Anouk Schaap
Anouk Schaap Maatschappij 15 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

5 redenen waarom jij je wilt inzetten voor vluchtelingen

Dagelijks zijn er duizenden mensen op de vlucht, Europese kampen zijn overbevolkt, vluchtelingen in Nederland proberen hun depressies te overwinnen en zijn op zoek naar een manier om van waarde te zijn in hun nieuwe thuisland. Het lijkt een ver-van -je-bed show, maar je hoeft slechts 3 uur te vliegen om de situatie met eigen ogen te zien.

De situatie onder ogen komen kan hartverscheurend zijn, anderzijds is het een ervaring die jouw leven enorm kan verrijken. Helpen kan in het buitenland, maar je kunt ook gewoon eens een drankje gaan doen met iemand die bij je om de hoek woont en graag integreert in de Nederlandse samenleving.  We geven je 5 redenen waarom het ook voor jou persoonlijk een goed idee is om een bijdrage te leveren aan het leven van vluchtelingen (of nieuwkomers in Nederland).

Persoonlijke ontwikkeling

Een reiservaring is met name bijzonder als je in aanraking bent gekomen met de lokale bevolking, wanneer je kennis hebt gemaakt met een nieuwe cultuur en hebt geproefd van een nieuwe keuken. Dit geldt net zo hard voor het helpen van vluchtelingen. Ze hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt, maar bedenk eens wat voor mooie verhalen zij te delen hebben.

Must read: Hoe jouw vrijwilligerswerk in Nederland iemands leven kan veranderen

Ze komen uit een land waar wij geen kennis van hebben waardoor je enorm geïnspireerd kunt raken door de cultuur. De ervaring die je staat te wachten, ligt vermoedelijk ver buiten jouw comfortzone, dat zal ongemakkelijk of emotioneel zijn, maar zal ook een dankbare en onbetaalbare ervaring worden.

Zingeving

We zijn allemaal op zoek naar zingeving in ons leven en iedereen vindt dat op een andere manier. Het kunnen helpen van iemand anders blijkt voor de meesten de belangrijkste factor te zijn. Zingeving haal je niet uit een boek, dat haal je door een ontdekkingsreis aan te gaan, dus kom vooral in actie en ga het ontdekken!

Je machteloosheid neemt af

Je hoeft niet meer naar de nare beelden op TV te kijken en je machteloos te voelen, want jij kunt op verschillende manieren helpen. Ga op zoek naar wat er allemaal wél kan en wat jij kunt doen om jouw bijdrage te leveren. Je hoeft niet naar een kamp om te helpen, dat kan op heel veel verschillende manieren. Door je te laten informeren over alles wat er mogelijk is en dat ook te gaan doen, ben jij ineens niet meer zo machteloos.

Lees ook: Het échte verhaal van Syrische vluchtelingen zie je in de docu Salam Neighbor op Netflix

Je kunt een wereld van verschil maken

Kun je in je eentje een wereld van verschil maken? Jazeker! Wat jij in werking kan zetten door bijvoorbeeld een week te gaan helpen in Griekenland is onbetaalbaar. Je kunt je niet voorstellen wat jouw glimlach waard is voor iemand die in geen maanden een vriendelijk gezicht heeft gezien. Of wat voor verschil jij maakt door af en toe op pad te gaan met iemand die in Nederland is komen wonen en zijn weg hier probeert te vinden:  als je niets meer hebt is alles een cadeau.

Je vergroot je dankbaarheid tot de max

We staan niet zo vaak stil bij het feit dat wij in Nederland veilig zijn en niet hoeven te vluchten voor ons leven. Door in aanraking te komen met mensen die dit wel hebben meegemaakt, word je je daar ineens heel bewust van. Je wordt dankbaar voor het feit dat je iedere ochtend opstaat in veiligheid, dat je familie in leven is, dat je geen angst hoeft te hebben voor waar je morgen wakker wordt. We kunnen ons leven en onze eigen problemen niet vergelijken met die van iemand anders. We kunnen echter wel gaan inzien hoe dankbaar wij mogen zijn voor alles wat wij wel hebben.

Dit artikel is geschreven door Anouk Schaap. Zij is founder van Take Care of Your Selfie en tevens werkzaam voor The Present Movement (TPM), een organisatie die ondernemend Nederland koppelt aan NGO’s die zich inzetten voor vluchtelingen in het buitenland of in Nederland. TPM wil de vluchtelingencrisis dichterbij halen en laten zien wat je wél kunt doen. Helpen doe je vanuit jouw kracht en expertise. Neem contact op en kijk wat jij kunt doen!

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
5 redenen waarom jij je wilt inzetten voor vluchtelingen
Sluiten