Slecht nieuws: onder water smelt nog meer ijs dan we denken

We kennen allemaal de beelden van smeltende ijskappen op de polen, sommige zelfs inclusief ijsberen in nood. Natuurlijk is de verdwijning van ijs boven water verschrikkelijk, maar onder water smelt er nog meer ijs dan we denken, schrijft The Guardian.

Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat het aantal ijs op Antarctica tussen 2010 en 2016 met maar liefst 1.463 vierkante kilometer afgenomen is. Ter vergelijking: dat is ongeveer dezelfde oppervlakte als van de provincie Flevoland. Klinkt niet eens als heel veel, maar als je bedenkt dat het maar liefst vijf meter in hoogte per jaar is – en dat door een kleine temperatuurstijging – is het dat wel.

Het nieuwe onderzoek heeft het onderwatergedeelte van Antarctica – de grootste ijsmassa ter wereld – voor de eerste keer ooit compleet in kaart gebracht. En dat is maar goed ook, want anders hadden we deze hoeveelheden nog steeds niet geweten. Eerder dachten we namelijk dat de hoeveelheid ijs op de Zuidpool vrij stabiel was, in tegenstelling tot die op de Noordpool.

Dit wil je misschien ook lezen: Deze vrouwelijke wetenschappers willen Antarctica redden.

 

Grootste bron van zeespiegelstijging

Dit betekent dat het onder water smelten op Antarctica elke 20 jaar ongeveer verdubbelt. Zelfs door kleine temperatuurstijgingen, is de kans op overstromingen in andere gebieden groter dan we denken. De Zuidpool zou zelfs de grootste bron van zeespiegelstijging kunnen worden. Nu is dat nog Groenland.

De onderzoekers hopen dat dit mensen extra veel zorgen baart, vertelden ze The Guardian – misschien dat we dan eindelijk eens écht iets aan klimaatverandering gaan doen.

Reageer op artikel:
Slecht nieuws: onder water smelt nog meer ijs dan we denken
Sluiten