In 2050: meer plastic dan vissen in oceanen

Plastic afval is een van de grootste boosdoeners voor het klimaat. Per jaar wordt er zoveel plastic weggegooid, dat we daarmee maar liefst vier keer een cirkel om de wereld zouden kunnen maken. Per jaar komen er tonnen van dit plastic afval in de oceaan terecht, waardoor het een bedreiging vormt voor het leven in de zee. Extra schokkend als je nagaat dat elk stukje plastic dat ooit gemaakt is, nog steeds bestaat. Het World Economic Forum publiceerde onlangs een onderzoek waarin staat dat we in 2050 meer plastic dan vissen in de oceaan zullen hebben. Er moet dus drastisch iets veranderen. Zo heeft San Francisco sinds oktober 2014 een verbod op plastic flesjes. Een hele vooruitgang als je nagaat dat in Amerika maar liefst 2.500.000 plastic flesjes per uur worden gebruikt.

Bedrock Beauty: een fijne, plasticvrije en natuurlijke beautyroutine

Verbod op plastic tasjes

Daarnaast hebben de laatste 5 jaar verschillende landen een verbod op plastic tasjes ingevoerd, of mogen tasjes alleen nog maar meegegeven worden tegen een vergoeding. Zo is er in Nederland sinds 1 januari een verbod op gratis plastic tasjes.

Goed nieuws: McDonalds stopt met plastic speelgoed in Happy Meals

Plastic tasjes mogen alleen nog maar meegegeven worden wanneer er een kleine vergoeding voor wordt betaald. Een stap in de goede richting aangezien we wereldwijd per week 10 biljoen plastic tasjes gebruiken.

Tips voor minder plastic

Jij kunt ook een steentje bijdragen om de vervuiling door plastic afval tegen te gaan. Koop in het vervolg geen plastic tas, maar neem je eigen boodschappentas mee die je kunt hergebruiken. Verminder het verbruik van plastic waterflessen door kraanwater te drinken uit een herbruikbare fles. En ook het gebruiken van een boterhamtrommel in plaats van boterhamzakjes kan al een klein verschil maken.

Meer weten over de invloed van plastic op ons milieu? Op deze website vind je meer informatie over plastic afval, en extra tips hoe je minder plastic kunt gebruiken.

Good News: Spanje verbiedt straks losse plastic verpakte producten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
In 2050: meer plastic dan vissen in oceanen
Sluiten