Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 21 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

Zo maak je je intenties concreet én realiseer je ze

Je wilt goed voor jezelf zorgen, aandacht besteden aan je dierbaren en positief in het leven staan. Dat zijn prachtige intenties natuurlijk, maar helaas zijn ze niet altijd de realiteit. In drukke periodes verdwijnen die mooie intenties al snel. Je leeft van dag tot dag en vergeet het grotere geheel. Heel zonde eigenlijk, daarom delen wij tips van spiritual teacher Leo Babauta. Heel herkenbaar: starten met geweldige intenties en twee weken later het helemaal kwijt zijn. Net zoals alle goede voornemens op 1 januari. Ineens staan de sportscholen vol, maar twee maanden later ligt de meerderheid in plaats daarcan alweer dagelijks op de bank met een zak chips. Net zoals de intentie om écht dagelijks tien minuutjes te mediteren. Ook wij vinden het best lastig om ons hier dagelijks toe te zetten, hoewel we weten dat het zo goed voor ons is.

Dit is waarom je intenties floppen

De beste intenties floppen al snel als structuur mist. Op deze manier zetten steeds nieuwe intenties, maar het wordt steeds moeilijker om hieraan vast te houden.  Er is namelijk geen grip. Zo’n cyclus kan zich eindeloos herhalen zonder dat je je intentie bereikt. Tot we er helemaal klaar mee zijn en compleet stoppen met onze intenties. Dat ligt niet aan jou, maar aan je methode, vertelt Babauta.

Als je huidige methode niet werkt, dan moet je een nieuwe methode gaan uitproberen. En nee, er is geen gouden ticket naar het leven van je dromen. Toch is er wel één truc die jouw methode drastisch kan verbeteren: meer structuur aanbrengen. Structuur is een enorm groot begrip, je kan dit op allerlei manieren toepassen. Alles wat helpt om intenties vol te houden is goed. Om jou een handje te helpen, geven we alvast wat voorbeelden.

Lees ook: Zo wordt het leuker én nuttiger om doelen te stellen (en goede voornemens vol te houden)

Dit is hoe je intenties kan realiseren

Maak duidelijke regels

Regels klinken streng en serieus, maar je hebt ze wel nodig om intenties te behalen, waardoor je je uiteindelijk voldaan en fijner voelt. Spreek dit met jezelf af en houd je eraan. Denk bijvoorbeeld aan: beeldschermen uit na tien uur, elke dag dankbaarheid beoefenen, meteen mediteren als je opstaat, elke dag even bewegen.

Het fijne is dat regels al gauw routines worden. Na dertig dagen is het waarschijnlijk niet meer nodig om jezelf te forceren om dit te doen en gaat het vanzelf.

Geef verantwoording

De verantwoording aan jezelf is altijd het belangrijkste. Je geeft om jouw lichaam, dus behandel je het als een tempel in plaats van een vuilnisbelt. Bezoek daarom om de dag de sportschool. Toch doen we minder snel iets voor onszelf, dan voor een ander. Omdat het niet ‘moet’. Door verantwoording aan de ander te geven over je intenties, houd je je hier sneller aan, het werkt als een stuk achter de deur.

Is jouw intentie dagelijks mediteren? Om dat vol te houden, kan je bijvoorbeeld afspreken om elke dag een vriendin te vertellen als je dit hebt gedaan. Zij doet precies hetzelfde. Zo helpen jullie elkaar om intenties te behalen.

Lees ook: Namasté: wat betekent het en wat bedoelen we ermee?

Bouw reminders in

In de waan van de dag schieten die goede gewoontes er snel bij in. Door reminders in te plannen op je telefoon of in je agenda, vergeet je deze minder snel. Of plak briefjes door het huis of op je bureau. Als je bijvoorbeeld positiever wil denken, hang je briefjes op in huis die jouw herinneren daar ‘positive thinking’.

Ben je helemaal nors geworden door alle to-do’s, dan kan zo’n simpel briefje opeens weer een eye-opener zijn waar jij op lange termijn heen wilt.

Neem een coach

Een coach is ook iemand waar je verantwoording aan moet geven, nog serieuzer dan aan een vriendin. Bovendien betaal je meestal voor een coach, dus daardoor houd je sneller vol. Weer die stok achter de deur. Een professioneel iemand kan ook patronen spotten en van een afstand observeren hoe jij jezelf in de weg zit – zonder dat je het überhaupt doorhebt.

De waarde van een coach is groter dan je denkt. Een spiegel voorgehouden krijgen doe je niet makkelijk bij jezelf. Heb je het geld? Dan is een coach een heel goed idee.

Lees ook: Een pleidooi voor vroeg opstaan (en met vroeg bedoelen we 06:00u)

Maak er een spel van

Zodra iets een spel is (en dus leuk!), willen we winnen. Ga er helemaal voor, met punten die je kan behalen en natuurlijk beloningen. Ook zo’n challenge kan je samen doen met vrienden of familie. Van een push-up challenge tot aan een meditatie challenge, van alles is een spel te maken. Een hele leuke manier om intenties concreet te maken.

Intenties zetten is heel mooi, maar aan het einde van de dag tellen vooral je acties. Door duidelijke regels, verantwoording afleggen, reminders en misschien een coach, worden jouw intenties behaalde doelen.

Meer lezen over intenties en inzichten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️