Josephine Kay
Josephine Kay Featured 3 okt 2017

Je ego is juist niét de vijand: Tim Freke pleit voor een nieuwe kijk op spiritualiteit

Met ruim 30 geschreven boeken over spiritualiteit bevindt Tim Freke zich aan de top van experts op spiritueel vlak. In zijn boek, Deep Awake, onderzoekt hij een nieuwe kijk op spiritualiteit, waarin het ego juist niet als iets ‘slechts’ wordt beschouwd. Wij spraken hem over zijn ideeën én hoe je zelf deep awake kunt worden.

Wat is deep awake?

“Hoe we het leven ervaren hangt ervan af hoe bewust we zijn. Als we alleen aandacht hebben voor de oppervlakkigheden van het leven, zijn we ook alleen op een oppervlakkig niveau bewust, oftewel wakker (awake).

Als we deep awake zijn voelt het alsof we van een semi-bewuste trance wakker worden en opeens doorhebben dat we leven. We worden bewust van het feit dat er zoveel meer aan het leven is dan we in eerste instantie doorhadden. We voelen ons helemaal aanwezig in het moment en verwonderen ons erover. We worden bewust van ons essentiële ‘zijn,’ de diepere ‘ik’ die het spel des leven observeert.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Als we ons dan in de deep awake staat bevinden denken we WOW! Je voelt je helemaal één met het universum. Er heerst dan een diep gevoel van besef dat het leven goed is en de dood veilig, je wordt er zelfverzekerd van. Je krijgt er vertrouwen in dat het leven zinvol is.

Deep awake worden is een levens veranderende ervaring, een spirituele ontwaking, maar je hoeft jezelf niet als ‘spiritueel’ te beschouwen om het te ervaren. We kunnen het namelijk allemaal.”

Je hebt een nieuwe kijk op bewustwording?

“Ik heb ruim 30 boeken geschreven over de traditionele spirituele tradities van over de hele wereld en heb nu voor de 21ste eeuw de Deep Awake Life ontwikkeld. Er zijn veel dingen van traditionele spiritualiteit die ik bewonder, maar ik ben gefrustreerd geraakt met sommige ouderwetse manieren van denken, waarin het ego en de denkende geest worden aangevallen als iets slechts. Ik wil dat mensen helder gaan nadenken en hun menszijn waarderen. Ik wil niet dat het ‘wakker worden’ wordt gezien als een manier om het leven te ontvluchten, maar meer als een manier om echt wakker te worden, zodat we echt met volle overgave ons leven kunnen leven.”

Je zegt dat iedereen het kan. Maar hoe dan?

“Ik geef hele sterke soul to soul meditaties die je helpen te verbinden met anderen op verschillende manieren. Deze meditaties zijn een fantastische manier om ‘wakker te worden.’ Je gaat de Deep Awake-staat in met anderen, en dat is waarom ze zo goed werken.

Eigenlijk hebben we allemaal geen flauw idee wat er aan de hand is

Een voorbeeld is gewoon in iemands ogen staren. Ook al voelt dit misschien in eerste instantie raar, na een tijdje voelt het heel natuurlijk. Als je diep in iemands ogen staart komt de realisatie dat je je verbindt met meer dan alleen een mooi gezicht. Je kijkt door de uiterlijkheden heen en beseft je dat je je met een ander bewustzijn verbindt, dat je misschien niet kunt zien, maar je weet dat ‘ie terugkijkt.

Als de verbinding echt diep gaat versmelt je helemaal met de ander waardoor het voelt alsof je één wordt. In al die jaren die ik heb besteed aan het onderzoeken van spirituele rituelen, heb ik niets gevonden dat het bewustzijn sterker transformeert dan deze Soul to Soul meditaties.”

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Wat is de nummer 1 tip voor onze lezers om een staat van bewustwording/innerlijke vrede te bereiken?

“Ik denk dat het erg belangrijk is om twee dingen te onthouden. De eerste is het mysterie van het leven. Als we verdwalen in ‘het verhaal’ en dingen moeilijk worden, kunnen we altijd een stap terugnemen en denken aan hoe in feite, het leven een adembenemende mysterie is. Eigenlijk hebben we allemaal geen flauw idee wat er aan de hand is.

Ten tweede denk ik dat het belangrijk is om te denken aan de meest wijze woorden die ik ooit heb gehoord, en die ik nooit zal vergeten. Deze zijn bij me gebleven sinds mijn eerste awakening als een kleine jongen: What really matters in life is love..”

Tim Freke is een pionier op het gebied van spiritualiteit en heeft de harten en geesten van honderdduizenden over de hele wereld geraakt. Hij is een internationaal gerespecteerde autoriteit als het op spiritualiteit aankomt en heeft meer dan 30 boeken gepubliceerd, die in 15 talen zijn vertaald. Tim organiseert wereldwijd evenementen die de levens van velen hebben veranderd. www.timfreke.com.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Je ego is juist niét de vijand: Tim Freke pleit voor een nieuwe kijk op spiritualiteit
Sluiten