mogelijk. We staan continue in contact, maar bellen doen westeeds minder, blijkt uit onderzoek.

Het onafhankelijk onderzoeksbureau Motivaction heeft onderzoek gedaan naar ons belgedrag. En wat blijkt: jongeren tussen de achttien en dertig jaar sturen liever een tekstberichtje dan dat ze bellen. Ook voice memo’s en videoberichten winnen het van een ouderwets telefoongesprek.

Herkenbaar? Vast wel, want onze generatie is opgegroeid met mobiele telefoons. Ik ontvang ook liever een berichtje dan een belletje. Op die manier kan ik reageren wanneer ik tijd heb.

Appen met ouders

De manier waarop we communiceren is duidelijk aan het veranderen en dat is eigenlijk niet zo gek. Technologie maakt zoveel mogelijk en makkelijker. Bijna negentig procent van de ondervraagde jongeren verkiest een berichtje sturen naar hun vrienden boven een belletje. Als er dan al wordt gebeld is dat vooral omdat er geen WiFi is of om de ouders te bellen. Toch sturen 59 procent van de jongeren tóch liever een berichtje naar familieleden.

De welbekende ‘belangst’

Vind je het stiekem een beetje eng om te bellen? Je bent niet de enige! Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat Genaration Now ( jongeren tussen de achttine en dertig jaar) het eng vindt om te bellen. Het gaat om een percentage van 38 procent, toch nog wel een groot aantal. Ouderen daarentegen hebben er veel minder moeite mee. Slechts vijftien procent van hen vindt het eng om te bellen.

Offline is de nieuwe luxe (+ 5 tips hoe je dat bereikt)

Data boven belminuten

Belminuten zijn zó 2017! Uit het onderzoek is namelijk  gebleken dat twee derde van de Nederlanders klaar is voor data only. Bellen kan ook via Whatsapp, Facebook, Instagram en zelfs Snapchat. Aan het eind van de maand blijft er voor 37 procent van de jongeren daarom geen data meer over. Belminuten daarentegen in overvloed, want bellen via belminuten doen we eigenlijk alleen als er geen WiFi is.

Het nieuwe communiceren

Dat we graag berichten sturen, betekent niet dat we minder in contact staan met elkaar. In tegenstelling zelfs: we communiceren meer dan ooit! De helft van de ondervraagde jongeren geeft aan dagelijks meer dan twee uur te communiceren via hun smartphone.

Dit zijn niet alleen één op één berichten, maar ook groepsgesprekken. Daarnaast videobellen we graag, omdat dit meer als samenkomen voelt. Ook voice memo’s zijn helemaal van deze tijd. Jongeren sturen drie keer meer voice memo’s dan oudere generaties dit doen.

Meer telefoonfeitjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Voor jongeren zijn berichtjes en voice memo’s het nieuwe bellen
Sluiten