Joanne Wienen
Joanne Wienen Better World 28 dec 2018

Wanneer is overbevolkt écht overbevolkt (en hoe verantwoord is het nog om kinderen te willen?)

Hoe hard sommigen (*ahum* Trump) ook ontkennen: het gaat niet goed met het klimaat en dat komt door de mens. Vervelend voor ons, maar een regelrechte ramp voor toekomstige generaties. Dat roept de vraag op: hoe verantwoord is het nog om kinderen te willen? De grootste boosdoener op het gebied van het klimaat is koolstofdioxide (CO2). Een gas dat van nature al in de atmosfeer aanwezig is, maar dankzij het gebruik van fossiele brandstoffen (a.k.a. ‘de mens’) tot historisch hoge niveau’s is gestegen.

Hoe werkt koolstofdioxide?

Koolstofdioxide zorgt ervoor dat de warmte uit onze atmosfeer niet weglekt naar de ruimte. Op zich positief, maar omdat we nu zoveel van dat spul in onze atmosfeer hebben, warmt de wereld langzaam op.

Dit gaat niet van de een op andere dag, maar op een slakkentempo. Het duurt ongeveer veertig jaar voordat de temperatuur zich aanpast. We merken dus nú pas de gevolgen van veertig jaar geleden. En als we nu volledig stoppen met produceren van CO2 (wat sowieso al niet gebeurt), merken we daar óók pas over veertig jaar iets van.

Als we niet ingrijpen, zullen er honderden miljoenen klimaatmigranten zijn tegen het einde van deze eeuw

Meer natuurrampen

De gevolgen van de klimaatopwarming zijn legio en te ingewikkeld en uitgebreid om hier op te noemen. Even kort door de bocht: meer natuurrampen als tornado’s en orkanen, mislukte oogsten door droogte en voedseltekorten als gevolg van de mislukte oogsten. Al jarenlang wordt daarom gewaarschuwd voor klimaatmigratie.

Vorig jaar waarschuwde de Franse minister van Leefmilieu op een VN-Milieuconferentie hiervoor. “De gevolgen van de klimaatveranderingen leiden tot conflict, en als we de oorlogen en conflicten analyseren van de voorbije jaren, zien we dat sommige gelinkt zijn met de klimaatverandering, via droogte en voedselschaarste.

Hittegolf in 35 landen: het keiharde resultaat van de opwarming van de aarde?

Die problemen leiden tot massale migratie, ook binnen ontwikkelingslanden. Als we niet ingrijpen, zullen er honderden miljoenen klimaatmigranten zijn tegen het einde van deze eeuw.”

Geen kinderen

Even terug naar het nu. Met al dit klimaat-onheil in het vooruitzicht, zijn er steeds meer mensen die er bewust voor kiezen géén kinderen te krijgen. Op die manier willen ze voorkomen dat er wordt bijgedragen aan nóg meer klimaatvervuiling (want: hoe meer mensen, hoe meer vervuiling en er zijn NU al teveel mensen).

En bovendien, hoe egoïstisch is het eigenlijk om een kind op een wereld te zetten die gedoemd is ten onder te gaan? Klinkt dramatisch, maar is helaas wel de realiteit. Als we onze levensstijl niet drastisch verduurzamen, kan de aarde haar bevolking simpelweg niet meer dragen.

6 eenvoudige manieren om jouw CO2-uitstoot te verminderen met je dieet

In 2008 is er in Amerika een onderzoek gedaan naar de effecten van reproductie op het klimaat. Wie ervoor kiest een kind op de wereld te zetten, pompt daarmee automatisch 9441 ton aan koolstofdioxide de atmosfeer in. Ter vergelijking: als iemand zijn/haar hele leven papier, glas, plastic, aluminium en blik zou recyclen, zou dat slechts 17 ton besparen.

Rake cijfers, waarvan iedereen zich toch wel even achter de oren zal krabben. Toch is de keus om wel of geen kinderen te willen een lastige. Het zit tenslotte diep in onze natuur om ons te willen voortplanten en sommigen zien het zelfs als het enige doel in het leven. En het klimaatprobleem, hoe urgent ook, is nog altijd een stuk abstracter dan zo’n lief klein baby’tje. Toch is het minste wat we kunnen doen er over nadenken, zodat de keuze die je uiteindelijk maakt, in ieder geval een bewuste is.

Hoe zat het ook alweer met klimaatverandering? Lees hier waarom er nú iets moet veranderen.

Meer lezen over de klimaatverandering?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Wanneer is overbevolkt écht overbevolkt (en hoe verantwoord is het nog om kinderen te willen?)
Sluiten