Emma Bering
Emma Bering Betere wereld 13 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Hoe je de impact van je kleding op het milieu kunt reduceren

We shoppen allemaal, online of offline. Er is zoveel keuze en het liefste kopen we zoveel mogelijk kleding zo goedkoop mogelijk. Helaas heeft deze kleding een slechte impact op het milieu. Daar moeten we wat aan doen! Inmiddels weten we dat de impact van de kledingindustrie op het milieu niet het allerbeste is. To say the least. Maar we zijn wel dol op het shoppen van nieuwe kleding. De oplossing is niet perse om te stoppen met kopen, maar minderen kan zeker al helpen.

Je kleding impact reduceren

Het is lastig om meteen de hele kledingindustrie aan te pakken. Wat wel kan, is zelf veranderen. Maar wat kan jij dan doen om je kleding impact te reduceren?

Begin met het kopen van minder kleding

Tegenwoordig kopen wij meer kledingstukken dan vroeger. De consumptiemaatschappij is enorm veranderd, maar dat is nu de norm. Toch kan je beter twee keer nadenken als je met drie bijna dezelfde broeken in je hand staat. Vraag jezelf af: heb je dit echt nodig?

Als iedereen minder kleding koopt, daalt de vraag naar kleding ook. De productie van kleding is niet echt zuinig met water. Ter verduidelijking: katoen telen vergt water, veel water. Één kilo katoen heeft zo’n 10.000 kilo water nodig. Voor een shirt is dat rond de 2.500 liter en 7.000 liter voor een spijkerbroek. Daarnaast zorgt het ook voor CO2-uitstoot. Dus hoe minder vraag, hoe minder water er nodig is en hoe minder CO2-uitstoot.

Koop tweedehands, ruil of huur kleding

Heb je nieuwe items nodig? Koop zelf ook een keer tweedehands. Er zijn vaak nog echte parels te vinden voor de helft van het geld. Bij The Next Closet kan je tweedehands designer items kopen (én verkopen) voor een stuk minder! Dus heb je altijd al een Chanel of een Furla tas gewild, maar nooit het geld ervoor gehad? Dan kun je toch je droom waarmaken op een duurzame manier, en je vindt er ook duurzame merken. Eén en één is twee!

Je kan natuurlijk ook een keer kledingstukken ruilen met je zus, vriendin, buurvrouw, noem maar op. Geeft het wel weer terug, dan hou je ze nog te vriend. Of huur je kleding als je bijvoorbeeld een speciale gelegenheid hebt. Kleding verkopen is één van de duurzaamste manieren om het milieu minder te vervuilen.

Koop duurzame merken

Toegegeven: duurzaame merken zijn over het algemeen wel wat duurder, maar dat gebeurt er nou eenmaal als je kleding anders (en eerlijk) produceert. Vaak is de kwaliteit ook beter, maar daarover zo meer. Deze kledingmerken zijn bewust bezig met waar hun producten vandaan komen en hoe ze worden geproduceerd.

Koop betere kwaliteit

Dit sluit een beetje aan op het vorige punt, want met betere kwaliteit doe je langer. Dit hoeft natuurlijk niet altijd duurzaam te zijn, maar er zijn zeker merken die én duurzaam én een hoge kwaliteit hebben. Je kan beter vijf items van goede kwaliteit hebben dan tien items die binnen een half jaar versleten zijn.

Een broek van goede kwaliteit is vaak ook prijziger omdat deze van betere materialen is gemaakt en soms zelf met de hand. Maar ook designerkleding kan je dus gewoon tweedehands kopen!

Gooi kleding niet doelloos weg

Het lijkt zo makkelijk om je oude kleding in de vuilniszak te stoppen. Maar misschien kan je broek nog wel even mee? Geef ‘m een tweede leven door ‘m in te leveren bij een tweedehandswinkel, kringloop of textielbak. In sommige gemeente krijg je een paar keer per jaar een zak in de brievenbus waar je textiel in kan doen. Deze zet je aan de weg en wordt op afgesproken data opgehaald.

Voor alle creatievelingen onder ons: kijk eens met een ander oog naar die spijkerbroek die niet meer zo leuk is. Valt er met een beetje tijd en moeite niet een toffe rok van te maken? Hergebruik in de dop!

Zo scoor je geheid bij kringloopwinkels (en word je een duurzame shopper)

Maak een capsule wardrobe

Op Youtube zijn honderden video’s te vinden over een capsule wardrobe. Dat betekent eigenlijk dat je per seizoen bepaalde items in de kast hebt hangen die je vaker kan dragen en met van alles kan combineren. Dus in plaats van tien verschillende blouses heb je er één of twee die overal bij passen. Het houdt ook in dat je per seizoen maar ongeveer 37 items in je kast hebt hangen, moet genoeg zijn toch? Denk hierbij aan jassen, broeken, jurken, shirts, rokken, schoenen, truien en vesten. Je ondergoed, accessoires, pyjama en sportkleding tellen niet mee.

Het voordeel van een capsule wardrobe is dat je alleen kwaliteit in je kast hebt hangen. Items die duurzaam zijn gemaakt en daardoor ook langer meegaan. Daarnaast ga je ook nog eens minder kopen, want je hebt al genoeg in de kast hangen!

Was je kleding minder

Wassen is niet echt zuinig, dus probeer je items meerdere keren te dragen voordat je gaat wassen. Was bijvoorbeeld liever één keer per week een grote hoeveelheid dan meerdere keren kleine wasjes. Ook het koud wassen maakt je kleding schoon. Laat het natuurlijk opdrogen, dat scheelt veel stoom van de droger. En heb jij je spijkerbroek al ‘s in de vriezer gestopt?

Meer lezen over duurzame kleding?

Op de hoogte blijven van de leukste content? Meld je dan aan voor Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe je de impact van je kleding op het milieu kunt reduceren
Sluiten