Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 24 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Jane’ op Netflix: een inspirerende docu over biologe en natuurbeschermer Jane Goodall

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Deze keer: ‘Jane’, een geweldige documentaire over biologe Jane Goodall.

Inmiddels weten we van alles over chimpansees. Dat ze – net als wij – werktuigen maken en gebruiken, bijvoorbeeld. Dat ze soms vlees eten, onderling oorlog voeren en de manier waarop ze jagen. Geloof het of niet, maar tot de jaren ’60 wisten we niets van dat alles. De eerste die chimpansees in het wild bestudeerde, was Jane Goodall.

Jane Goodall in Afrika

Jane hield al haar hele leven lang van dieren, maar deed er niet heel veel mee – zeker niet wetenschappelijk. Op haar 26e volgde ze, zoals veel vrouwen, een opleiding tot secretaresse. Maar juist door haar gebrek aan wetenschappelijke ‘bias’, werd ze enkele decennia geleden gevraagd om samen met antropoloog Louis Leakey naar het huidige Tanzania af te reizen, om daar mensapen te bestuderen.

Leakey geloofde namelijk dat chimpansees ons veel zouden kunnen leren over evolutie – en dat klopte inderdaad. Hun resultaten veranderden de wereld, zeggen veel mensen. In totaal heeft Jane zo’n 40 jaar onderzoek gedaan naar de apen.

De documentaire ‘Jane’

Veel van Jane’s werk werd vastgelegd door wildfotograaf Hugo van Lawick, met wie ze later trouwde (en dat is te zien in de manier van filmen). Er werd altijd geloofd dat die beelden waren verloren, tot er in 2014 zo’n 100 uur aan beeldmateriaal werd gevonden. Daarvan is de documentaire samengesteld.

Jane – Trailer NL

Een ongelofelijk mooie en diep romantische film van regisseur Brett Morgen over de jonge jaren van Jane Goodall. Vanaf 28 december in de Nederlandse bioscoop.

De docu, die heel goed ontvangen is, toont niet alleen een paar van de eerste beelden van chimpansees in het wild – hun lieve gedrag, maar ook gemene kanten, en vooral hoeveel ze op ons lijken – maar ook heel veel beelden van Jane zelf. Het toont haar karakter vol geduld en doorzettingsvermogen, maar ook hoe sommige mensen haar niet geloofden, omdat ze een jong, ongeleerd meisje was.

Gelukkig heeft ze het tegendeel bewezen: nog steeds reist ze de wereld rond om mensen te vertellen over het belang van de natuur. Daarnaast is er het Jane Goodall Instituut, dat zich inzet voor de bescherming van bedreigde chimpansees. En daar kunnen we allemaal iets van leren.

Je kunt de 1,5 uur lange docu bekijken op Netflix.

Meer Netflix-tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Jane’ op Netflix: een inspirerende docu over biologe en natuurbeschermer Jane Goodall
Sluiten