In je eigen voedsel voorzien? Neem een boer in loondienst

In je eigen voedsel voorzien lijkt dé trend van het moment te zijn. We zien dan ook steeds meer initiatieven die zich hiermee bezig houden. Nabij Almere wordt as we speak een volledig zelfvoorzienend ecodorp gebouwd, en ook de Herenboeren in Boxtel eten liever uit hun eigen achtertuin. Samen runnen zij een kleinschalig gemengd boerenbedrijf op het landgoed Wilhelminapark.

Honderd Boxtelaren eten sinds kort van hun eigen duurzame Herenboerderij. Waarom ze dat doen? Op deze manier weten ze precies waar hun voedsel vandaan komt en hoe het is geproduceerd.

De Herenboeren pachten 20 hectare van het landgoed. Ze gaan er alleen niet zelf met de trekker op uit. Een boer is aangesteld voor de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf. Hij verricht werkzaamheden op het land en verzorgt de dieren op een manier waarop de Herenboeren het graag zien: dichtbij, duurzaam en diervriendelijk.

Zo van het land, in je winkelmand

Er zijn verschillende producten te vinden op de boerderij, waaronder groenten, aardappelen, fruit, eieren, rund-, varkens- en kippenvlees. Op zaterdag bezoeken de Herenboeren hun land, en vullen zij hun boodschappentas met producten van hoogwaardige kwaliteit. Koolrabi, spitskool, bietjes, bloemkool en boerenkool: het komt allemaal vers van het land.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

De voordelen? De kwaliteit van het voedsel is beter, er is meer aandacht voor de dieren en kinderen kunnen op deze manier leren waar het voedsel dat ’s avonds op hun bord ligt vandaan komt.

Het is niet zo dat de Herenboeren alleen nog maar voedsel van de boerderij eten. Ze komen nog regelmatig bij de supermarkt, en misschien ook wel eens bij de plaatselijke snackbar. Wat ze op de boerderij halen is simpelweg niet genoeg om de hele week van te kunnen eten.

Voor niets komt de zon op

Voor mensen die geen eigen moestuin willen houden maar wél graag vers en lokaal willen eten is lid worden van een boerenbedrijf een ideale uitkomst. Al zit daar natuurlijk wel een prijskaartje aan. Om alles te kunnen bekostigen investeerden de herenboeren ieder 2000 euro in de boerderij. Aan nieuwe leden wordt hetzelfde gevraagd. Naast deze investering betalen de leden voor hun wekelijkse aankopen. Hiervoor rekenen zij hetzelfde af als producten uit de gangbare landbouw in de supermarkt kosten.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

In de toekomst

De boerderij in Boxtel bestaat nog maar net, maar wil komend jaar al van 100 naar 200 leden groeien. Om het idee te verspreiden is de Stichting Herenboeren opgericht. Op veertien plekken in het hele land zijn initiatiefnemers bezig leden te werven voor boerderijen die nog moeten worden opgericht.

Wil je ook de baas worden over je eigen bord? Dan zijn er dus verschillende opties. Je kunt een eigen Herenboerderij starten, of je aansluiten bij een Herenboerderij die al bestaat.

Meer lezen?

Het eerste zelfvoorzienend ecodorp in Nederland is een feit.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
In je eigen voedsel voorzien? Neem een boer in loondienst
Sluiten