Redactie
Redactie Society 4 mrt 2020

Voor de thuisblijvers. Je hoeft helemaal niet op reis voor inspiratie

Je vrienden reizen de wereld rond of wonen zelfs een tijdje in het buitenland om hun gedachten eens flink op te schudden. Dat laatste wil jij ook, maar dan het liefst zonder een vliegtuig in te hoeven stappen. Thuis ben je namelijk op je best. 7 tips voor inspiratie binnen onze grenzen.

Een mooi voorbeeld. Brandweerman Richard Brand las jaren geleden een boek over filosofie waardoor hij werd geïnspireerd om naast zijn werk Cultuurwetenschappen te studeren aan de Open Universiteit. Grote filosofen en schrijvers als Harry Mulisch en Arnon Grunberg bewogen hem tot zijn eerste roman Iva, die in 2014 verscheen. “Iva gaat over een wetenschapper die op zoek gaat naar wat kunst in wezen is, een filosofische vraag,” vertelt Brand.

Twee jaar later kan hij zeggen dat zijn studie en schrijverschap zijn leven hebben verrijkt: “In de filosofie en literatuur kun je je gedachten redelijk op de vrije loop laten. Taboes overschrijden. Je bent als het ware de baas van je eigen gecreëerde wereld. Je kunt experimenteren en je ideeën in verhalen loslaten. Dat is iets wat in het dagelijks leven vaak niet lukt.”

Ga studeren

Ook al heb je de school- of collegebanken allang achter je gelaten en ben je inmiddels voorzien van een baan. Door te leren blijft je geest in ontwikkeling. Kies voor een onderwerp waar je uren mee bezig kunt zijn en waar je je ook na een lange werkdag toe kunt zetten. Docenten en medeleerlingen zijn nieuwe contacten, die je laten zien hoe zij denken en hun leven invullen, waar je je voordeel mee kunt doen.

Lees ook: Denk je eraan alleen op reis te gaan? Deze dingen wil je eerst weten

Uit je comfort zone

Daag jezelf uit met een situatie waarin je je niet comfortabel voelt. Als je bijvoorbeeld niet alleen op stap durft te gaan, probeer dan eens in je eentje koffie te drinken. Neem een krant mee of een boek, zodat je jezelf kunt afleiden wanneer je je onprettig voelt.

Je zal merken dat het niet gek is om alleen op een terras te zitten. Even niet praten en je omgeving in stilte verwerken, leidt soms tot briljante ideeën. Of, als je meer inspiratie krijgt van mensen, geef die vrije stoel naast je aan een vreemde.

Couchsurfing

Haal de wereld in huis. Als je zelf geen zin hebt om naar het buitenland te reizen dan wel er te wonen, dan kun je ook het tegenovergestelde doen en toeristen in huis nemen. Via Couchsurfing stel je je bank of een extra bed gratis beschikbaar voor reizigers.

De meeste mensen die gebruik maken van deze site zijn niet enkel uit op een gratis slaapplek, maar vooral op zoek naar nieuwe contacten. Het kan je zomaar inspiratie en vrienden voor het leven opleveren. Zo ontmoette ik de Franse Guillaume in 2010, die niet alleen spontaan aanbood te tolken tijdens mijn Franse interviews, maar me ook kennis liet maken met een Chinese poppenspeler en me uitnodigde voor een etentje met zijn ouders. We spreken elkaar nog steeds, tot op de dag van vandaag.

Leer een taal

Want dat komt altijd van pas, ook als je de Nederlandse bodem liever niet verlaat. In grote steden worden al meer dan honderd verschillende talen gesproken. Als je een vreemde taal spreekt dan heb je een grotere kans op contact met mensen die je nog niet kent en kom je in aanraking met andere culturen, waardoor je automatisch meer inzicht krijgt in je eigen levenswijze en cultuur.

Must read: Wat kun je leren van iemands lichaamstaal?

Zoek een nieuwe sport

Probeer een sport die je nooit zou kiezen. Niet alleen je geest, maar ook je lijf heeft baat bij afwisseling. Als je al 5 jaar zonder moeite de hoofdstand doet op je yogamat, is het leuk om te kijken wat jouw trainingen opleveren in andere sporten. Tijdens een judoles kun je je yogaflexibiliteit bijvoorbeeld goed gebruiken. Je krijgt inspiratie voor nieuwe work-outs binnen je eigen sport en ontmoet tegelijkertijd nieuwe mensen.

Vrijwilligerswerk

Werk als vrijwilliger en – met het oog op inspiratie – bij voorkeur op een plek waar je niet zoveel komt en met mensen die je niet goed kent. Je bent niet alleen maatschappelijk actief, maar hebt tussendoor de tijd om als een ware De Hokjesman (het NPO-programma van Michael Schaap), de participerende observant, een bevolkingsgroep beter te leren kennen en te doorgronden.

Probeer een nieuwe keuken uit

Ook de inwendige mens vindt het prettig om af en toe gekieteld te worden. Nooit bij een Ethiopisch restaurant gegeten? Gewoon doen! Je krijgt een stukje mee van de eetcultuur, waant je even in Oost-Afrika en fietst daarna tevreden op je opoefiets naar huis.

Wel een globetrotter maar twijfel je nog? We geven je 23 redenen om een tijdje in het buitenland te gaan wonen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Voor de thuisblijvers. Je hoeft helemaal niet op reis voor inspiratie
Sluiten