Kiara Louis
Kiara Louis Betere wereld 24 mei 2018
Leestijd: 5 minuten

Jalila Essaïdi maakt duurzame impact met kleding van mest

Jalila Essaïdi werd wereldwijd bekend door haar kogelwerende huid gemaakt van spinnenwebben. Nu maakt zij de kleding- en vee-industrie circulair met kleding gemaakt van koeienmest (!) genaamd Mestic. Guess what: het stinkt niet. Vandaag vertegenwoordigt Jalila Nederland bij de finale van Chivas Venture – een internationale competitie voor social entrepreneurs geïnitieerd door whiskymerk Chivas Regal. Haar project kan één miljoen dollar winnen en zo kan ze de wereld verduurzamen, te beginnen bij Nederland. We vroegen haar het hemd van haar lijf.

De naam verklapt het al een beetje, maar wat is Mestic?

“Mestic is de enige methode om koeienmest om te zetten in duurzame materialen. Dit doen we door cellulose, een belangrijk bestanddeel in kleding, te halen uit mest. Hier maken we dan weer materialen van zoals papier, karton, plastic, bouwmateriaal en textiel. Met Mestic focussen wij specifiek op de mode-industrie.

We willen de wereld op grote schaal veranderen door op een groenere en eerlijkere manier kleding te produceren. Dat doen we door lokaal afval van boeren (de mest) om te zetten in kleding. Zo pakken we het grootschalige mestprobleem aan, wat hard nodig is aangezien de schadelijke fosfaten en nitraten ons drinkwater vervuilt en bossen laat uitsterven.”

Hoe zit het met de geur van kleding van mest? Stinkt het niet?

“Nee, er zit geen luchtje aan de kleding van Mestic. De koeienmest wordt omgezet in een ander materiaal via een mechanisch en chemisch proces. Het hoofdbestanddeel hiervan is cellulose, wat normaal gesproken ook in de textielindustrie wordt gebruikt. Cellulose wordt omgezet in draad en textiel. Door het chemische proces wordt de geur gewoon weggehaald. Als je een shirtje van Mestic koopt, hoef je dus niet bang te zijn dat het gek ruikt!”

Hoe kwam je erbij om met mest nieuwe producten te maken?

“Het begon met de kogelwerende huid van spinnenzijde die ik eerder ontwierp, Inspidere. In een gesprek met stakeholders kwam toen een discussie over het mestprobleem ter sprake, waarbij ik ben uitgedaagd om het probleem aan te pakken: de enorme hoeveelheid mest zorgt voor veel afval waardoor er veel CO2-uitstoot is en dat heeft op grote schaal enorme gevolgen voor de wereld.

Diezelfde dag ben ik een emmertje mest gaan halen bij een boer. Die mest heb ik ontleed in mijn lab en daarnaast sprak ik met alle betrokkenen van dit probleem: boeren, beleidsmakers en technologen. Ik kwam er toen achter dat er enorm veel cellulose in mest zit. Een materiaal wat vooral voorkomt in kleding. In de ene industrie is er een overschot van cellulose door mest, in de andere industrie is er een enorm tekort. Dus ik dacht: één en één is twee.”

Waarom is het belangrijk om de mode- en bio-industrie NU te veranderen?

“Beide industrieën hebben een enorme impact op onze natuurlijke omgeving: de aarde, het water en onze lucht. Als we kijken naar de statistieken, naar hoe groot het mestprobleem gaat worden, moeten we nu meteen actie ondernemen. Ook grote modeconcerns als H&M zijn hiermee bezig. Eigenlijk weet iedereen dat we zo niet langer door kunnen gaan.

We produceren in Nederland per persoon 4000 kilo mest aan alleen al koeienmest. Dat is ongelofelijk veel. Als we zo doorgaan, hebben we over twintig jaar geen bodem meer over en is al onze lucht vervuild. Bij Mestic kunnen we een t-shirt produceren van 150 gram, met 2150 gram mest. Een Mestic t-shirtje bespaart mede hierdoor één kilo CO2 equivalent.”

Dit vind je vast ook interessant: Zo stel je een perfecte duurzame garderobe samen

 

In deze race maak je kans op funding van in totaal één miljoen dollar (!), wat zou dat betekenen voor de wereld?

“Met Mestic willen we door middel van een scale-up een eerste fabriek openen en op grote schaal mest verwerken door er cellulose van  te maken. In Nederland is mest een serieus probleem; het wordt zelfs verbrand en vergist en daarmee worden miljoenen kilo’s cellulose vernietigd. Er zijn dus genoeg mogelijkheden. De boeren financieren dan de fabriek en worden ook eigenaar van de oplossing in plaats van het probleem – momenteel moeten zij per kilo overtollig mest veel geld betalen om er vanaf te komen. Met de funding van Chivas Venture Award kan ik dit realiseren.”

Wat is jouw droom voor de Nederlandse economie met oog op circulaire economie?

“Met Mestic hoop ik dat we heel erg naar een bio-based economy gaan. De natuur kent namelijk geen afval, dat hebben wij als mens geïntroduceerd. Ik gooi veel muurtjes om. Alles moet tegenwoordig in een hokje passen, dat is mens eigen. Die hokjes schop ik om en in plaats daarvan creëer ik een verbinding.

Alles staat met elkaar in verbinding, en we moeten die verbindingen weer opnieuw zien te leggen. Ik zou graag circulariteit in alles willen zien, dat kan in elke sector. Van kleding tot kaarsen.”

Foto van Jalila Essaidi over Mestic

Op welke manier leef je thuis duurzaam?

“Ik ben een echt natuurmens. Alles wat ik doe, begint bij het observeren van de natuur. Ik eet ook bewust: sinds mijn achtste ben ik al vegetariër. Kleding draag ik totdat het op is én ik weet waar het vandaan komt. Ik draag alles tot er gaten in zitten en gebruik het dan zelfs nog als poetsdoek. Zo breng ik circulariteit ook terug in huis.”

Heb je tips voor mensen om thuis bewuster/duurzamer te leven?

“Wees nieuwsgierig naar waar producten vandaan komen. Waarvan zijn onze spullen eigenlijk gemaakt? Wees vooral heel bewust met wat je koopt en hoe je daarmee omgaat. Met mijn stichting BioArt Laboratories delen wij kennis met jonge mensen. Ik merk dat de nieuwe generatie hier gelukkig veel mee bezig is.

Een goede mindset, want: we hebben de wereld te leen, het is geen eigendom. Heel fijn dat mensen dat steeds meer omarmen, want we moeten de natuur niet vergeten. Daar zijn we onderdeel van, alleen zijn we dat uit het oog verloren.”

Update: Jalila sleepte op 24 mei de 200.000 dollar aan funding binnen met haar social enterprise Mestic. Ze liet hiermee 25 andere finalisten en hun social start-ups achter zich. Met behulp van de funding wil ze nog dit jaar een scale-up realiseren.

Ben je benieuwd naar hoe je nog meer duurzaam kan leven, gewoon vanuit huis? Dan vind je dit vast ook interessant: Duurzaam opvoeden voor dummies (hoe verklein je de ecologische voetafdruk van je kind).

Blijf je graag op de hoogte van meer inspirerende verhalen over duurzaamheid? Meld je dan aan voor de Bedrock-nieuwsbrief!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jalila Essaïdi maakt duurzame impact met kleding van mest
Sluiten