WorkJuice
WorkJuice Betere wereld 20 nov 2020
Leestijd: 7 minuten

Shop jouw decembercadeaus op The Impact Days en steun duurzame impactondernemers

Cadeaus geven is stiekem al leuker dan krijgen, en al helemaal als je met jouw decembercadeaus ook nog eens een steentje bijdraagt aan ondernemers die purpose net zo belangrijk vinden als profit. Tijdens The Impact Days op 19, 20 en 21 november kun je, verspreid door Nederland en online, volledig coronaproof inspiratie opdoen voor de feestdagen.

Elke euro die je tijdens deze dagen besteedt, komt terecht bij een inspirerende duurzame ondernemer.

The Impact Days?

De website van The Impact Days is een soort persoonlijke (online) gids om het allerbeste en mooiste te ontdekken op het gebied van sociaal en duurzaam ondernemerschap. Er doen honderden inspirerende ondernemers mee, die van alles verkopen: van gadgets tot kleding en van glazen tot fietsen.

Wij spraken alvast drie van de ondernemers die meedoen, om te vragen waar zij zelf hun decembercadeaus shoppen, hoe ze de balans houden tussen purpose en profit, en wat hun dromen zijn voor de toekomst.

Bron: Rebottled

Rebottled

Rebottled tovert flessen om tot coole drinkglazen, onder andere bij hun sociale werkplaats the Rebottled Factory. Met het glaswerk laten ze zien dat we ook anders om kunnen gaan met het afval wat we dagelijks weggooien. Sinds kort heeft Rebottled hun assortiment ook uitgebreid met lampen, drinkflessen en kaarsen.

Bij welk duurzaam merk shoppen jullie zelf je decembercadeaus? Naar welke duurzame ondernemer kijken jullie op?

“Ik vind zelf de WAAR winkels altijd een goede plek voor een duurzaam cadeau, helaas staan we daar zelf nog niet. Naar mijn mening zijn er op dit moment te weinig duurzame ondernemers, maar wat Bas van Abel met Fairphone heeft bereikt vind ik onwijs inspirerend.”

Ook lezen: De ultieme tip van een succesvolle horeca eigenaar over duurzaam ondernemen

Hoe houden jullie een goede balans tussen purpose en profit?

“Per verkocht glas verlagen we het glasafval, CO2 uitstoot, waterverbruik en energiegebruik. Daarnaast kunnen we meer mensen weer een betekenisvolle baan geven als er meer verkocht wordt.

Bij ons zijn purpose & profit dus onlosmakelijk verbonden zijn met elkaar. Meer producten betekent meer omzet en meer impact. Soms moet je wel beslissingen maken intern of we bijvoorbeeld iets duurzaams kopen of iets goedkoops. We kijken hierin altijd naar de verhouding tussen de prijs, kwaliteit en duurzaamheid.”

Bron: Rebottled

Wat zijn jullie dromen voor de toekomst?

“We willen hét feel good-drinkglas van Europa worden. Het drinkglas wat je heft als je iets te vieren hebt of na een inspirerende speech. We willen verandering teweegbrengen en het icoonproduct voor de circulaire economie worden.

Ik hoop dat duurzaamheid steeds meer gaat leven in de wereld en we wat meer nadenken over wat we voor iemand anders of de aarde kunnen doen.”

Lees ook: Werken in duurzaamheid? 3 tips om een baan met betekenis te vinden

Bron: Rotterdamse Munt

Rotterdamse Munt

Rotterdamse Munt is een eetbare groene oase, middenin de stad. Samen met stadgenoten steken de ondernemers achter Rotterdamse Munt de handen uit de mouwen en maken ze bloeiende pluktuinen waar jonge stadsgenoten de magie van planten ontdekken.

Bij welk duurzaam merk shoppen jullie zelf je decembercadeaus? Naar welke duurzame ondernemer kijken jullie op?

“We zijn onderdeel van de lokale voedselketen en shoppen dus vooral bij boeren, tuinders en makers in onze omgeving. Of we schuiven graag aan bij chefs die met plezier en overtuiging werken met al het lekkers van ‘t seizoen. Chefs en bars met een knip- en plukabonnement zijn Remco van Fermin RotterdamJim de Jong en Tim van Botanero.

Producten van dichtbij zijn niet alleen verser en daardoor smaakvoller. Het assortiment is (bio)diverser en er is minder verpakkingsmateriaal nodig. Daarbij komt dat we met ons eigen koopgedrag er zelf voor zorgen dat we ook in onze vrije tijd kunnen genieten van een mooie, groene en levendige omgeving.”

Hoe zorgen jullie voor een goede balans tussen purpose en profit?

“Natuurlijke groeiprocessen zijn voor ons een belangrijke inspiratiebron. ‘Wat langzaam groeit, blijft langer’. Natuurlijk willen we graag uitgroeien tot een financieel gezonde onderneming met groeiende impact. Als alle oogst is verkocht, dan is dat het en moeten we een volgend groeiseizoen afwachten. Nu is afwachten niet onze sterkste eigenschap. Daarom ontstaan er steeds nieuwe producten en diensten. We bewegen met de seizoenen mee.

Het resultaat is dat we kleinschalig werken maar ook heel veelzijdig zijn, dat maakt ons wendbaar en creatief. Onze ‘purpose’ is een groene, levendige stad, samen met stadsgenoten. Dat blijft voorop staan; de mand vol producten en diensten maakt het mogelijk.”

Bron: Rotterdamse Munt

Wat zijn jullie dromen voor de toekomst?

“We dromen van een groene, levendige stad met een rijk, biodivers ommeland. We werken aan groene stadsontwikkeling, waarmee wij energie en grondstoffen toevoegen in plaats van op gebruiken.

Met onze onderneming willen we heel graag inspiratie, kennis en enthousiasme delen en stadsgenoten meer keuzemogelijkheden bieden. In onze tuinen op onze thuislocatie, middenin de stad bouwen we volgend jaar een klimaatpositief paviljoen waarmee we jaarrond allerlei groepen kunnen laten genieten van en in onze eetbare oase.

En ondertussen ontwerpen en ontwikkelen we ook bij bedrijven pluktuinen waar medewerkers kunnen oogsten voor hun lunch of voor thuis. Zo worden werkomgevingen groen en productief.”

Bron: Roetz

Roetz

Met een elektrische bike van Roetz heb je altijd de wind in de rug. Voor de fietsproductie hergebruikt Roetz-Bikes zorgvuldig geselecteerde fietsframes en transformeert deze tot échte retro design e-bikes. Door achtergelaten fietsen een nieuw leven te geven, worden tonnen aan waardevolle grondstoffen bespaard.

Ook op de werkvloer gelooft Roetz in tweede kansen. In hun opleidingsprogramma begeleiden leermeesters de Roetz makers bij het leren van het vak van fietsmonteur, het halen van een diploma en het vinden van een baan.

Bij welk duurzaam merk shoppen jullie zelf je decembercadeaus? Naar welke duurzame ondernemer kijken jullie op?

“Zelf shoppen we bij Soep uit Noord, waar ze groenten uit een lokale stadstuin gebruiken voor mega lekkere zelfgemaakte soepen. En voor ons geïmproviseerd team thuis-dinner maakt de Ceuvel voor ons een 3-gangen diner.

We kijken op tegen Patagonia, en meer dichterbij Forbo, een oer-Hollands bedrijf dat vloeren en andere toepassingen ontwikkelt van natuurlijke materialen (linoleum).”

Hoe zorgen jullie voor een goede balans tussen purpose en profit?

“Onze producten zijn circulair en gemaakt met sociaal rendement, maar moeten zeker ook aansprekend zijn en van hoge kwaliteit, anders kunnen we niet overleven in de competitieve fietsmarkt.”

Bron: Roetz

Wat zijn jullie dromen voor de toekomst?

“De fietsmarkt wezenlijk veranderen met een e-bike die écht circulair ontworpen is en daardoor in meerdere levenscycli blijft ronddraaien in een circulaire keten. Het afgelopen jaar hebben we gewerkt aan een prototype welke we volgend jaar zullen lanceren!”

De producten van deze ondernemers en honderden meer, kun je shoppen bij The Impact Days. De hotspots en merken openen hun (online) deuren om te vertellen op welke manier zij een positieve impact maken op de wereld. Volg thuis online inspirerende workshops over vegan kaasmaken, doe mee aan een ‘blinde’ bierproeverij en scoor tegelijkertijd die fijne outfit. Het kan allemaal! Kijk voor het aanbod van alle ondernemers, (gratis) online workshops en talks op theimpactdays.nl.

Toegang tot The Impact Days is helemaal gratis. Het enige dat jij hoeft te doen, is via de site een route uitstippelen in jouw buurt, dorp of stad. Vervolgens kun je naar hartelust shoppen én tegelijkertijd een positieve bijdrage leveren aan de wereld. Een win-win als je het ons vraagt.

 

Meer over duurzaam ondernemen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Shop jouw decembercadeaus op The Impact Days en steun duurzame impactondernemers
Sluiten