Rolien Sandelowsky
Rolien Sandelowsky Mind 3 sep 2020

Je moet zó veel van jezelf (daar zou je mee moeten stoppen)

Man, man, man wat moeten we veel. Gezond eten, een succesvolle start-up runnen, een strak lijf onderhouden, 3 kinderen voederen, veel seks hebben, een Instagram-waardige woonkamer klussen, een goede band met je bloedverwanten onderhouden, vriendelijk lachen naar vreemden op straat en als het even kan ook nog wat emmers algemene kennis over jezelf uitstorten elke dag.

No wonder dat er met bosjes uitgebluste veertigers, dertigers en ook twintigers neervallen. In onze individualistische maatschappij ben je immers volledig zelf verantwoordelijk voor je geluk, dus kun je ook maar beter zo hard mogelijk racen, concurreren en excelleren om ervoor te zorgen dat je het jouwe in ieder geval zeker stelt. Mixen met een kopje maakbaarheidsideaal en de perfecte Prozac-cocktail zal z.s.m. je slokdarm bereiken.

Geluk is geen product

Los van dat we denken alles zelf te moeten kunnen en dus doen, leven we namelijk ook nog in de illusie dat geluk een product is. Een soort IKEA-meubel dat iedereen in elkaar dient te kunnen zetten als we maar de juiste boutjes, schroeven en planken hebben.

Ben je weleens op dat punt geweest dat je er prima uitzag, liefdevolle berichten je om de oren vlogen, je tenen toevallig ook nog in een stuk kasjmierwaardig zand staken, maar je je toch niet gelukkig voelde? (Of heb je weleens een Billy in elkaar geklust waar je vervolgens met een scheef oog naar gluurde omdat-ie eigenlijk gewoon best lelijk is?)

Hé! Welkom op aarde! Waar 3 weken Bali niet per se 3 weken STRALEND GELUK betekenen en succes op de werkvloer vooral stress en een onzuivere huid met zich meebrengt.

Echt ontspannen

Goed, goed, waarschijnlijk was je zelf ook al zo ver en ben je druk bezig met allerlei ‘ontspannen’ activiteiten om je mindsoul en body in centrale zen-stand te krijgen. Braaf ga je drie keer per week naar yoga, zeg je vaker ‘nee’ tegen afspraken waar je eigenlijk toch al geen zin in had en heb je sinds kort zo’n plompig rood kussentje waar je elke ochtend een kwartier je slaaproes op uitzit terwijl je je ademhaling volgt. Hartstikke goed toch? Maar waarom voel je je dan nog steeds niet ont-spannen? Laat staan gelukkig?

Omdat wij allemaal met ons kapitalistisch ingestelde individuele brein deze nieuwe, relaxte activiteiten hetzelfde behandelen als de facetten van ons leven die ons in eerste instantie de rompslomp bezorgden. De focus ligt nu niet meer op het verkrijgen van een strak lijf, maar een kalme mind; ons huis hoeft niet meer hip te zijn, maar wel een oase van rust.

Lees ook: Hoe kom je af van toxic productivity: dat constant zeurende gevoel dat je meer zou moeten doen?

We hoeven niet meer elk weekend in een nieuwe cocktailbar Moscow Mules te hakken, maar brunchen nu op zondag lekker vegan in een tent vol koffie en kokosnoten en een slingerende rij van 48 wachtenden voor u. Het vinden van een geschikte Dopper/Bobble/waterfles van meer dan 10 euro blijkt ook niet zo gemakkelijk te zijn en waarom krijg ik mijn gedachten niet uit als ik op dat verrekte kussentje zit? Dit is niet de bedoeling!

Kapitalistische blik

Wat we niet door lijken te hebben, is dat we in dezelfde trap vallen, zij het in een organic jasje. Zolang we blijven focussen op het verkrijgen van spullen, vaardigheden of relaties die we niet hebben, blijven we met dezelfde kapitalistische individuele blik kijken naar onze agenda, spiegelbeeld, kroost of liefde.

We blijven onszelf zien als maakbaar individu, wat we kunnen kneden en vormen tot een Relaxed Persoon (en als het even kan ook nog met die start-up en dat strakke lijf). We vervangen onze verslavingen aan hard werken, rode wijn en series voor afhankelijkheid van yoga, spinazieshakes en het Volkskrant Magazine.

Net als hiervoor, proberen we geluk te verkrijgen door voedingswaren, producten, informatie, relaties en vaardigheden te vergaren die ons dichter bij ons einddoel van tevredenheid moeten brengen: flexibiliteit, ontspanning, succes, balans, liefde, rust, etc.

Controle

Maar als we onszelf als consument blijven zien, zullen we nooit die felbegeerde controle in handen krijgen waar we eigenlijk zo naar verlangen. De controle over onszelf om te kiezen wanneer iets goed genoeg is, wanneer we tevreden zijn en kunnen genieten van wat we allemaal al hebben bereikt.

Pas als we inzien dat de realiteit is wat zij is en dat elke keuze een goede is, kunnen we ontspannen. Een wijs man zei ooit tegen me: “Je moet het leven zien als de wolken: soms gaan ze naar links, soms gaan ze naar rechts, maar ze zullen altijd vanaf dat volgende punt weer een weg zoeken en kunnen dus nooit ‘verkeerd’ gaan.”

Succes is relatief

Voor zover ik het je kan vertellen, komen fracties van ontspanning en geluk wanneer we de schijnzekerheid van onze eigen minimale invloed erkennen en ons beseffen dat we allemaal maar een klein radartje in een rad zijn. Dat we hier alleen maar zijn om onze tijd door te komen op een manier die we zelf zo leuk en interessant mogelijk vinden.

En dat betekent niet dat je niet gewoon mag schelden als je Lavendel Bobble weer eens lekt of je je lies hebt verrekt omdat je net als de rest altijd helemaal naar voren wilt buigen in Half Lotus na de yogales. Accepteer waar je goed in bent, maar vooral ook waarin niet en kies zelf iets wat je leuk vindt om je dagen aan te besteden. Succes is altijd relatief en de beste ga je toch niet worden.

Zorg ervoor dat je van jezelf niets móet en negeer de mensen die je een ander gevoel geven, want als zij eerlijk zijn, hebben ze ook geen idee.

Tips

Hulp nodig om je op het juiste pad te krijgen?

  • Lees ‘Vier vragen die je leven veranderen’ van Byron Katie.
  • Google en luister alles van Alan Watts.
  • Kijk de documentaire HUMAN.
  • Ga naar buiten in de regen, kijk omhoog en zie hoe intrigerend donkere wolken kunnen zijn.

Enjoy the ride!

Meer Bedrock

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Je moet zó veel van jezelf (daar zou je mee moeten stoppen)
Sluiten