Josephine Kay
Josephine Kay Welzijn 27 sep 2017
Leestijd: 4 minuten

Je voetafdruk op de aarde verkleinen? Met deze kleine aanpassingen ben je er al

Plantaardige voedingsmiddelen, zoals soja, zijn een duurzame oplossing voor het voeden van de groeiende wereldbevolking. Ze verbruiken veel minder hulpbronnen (water en land) dan dierlijke voedingsmiddelen. De makkelijkste manier om je voetafdruk te verkleinen is namelijk door simpelweg andere keuzes maken over wat er op je bord komt. Als je een basis van plantaardig eten kiest, maak je zelf al een verschil – én steun je een van de oplossingen. Helemaal plantaardig eten is een grote stap en dat hoeft ook helemaal niet, want ook kleine beetjes hebben impact, zoals bijvoorbeeld het kiezen voor sojaproducten zoals sojadrinks en plantaardige variaties op yoghurt op basis van soja.

Een plantaardige lifestyle

Er kiezen steeds meer mensen om plantaardige dagen in te lassen. En als je kijkt naar de cijfers, dan zie je dat het aantal vegetariërs in de afgelopen jaren rap is gegroeid. Bij de consumptiepeilingen van het RIVM is de groep in drie jaar tijd toegenomen van 1,1 procent naar 4,4.

Plantaardige producten zijn veel efficiënter in het gebruik van hulpbronnen dan dierlijk voedsel. Vergeleken met de productie van een liter halfvolle koemelk is voor de productie van een liter soja drank minder water, minder land nodig en geeft het minder CO2-uitstoot. Daarnaast wordt de meeste soja die op de wereld geproduceerd wordt gebruikt voor veevoer. Als we soja direct consumeren, maken we een groot verschil voor de planeet.

Een kleine moeite dus, met een groot effect. En soja-producten passen uitstekend bij deze plantaardige leefstijl!

Soja uit Nederland

Om je impact te verlagen is het trouwens ook belangrijk om lokale producten te kiezen
Alpro produceert haar sojabonen uitsluitend in Europa en Canada en streeft naar meer lokale sojateelt. Dit omdat ze het belangrijk vinden dat de bonen duurzaam geproduceerd zijn, niet uit ontboste gebieden komen en niet genetisch gemanipuleerd zijn. Al 50% van de sojabonen van Alpro komen uit Europa.

De locaties binnen Europa variëren van Nederland tot Italië om het risico van impact door het weer op de gewassen te spreiden. Lokale sojateelt betekent ook een kortere keten met een beperkte voetafdruk. Bovendien zorgen ze voor meer duurzame lokale landbouw door het invoeren van gewasrotatie. Soja is namelijk een gewas dat stikstof kan opnemen, waardoor het de grond niet verarmt en er dus minder meststof nodig is voor het volgende gewas.

Het goede nieuws is ook dat Alpro de Nederlandse sojateelt stimuleert en opschaalt. In 2015 was er nog een samenwerking met 50 telers op met 170 hectare lokaal geteelde soja. In 2017 zijn er al 66 telers met 305 hectare!

Voedsel voor iedereen

Plantaardig eten heeft ook grote invloed op de maatschappij; het is bijvoorbeeld de sleutel tot het voeden van de gehele wereldbevolking. Als samenleving overschrijden we de natuurlijke grenzen van de bronnen van onze planeet. Overexploitatie en de stijgende consumptie heeft tot gevolg dat de bronnen van de aarde steeds schaarser worden. Vandaag hebben we al 1,5 planeten aan natuurlijke bronnen nodig om iedereen van voedsel te kunnen voorzien. Wist je dat 80 tot 90% van de wereldwijd geteelde soja aan dieren wordt gevoerd, terwijl GMO-vrije soja perfect kan dienen als gezonde voeding voor mensen. Is het dan niet veel gemakkelijker om soja rechtstreeks te gebruiken in sojaproducten al sojadrink en plantaardige variatie op yoghurt?

Voordelen voor je gezondheid

Ook de Gezondheidsraad beveelt het aan in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding; een verschuiving in de richting van een meer plantaardig voedingspatroon. Sojaproducten passen uitstekend in een meer plantaardige leefstijl. Ze bevatten kwalitatief hoogwaardige plantaardige eiwitten en zijn laag in verzadigd vet. Bovendien zijn de meeste sojaproducten verrijkt met calcium en vitamine D, B2 en B12. En ze zijn van nature lactose- en zuivelvrij.

Kortom: hoogwaardige plantaardige eiwitten die minder hulpbronnen vergen. En het vaker kiezen voor plantaardige voeding hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Je hebt tegenwoordig hele lekkere en goede vleesvervangers als tempeh en tofu, en zuivelvervangers als calcium verrijkte sojadrinks, of plantaardige variaties op yoghurt op basis van soja.

Voeg de daad bij het woord

Zelf ervaren hoe gemakkelijk het is om eens wat vaker plantaardig te eten? Met Alpro maak je heerlijke recepten. Dit zijn onze favorieten:

Overnight havermout met sinaasappel

Ingrediënten

250 ml Alpro Alpro Sojadrink 120 g muesli of havermout
2 bananen
4 eetlepels chia zaden, optioneel
4 eetlepels geraspte kokos
4 sinaasappels
Noten mix: pecannoten, amandelen, pistache noten

Bereidingswijze

1. Prak de bananen en verdeel deze over 4 kommen of Mason jars. Mix de muesli met de kokos en chia zaden. Hak de noten fijn. Pers 2 sinaasappels en snij de anderen in kleine stukjes.
2. Doe daarna de muesli in de kom/jar, voeg de Alpro Sojadrink en het sinaasappelsap toe.
3. Dek af met vershoudfolie en laat ze ‘s nachts in de koelkast staan.
4. De volgende ochtend roer je kort door de kom en voeg je stukjes sinaasappel en noten toe. Voilà! Enjoy.

Oh-zo-lekkere Peer Granola

Ingrediënten

1 Alpro Mild & Creamy Naturel (dit is een plantaardige variatie op yoghurt)
12 eetlepels granola
2 peren
1 theelepel kaneel (optioneel)

Bereidingswijze

1. Was de peren, verwijder de kern en snijd het in kleine stukjes.
2. Schenk vervolgens de Alpro Mild & Creamy Naturel in de kommen en verdeel de peer en granola.
3. Besprenkel met nog wat kaneel.
4. Dat is het al. Yummy!

Bron: Ecofys 2015.

In samenwerking met Alpro

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Je voetafdruk op de aarde verkleinen? Met deze kleine aanpassingen ben je er al
Sluiten