Inspirerende podcasts voor on the go (ideaal voor een hardloop-sessie)

Mocht je de terugkeer van de podcast gemist hebben: hij is daar. Ergens begin 2000 was er al een kleine opleving, maar dankzij het spannende ‘Serial’ dat eind 2014 gelanceerd werd raakte heel Amerika in de ban van het medium.

Voor wie er nog niet bekend mee is: een podcast is een online radioprogramma. Eentje zonder top 40 hitjes, nieuwsdiensten en file-opsommingen en te beluisteren op ieder gewenst moment. Waar je interesse ook ligt, bedenk een onderwerp en er is een podcast over. Je kunt ze gratis beluisteren via een app op je telefoon en omdat je er geen handen of ogen voor nodig hebt is het ideaal tijdverdrijf voor in het vliegtuig, tijdens het koken of wanneer je gaat hardlopen.

Dit zijn Bedrocks favoriete inspirerende podcasts van het moment

Happier

Je kent Gretchen Rubin misschien van bestseller The Happiness Project. In dat boek gaat ze op zoek naar manieren om gelukkiger te worden, zonder dat ze daarvoor naar de andere kant van de wereld hoefde te verhuizen of een drastische carriére switch moest maken. Ze maakt podcast Happier samen met haar zus Elizabeth en elke woensdag verschijnt er een nieuwe aflevering. In zo’n aflevering praat het duo over alles wat je gelukkig kan maken, valkuilen waar ze zelf in trappen en geven ze praktische try this at home-tips. Een luchtige podcast.

TED Radio Hour

De TED uit TED Radio Hour is inderdaad diezelfde TED als van de bekende, inspirerende talks. Word je door TED uitgenodigd om te spreken, dan heb je ook echt iets te melden, want de criteria zijn streng. Niet voor niets is de slogan ‘ideas worth spreading’. In TED Radio Hour staat er elke aflevering één onderwerp centraal, zoals the fountain of youth, the act of listening of getting organized. Presentator Guy Raz ligt een aantal talks rondom het onderwerp uit en wisselt geluidsfragmenten van de oorspronkelijke presentaties af met interviews met de sprekers.

The lively show

‘The Lively Show is designed to uplift, inspire, and help you add a little extra intention to your everyday’ aldus Jess Lively, de host van deze podcast. Laat je niet weerhouden door haar wat hoge stemgeluid, want ze weet de gasten die in haar show voorbij komen precies de juiste vragen te stellen. Female entrepeneurs, coaches en grote namen uit de self help hoek – zoals Elizabeth Gilbert en Brené Brown – verrassen je daardoor wekelijks met nieuwe inzichten. Een wat zwaardere podcast, gezien het een uur lang over één onderwerp gaat en er maar twee mensen aan het woord zijn, maar kies een onderwerp dat je aanspreekt en het uur vliegt om. Een inspirerende aflevering om mee te beginnen is nummer 87: How to change negative thought patterns & understand the ego met life coach Brooke Castillo.

Women of the hour

Lena Dunham doorbreekt taboes en gender stereotypering in vrijwel al haar werk. De serie Girls toont hoe vrouwen er echt uitzien tijdens seks, in haar boek Not that kind of girl is ze open over relaties, misbruik en haar obsessie met haar gewicht en ook in deze podcast nodigt ze allerhande gasten uit die niet bang zijn openhartig over persoonlijke onderwerpen te praten. Een hilarische, maar tegelijkertijd ook serieuze podcast waar gesproken wordt over vriendschap, lichaamsbeeld, liefde en seks en werk.

Dear Sugar

Cheryl Strayed en haar co host Steve Almond – oftewel, de ‘sugars’ – beantwoorden elke week een persoonlijke vraag van een luisteraar, hoe deep of dark die ook mag zijn. Wat doe je bijvoorbeeld als blijkt dat je vriend al die tijd een duister geheim voor je bewaard heeft? Of wanneer je opeens weer voor je ex valt, terwijl hij op het punt staat te trouwen? Cheryls naam komt je misschien bekend voor, gezien zij het autobiografische boek Wild schreef, dat afgelopen jaar verfilmd werd. Mede dankzij haar eigen turbulente verleden waar drugs, verkeerde mannen en misbruik een rol in speelden, weet ze de juiste adviezen te geven. Als luisteraar herken je je – godzijdank – niet in elke situatie, maar de levenslessen zijn hoe dan ook toepasbaar.

How to

Onbekend op podcast-terrein? Het is helemaal gratis en werkt als volgt:

  • Heb je een iPhone, dan staat de app ‘Podcast’ (met paars icoontje) automatisch op je telefoon. Heb je een Android, dan kun je een app downloaden in de Play Store. Bijvoorbeeld ‘Podcast Addict
  • Eenmaal in de app kun je via de zoekfunctie een specifieke show vinden
  • Heb je een podcast gevonden die je graag zou willen luisteren dan abonneer je je op de show door op ‘subscribe’ te klikken. Hij komt nu tussen het rijtje ‘my podcasts’ te staan. Als je erop klikt zie je alle oude afleveringen op je scherm staan. Elke keer dat er een nieuwe aflevering uitkomt, wordt het rijtje aangevuld
  • Mocht je onderweg niet te veel mb willen gebruiken, dan kun je een aflevering downloaden op je telefoon
  • Via je laptop luisteren kan ook. In dat geval kun je de betreffende show Googlen (of de linkjes bij bovenstaande podcasts volgen) en kom je automatisch bij de audiofragmenten uit

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrocks Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Inspirerende podcasts voor on the go (ideaal voor een hardloop-sessie)
Sluiten