Tom Hofland
Tom Hofland Mind 4 jan 2017

Je laten invriezen zodat je over 100 jaar verder kunt leven: zo reëel is deze hoop

Als hoofdredacteur van de glossy over de dood ging Katja Schuuran op zoek naar het eeuwige leven. Gisteren publiceerden we het eerste interview met wetenschapsjournalist Diederik Jekel. Het volgende interview met Gerrit Zonderman*, cryonist, verscheen eerder in DOOD en werd opgetekend door Helene de Bruin.

Econoom Gerrit Zonderman wil zich na zijn klinische dood laten invriezen. Hij ziet dat als een mogelijkheid om het leven ooit voort te zetten.

Cryonisme. Wat is het precies?

“Kort door de bocht: je lichaam laten invriezen met de intentie het weer tot leven brengen.”

Waarom laat je je invriezen?

“Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in sciencefiction en ik ben gewoon erg nieuwsgierig naar de toekomst. Ik heb het concept van sterven en wat daarna komt, of beter niet komt, grondig onderzocht. Wat wil ik? Begraven? Cremeren? Dan weet ik zeker dat ik nooit meer tot leven kom. En ik vind het leven eigenlijk te leuk om te stoppen. Invriezen is een mogelijkheid om de dood te omzeilen. Ik zie het als een soort back up.”

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Hoe weet je zeker dat je bij ontdooien weer gaat leven?

“Ik weet het niet zeker; ik zie het als een kans. En ik acht de kans dat het slaagt 50%. Ik geloof dat het technisch mogelijk moet zijn, maar het duurt nog zeker honderd tot tweehonderd jaar voordat het echt kan. In die tijd kan er zoveel mis gaan. Stel er breekt een oorlog uit en de energie valt uit? Ingevrorenen zijn dan zeker geen prioriteit. Toch vergroot ik met invriezen de kans tot verder leven.”

Stel alles gaat goed, wanneer kom je dan weer tot leven?

“Ik kom pas weer tot leven als de medische wetenschap ook werkelijk in staat is een bevroren lichaam weer tot leven te brengen. Ik geloof werkelijk dat dat in de verre toekomst kan. Dat gebeurt immers nu al bij ivf-procedures. Natuurlijk is het terugkoelen bij een embryo makkelijker, omdat het om een zeer klein mechanisme gaat. Dat is bij een volwassen lichaam wel anders. Naast de relatieve langzame terugkoeling, zijn er bijvoorbeeld ook problemen met ijsvorming. Het lichaam moet dus vooraf worden behandeld met anti-vriesachtige middelen. Dat betekent praktisch dat nog vóór het bloed gaat stollen, anti-vries door de aderen moet worden gepompt. Voor dit soort praktische zaken worden oplossingen gevonden. Daar ben ik van overtuigd.”

Hoe zie je eruit als je weer tot leven komt? Zo oud als op je sterfbed?

“Ook het repareren van de mens wordt alsmaar beter. Nu leven we dankzij de wetenschap elke tien jaar een jaar langer. De mens is in feite een heel ingewikkelde machine die je kunt repareren. Of zelfs beter maken. Ik geloof dat als ik op mijn tachtigste wordt ingevroren de toekomstige wetenschap in staat zal zijn om ook mijn oude lichaam weer te verjongen. De wetenschap heeft nu nog niet voor elke ziekte een perfecte reparatiemethode, maar ooit zal ook ouderdom worden genezen.”

Je moet klinisch dood zijn voordat je kan worden ingevroren. Volgens sommigen verlaat je ziel dan je lichaam. Krijg je bij ontdooiing een nieuwe ziel?

“Nee! Bewustzijn bestaat dankzij het functioneren van de hersenen. Als mijn hersenstructuur intact blijft, blijven mijn ziel, mijn bewustzijn, mijn herinneringen bij mijn lichaam. Als alles lukt, blijf ik dezelfde persoon.”

Ben je niet bang voor de eenzaamheid als je terugkomt? Je vrienden zijn gestorven. In de nieuwe wereld ken je niemand.

“Het zal even wennen zijn, maar ik ga zeker nieuwe vrienden maken, nieuw werk vinden. Bovendien laat mijn vrouw zich na haar dood ook invriezen. Daarnaast ben ik lid van de Nederlandse cryonistenvereniging. We zijn met vijftien mensen en komen regelmatig bijeen. We hebben ook een whatsapp-groep om elkaar te informeren en te helpen als het zo ver is. Daarnaast is er om de twee jaar een Europees congres waar cryonisten elkaar ontmoeten. Dus als het lukt, ben ik zeker niet alleen. De vraag is natuurlijk of we elkaar na al die jaren weten te vinden.”

Wie bekostigt nou al het onderzoek naar invries- en ontdooiingstechnieken?

“De industrie. En op medisch gebied doen universitaire ziekenhuizen natuurlijk veel onderzoek. Niet direct gericht op het weer tot leven brengen, maar wel op het genezen en repareren van het lichaam. Daarnaast proberen cryonisten onderzoek op te zetten. Via een stichting in oprichting wil ik onderzoek laten verrichten naar het voorkomen of uitstellen van bloedstolling na de klinische dood. Dat uitstel is cruciaal in het totale proces.”

Weten mensen om je heen dat je je wilt laten invriezen?

“Naast de mensen van de cryonisten-vereniging weten mijn vrienden het en een aantal mensen op mijn werk. Sommigen vinden het een absurd idee, anderen zijn nieuwsgierig. Ik ben nog nauwelijks mensen tegengekomen die het veroordelen. Maar tot nu toe heb ik het ook niet aan de grote klok gehangen.”

*Gerrit heeft in werkelijkheid een andere naam.

Lees hier het interview met Diederik Jekel, wetenschapsjournalist, over of de kwantummechanica ons eeuwig leven kan geven.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Je laten invriezen zodat je over 100 jaar verder kunt leven: zo reëel is deze hoop
Sluiten