Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 25 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Kan de maanstand invloed hebben op je menstruatie? Een expert geeft antwoord

Is het je al ooit opgevallen dat de maancyclus ongeveer even veel dagen nodig heeft als een menstruatiecyclus? Misschien wel, misschien niet. Maar is dat toeval, of hebben die twee cycli meer met elkaar te maken dan je op het eerste zicht zou denken?

Het klinkt in ieder geval aannemelijk, maar de vraag is wat experts en de wetenschap hierover te zeggen hebben.

Menstruatie en de maan: de parallellen

Wat we in ieder geval zeker weten is dat de vrouwelijke cyclus is opgedeeld in 4 stadia: de menstruatie, de voorbereiding op de ovulatie (rijping van eicel), de ovulatie (eisprong) en na de ovulatie (uitrijping). Als gevolg daarvan sta je de ene week in je kracht en ben je andere weken vermoeid en geïrriteerd.

Lees er hier meer over: Dit moet je weten over je menstruatiecyclus (want daar weten we nog veel te weinig van)

Opvallend is hoe deze stadia heel wat gelijkenissen vertonen met de cyclische standen van de maan. Waar vrouwen iedere maand een metamorfose van hormonale veranderingen ondergaan, ondergaat ook de maan verschillende fases: van nieuwe maan naar wassende maan, volle maan en donkere maan. Vrouwen doen gemiddeld 29 dagen over zo’n cyclus, de maan heeft er 28 nodig. Ha!

Twee soorten menstruatiecycli

Maar hoe zijn die twee nu van invloed op elkaar? Volgens hormoonexpert Maritza Worthington zijn de vrouwelijke menstruatiecycli grofweg onder te verdelen in twee groepen: een witte maancyclus en een rode maancyclus.

Vrouwen met een witte maancyclus menstrueren bij nieuwe maan en ovuleren bij volle maan. Vrouwen met een rode maancyclus menstrueren bij volla maan en ovuleren bij nieuwe maan. Hou maar eens bij wanneer je menstrueert, zo kun je makkelijk achterhalen welk type van toepassing is op jouw cyclus (eventueel met een paar dagen verschil).

Witte maancyclus vs. rode maan cyclus

Die theorie gaat nog een stapje verder. Worthington legt namelijk uit dat de verschillende menstruatiecycli verschillende eigenschappen representeren. Zo symboliseert een witte maancyclus zorgzaamheid, familiegevoel en vruchtbaarheid en staat een rode maancyclus symbool voor kracht, heling en genezing.

In de praktijk is het meestal zo dat vrouwen doorheen hun leven fluctueren tussen de twee verschillende cycli. Dit principe heet de ‘wijze vrouwelijke cyclus’, waarbij wijsheid slaat op het brede spectrum van ervaringen dat de vrouw ondergaat.

Hoe wetenschappelijk is deze theorie?

Misschien vraag je je af hoe wetenschappelijk onderbouwd bovenstaande theorie is. En hoewel dit een onderwerp is dat nog veel meer wetenschappelijke evidentie behoeft, zijn er toch ook al enkele studies die de synchrone relatie tussen de maan en de vrouwelijke cyclus bevestigen.

Daarnaast benadrukt expert Worthington dat een bewustwording van je vrouwelijke maancyclus vooral een manier is om je intuïtie aan te spreken. Door bewust te kijken naar de de stand van de maan op het moment dat je menstrueert en ovuleert, leg je in wezen contact met je vrouwelijke energie.

Ook interessant: Leef mee met de verschillende fases van de maan (zo doe je dat)

Misschien leer je wel iets over je menstruatie wat je nog niet wist. Of misschien ga je je wel meer verdiepen in de verschillende energie die de maan met zich meebrengt (daar hebben we trouwens een heel interessante podcast met modern astrologe Maannomade over!).

Ten slotte zijn er weinig dingen zo krachtig als een vrouwelijke menstruatie (zonder menstruatie, geen leven!) en de maan. Die twee mogen gerust wat meer aandacht krijgen.

Meer over menstruatie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️