Is de straling vanaf je telefoon schadelijk?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F02%2Fpexels-photo-4458389.jpeg)
Je smartphone is je alles: het is de poort naar je digitale leven, het hulpje als je – letterlijk en figuurlijk – de weg kwijt bent en uiteraard, de snelste weg om even je hart te luchten bij een vriend of vriendin. Maar je best digi friend kan (ongemerkt) ook je grootste vijand zijn. Niet omdat je continu op het schermpje staart, maar juist de straling. En dat schijnt nogal tricky te zijn. Het gevoel hebben dat je altijd bereikbaar bent, kunt bellen of even iets kunt opzoeken is gewoon hartstikke lekker en makkelijk. Daarnaast is het kleine computertje zo belangrijk geworden in ons dagelijks leven dat we niet meer zonder kunnen.
Toegegeven: het leven wordt een stuk makkelijker met een smartphone. Gemiddeld grijpen we 200 keer per dag naar de smartphone. Bij elkaar is dat 4 uur turen naar het schermpje en bellen we gemiddeld 20 minuten per dag. Omgerekend zijn dat non-stop 60 dagen per jaar.
Eerste internetafkickkliniek
Het wordt obsessief als je continu online wilt zijn, altijd je social media wilt checken en stress oplevert als de batterij bijna leeg is. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat 70 procent van de jongeren verslaafd is aan hun telefoon.
Een poosje zonder hun smartphone leverde dezelfde afkickverschijnselen op als een alcoholverslaving. In Zuid-Korea nemen ze de verslaving serieus en zijn er speciale afkicktrainingen en in China is zelfs de eerste internetafkickkliniek van de wereld geopend. Het kan dus écht. Verslaafd zijn aan je telefoon.
Mobiel geeft meeste straling af
Smartphone-guru en initiator van de Smart lifestyle Derck Mekkering weet alles over mobiele telefoons, smart products en de straling die daarbij vrijkomt. “Straling kun je omschrijven als een grote waas en mist die rondhangt om ons heen. Hoe hoger die frequentie is, hoe dieper en krachtiger de impact op ons is.
De happy vitamine: 3 manieren om meer vitamine D binnen te krijgen
Van alle apparaten in huis geeft je mobiel – na de magnetron – de meeste straling af. Als je belt, houd je dus die straling tegen je hoofd aan. In de gebruiksaanwijzing van je mobiel staat zelfs dat je je toestel ten allen tijden minimaal 1 cm van het lichaam dient te houden. Dan kan het niet goed zijn?”
Hersenkanker
De Zweedse kankerdeskundige Lennart Hardell onderzocht jarenlang hersentumoren van duizenden patiënten en keek naar hun telefoongedrag. Bij patiënten die 10 jaar lang de telefoon hadden gebruikt, zaten tumoren aan dezelfde ‘belkant’. Hardell merkte op dat er een stijgende lijn kankerpatiënten was met een tumor aan de belkant.
Uit een ander onderzoek van de arts kwam ook naar voren dat mensen die vaak en veel draadloos bellen over een langere periode 300 procent meer kans hebben op hersenkanker. En als je voor je 20e al druk in de weer was met je mobiel en draadloze producten neemt de kans op het ontstaan van een tumor zelfs met 400 procent toe. Andere onderzoeken wijzen ook uit dat straling gevaarlijk is.
De Amerikaanse professor Devra Davis doet al jarenlang onderzoek naar de negatieve effecten van het gebruik van smartphones en wifi. “We plaatsen een telefoon dichtbij het lichaam, niet wetende dat wifi schade aanricht. Dit baart mij zorgen. Het kan zelfs botdichtheid in het bekken aantasten.” En niet alleen over de 6 miljard smartphones onder de wereldbevolking maakt ze zich zorgen, ook andere apparaten waar straling in zit zoals laptops, modems en zelfs in babyfoons zijn gevaarlijk.
In shock
Derck is al sinds kind geobsedeerd door draadloze telefoons en heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt.
“Ik vind het fascinerend dat er steeds meer kan en gebeurt op het gebied van technologie. Daardoor is er een hele nieuwe economie ontstaan waar we allemaal profijt van hebben en ons leven leuker en makkelijker maken bijvoorbeeld met communicatie-, video- en datingapps.” Toen hij een paar jaar geleden hoorde over de gevolgen van de straling, was hij in shock. Zijn mobiele liefde was opeens gevaarlijk. Hij kwam met een idee en ontwikkelde stralingsvrije telefoonhoesjes, zwangerschapskleding en babydekentjes. “Ik wilde bellen zo veilig mogelijk maken, iets bijdragen aan de maatschappij.”
Geen wifi op crèches
De Wereldgezondheidszorg is op de hoogte van de onderzoeken en heeft bellen met een smartphone op een zwarte lijst gezet tussen uitlaatgassen en gevaarlijke chemische stoffen. Echter zijn de onderzoeken kortdurend en zijn er lange termijn onderzoeken nodig om aan te geven dat straling schadelijk is.
Deze zonnebrands zijn koraalvriendelijk (en gemaakt van natuurlijke ingrediënten)
“Pas over 3 tot 5 jaar zullen de lange termijn gevolgen bekend zijn, we zitten nu op de 27 jaar,” zegt Derck. Onder andere Zwitserland, België en Frankrijk nemen voorzorgsmaatregelen en beschermen hun burgers tegen straling van mobiele apparaten met voorlichting.
Derck: “In Frankrijk is het sinds vorig jaar verboden om reclame te maken met een smartphone aan een oor. En wifi is op crèches niet toegestaan. Juist voor kinderen is de blootstelling van straling zoals wifi gevaarlijk. Kleine kinderen hebben dunne schedels en hersenen die nog in groei zijn.”
‘Tip: Afstand is je beste vriend’
Nederland neemt nog geen voorzorgmaatregelen , maar tot die tijd is het niet verkeerd om er bewust mee om te gaan vindt Derck: “Laten we niet wachten en blijven Netflixen met onze iPad of laptop op schoot. Doe het niet of gebruik stralingswerende dekentjes tussen je tablet of laptop en je lichaam.
Loop af en toe op blote voeten om te ontaarden, bel handsfree of met je headset en leg vooral niet je telefoon onder je kussen maar zet hem ‘s nachts op flight mode – ja, je wekker gaat dan nog steeds af. Stop ook niet je smartphone in je bh of broekzak en houd altijd afstand.
Hoe meer je het apparaat van je lichaam afhoudt, des te beter het is, afstand is je vriend. Straling is geen natuurlijke energiebron, zoals de zon. Of zoals de aarde waar mensen, dieren en planten mee zijn verbonden. Straling uit je mobiel of uit je router is een kunstmatige energiebron. Dat kan gewoon niet goed zijn.
Je kunt het vergelijken met ons voedsel. Je eet zelf toch ook liever biologisch en puur in plaats van gefabriceerd voedsel?”
Meer weten over Derck Mekkering’s bedrijf Radygo.com? Check Want.nl.
Zo bescherm je je huid ook in de wintermaanden (want nee, de zon neemt geen pauze)