Redactie
Redactie Body 27 jul 2016

In je huis, garage en onder de gootsteen: het zou kunnen dat er deze kankerverwekkende stoffen in je huis zitten

We schreven al eerder over de verwarring omtrent wat nou wel en wat nou niet gezond is. Terwijl de ene expert zegt dat een combinatie van bepaalde stoffen waar we dagelijks aan bloot worden gesteld schadelijk is, spreekt de ander expert dit weer tegen. Toch is het goed om bewust te zijn van de mogelijk meest kankerverwekkende stoffen in je huis.

In vieze steden vol smog is het misschien onmogelijk om al het schadelijke af te weren, maar we kunnen het wel tot een minimum beperken. Cara Bondi, één van de groene wetenschappers van The Seventh Generation gaf Goop uitleg over de verschillende stoffen.

Formaldehyde

Formaldehyde wordt toegevoegd aan veel producten, zoals lichaams- en gezichtsverzorging, make-up (vooral mascara en vloeibare foundation) zeep en kamerspray. Het doodt insecten en zit ook in producten voor mensen. Tegenstrijdig, niet?

7 tips om blootstelling aan chemicaliën en gifstoffen in het dagelijks leven te verminderen

Formaldehyde staat niet op de lijst van ingrediënten. Dat is het lastige ervan. Gebruik bij voorkeur een natuurlijke mascara met een biologisch keurmerk erop. Denk bijvoorbeeld ook aan de natuurlijke producten van Marius Fabre, favoriet van topmodel Cato van Ee.

Glyfosaat

Glyfosaat is pas in maart 2015 officieel aan deze lijst toegevoegd, omdat het zeer omstreden is. In de grote landbouw wordt er veel mee gewerkt en ook in de meeste garages is het gevonden. Zelfs in bepaalde tampons van katoen zit het, volgens onderzoek. Rond onze intieme delen willen we natuurlijk geen schadelijke stoffen.

Diethanolamine (DEA), monoëthanolamine (MEA) en Triethanolamine (thee)

Deze stoffen samen lijken formaldehyde te produceren. Op zichzelf staand zijn ze niet schadelijk. Het enige waar commentaar op valt te geven, is de manier waarop ze worden gemaakt; schadelijk voor het milieu.

1,4 – Dioxaan

Dioxaan is een stof die vooral in zeep zit. Of het nu afwasmiddel, producten voor persoonlijke verzorging of sop is waarmee je de auto wast. Het is weer één van die namen die je liever niet op het etiket wilt zien.

Styreen

Styreen zit vooral in geuren. Minpuntje: de meeste fabrikanten geven de inhoud van hun geuren niet bloot. Het is immers hun geheim, hun mysterieuze brouwsel. Er geen transparantie omdat ze eigendom van ‘het huis’ zijn en ze bevatten vaak wel 200 ingrediënten.

Gelukkig is daar de IFRA (International Fragrance Association) die de lijst heeft van alle ingrediënten.

Polychloorbifenylen Bifenyl, ook wel PCB

Hier is opheffing over. Het heeft namelijk voor- en nadelen. Dit werd namelijk in kinderpyjama’s gebruikt, als brandwerende stof. Het vliegt niet makkelijk in de fik, kortom.

Mood food: 4 voedingsstoffen voor een betere stemming

Toch zijn ze schadelijk in consumentenproducten, vooral in de kleur geel: gele kleding en geel papier. De PCB’s worden gerelateerd aan de pigmenten. Natuurlijk kun je geel niet in zijn geheel vermijden, maar wees bewust van het feit dat er PCB’s in kunnen zitten.

Lood

Lood is een vrij bekend verhaal. Het zit in lippenstift, oude verf, in vele kleurstoffen. Lood zou leiden tot leermoeilijkheden en ontwikkelingsstoornissen.

Het valt vaak te vinden in kleurstoffen, het is een natuurlijk voorkomend element. Dus wanneer je producten geschilderd of bekleed ziet met felle kleurstof, kies dan liever voor een stof zonder zware metalen of oplossingsmiddelen.

Benzeen

Weer zo’n ingrediënt dat je opzettelijk niet ziet, maar opduikt in oplosmiddelen, rubber, cement, lijm en ontvetters. Kortom: producten die je zou kunnen hebben in het kastje onder de gootsteen, of in je garage. Veel bedrijven zijn zich bewust van het probleem en plakken “no-benzeen” etiketten op hun verpakking.

Zo kun je kleding verven met plantaardige kleurstoffen

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
In je huis, garage en onder de gootsteen: het zou kunnen dat er deze kankerverwekkende stoffen in je huis zitten
Sluiten