Maak kennis met het Japanse principe I-Turn: leven in de natuur
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F11%2Fi-turn-japan.jpg)
Het is er druk en vol met prikkels, de huizen zijn er duur en klein, en uit onderzoek blijkt dat je er minder gelukkig bent. En toch kiezen veel van ons ervoor om in de grote stad te wonen, in plaats van het groenere, rustigere én schonere platteland. Het is een probleem dat niet alleen in Nederland voorkomt, maar ook in Japan. Door inzet van de overheid is daar nu ook een omgekeerde trend te zien genaamd ‘I-Turn’: (jonge) mensen die juist kiezen voor een leven vlakbij de natuur.
Dat is niet alleen goed voor het land, maar ook voor de mensen zelf.
Forest bathing
De kans is groot dat je weleens van ‘forest bathing‘ hebt gehoord. Dit is de vertaling van het Japanse ‘Shinrin-yoku’, dat sinds de jaren ’80 beoefend wordt om één te worden met de natuur. Het betekent eigenlijk niets meer dan jezelf onderdompelen in de natuur. Het draait hierbij om al je zintuigen te gebruiken terwijl je een wandeling maakt door het bos. Om je zo bewust te worden van het gefluit van de vogels, de dauwdruppels op de grond of de zonnestralen die door de bladeren schijnen.
Lees ook: Waarom je aan forest bathing zou moeten doen (wij hebben 7 voordelen voor je)
Fan van forest bathing of net geïnteresseerd geraakt door bovenstaande uitleg? Dan zal je het Japanse I-Turn ook interessant vinden. Dit principe beschrijft mensen die van grote steden verhuizen naar het platteland. Ook in Nederland is vaak het tegenovergestelde de norm. De Randstand overstroomt zo wat met mensen, terwijl het in het noorden bijvoorbeeld een stuk leger is.
De voor- en nadelen van leven in een grote stad
Natuurlijk zitten er ook voordelen aan leven in een grote stad. Er zijn vaak meer kansen en mogelijkheden als je ambities hebt en, zeker als je jong bent, is het bruisende leven in de stad onwijs leuk.
Maar er zitten ook grote nadelen aan: het leven is er duur en je mist de connectie met de natuur. In steden is het druk en word je overprikkeld, terwijl het wetenschappelijk bewezen is dat zelfs in de natuur zijn je fysieke en mentale gezondheid verbetert. Laat staan als je er in de buurt zou wonen, en de natuur altijd ‘tot je beschikking’ had.
Lees ook: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt
In sommige regio’s van Japan delen de autoriteiten goedkope huizen en andere financiële meevallers uit om mensen te stimuleren om van de grote stad naar het platteland te verhuizen. Volgens het Fujitsu Research Institute staat bijna 14 procent van de woningen (dat zijn er ongeveer 8,5 miljoen) leeg in Japan. In sommige afgelegen gebieden is het zelfs zo erg dat kleine dorpjes spookdorpen zijn geworden.
Als het zo doorgaat, zullen er rond 2040 maar liefst 900 dorpen en steden helemaal leeg zijn. De Japanse overheid probeert interne migratie daarom aan te moedigen. Dit wordt een U-Turn genoemd als iemand terugkeert naar z’n geboorteplaats en een I-Turn als diegene van de stad naar het platteland verhuisd.
De I-Turn
Deze U- of I-Turn is niet alleen goed voor het land, maar ook voor de mensen die erin wonen. Yoshifumi Yano was één van de eerste I-Turners in Japan, lezen we op The Japan Times. Hij was de hoge kosten van levensonderhoud in de stad zat. Toen hoorde hij dat er een hotel te koop stond in een kleine stad die bekend stond om z’n warmwaterbronnen.
Hij bezocht de stad Yunomine 18 jaar geleden in een opwelling en besloot het hotel over te nemen. Sindsdien is het toerisme alleen maar toegenomen in Japan en heeft de stad de status Werelderfgoed gekregen van UNESCO.
In de 18 jaar dat Yano in Yunomine zijn eigen business is gestart, heeft hij inderdaad een trend zien ontstaan van jonge mensen die terugkeren of verhuizen naar het platteland. “Ik heb jonge mensen in mijn staff, die zijn verhuisd om dezelfde redenen als ik. Ze kunnen goedkoper leven, hebben meer tijd voor zichzelf en krijgen meer erkenning voor hun werk. Ze zijn van gedachten veranderd over het leven in een kleine stad.”
Lees ook: Wat we kunnen leren van de Letten (in Letland, ja): leven met de natuur
Chef-kok Kenji Masada is ook fan geworden van het leven in een klein dorp. Het was de drukte en het hectische leven in Tokio die hem stimuleerde om te verhuizen naar het dorp Chikatsuyu. In het dorp, waar oude houten huizen uitzicht hebben op de omliggende bergen, verbouwt hij groenten voor zijn restaurant. “Het is hier zo schoon en stil, ik kan meer genieten van wat ik doe”, zegt hij. “Ik ben hier veel gelukkiger dan in de stad.”
Meer natuur in je leven brengen
Nu door de corornacrisis de ontwikkeling naar remote werken in gang is gezet, kun je misschien straks zelfs naar een groenere rustigere omgeving verhuizen, zonder van baan te hoeven veranderen. Is een verhuizing je toch nog een stap te ver? Er zijn meerdere manieren om wat meer natuur in je leven te brengen.
Naast het overduidelijke ‘zoek de natuur op in de weekenden’, kun je ook de natuur op zoeken in je eigen stad. Welke bomen en planten groeien er eigenlijk? Natuurlijk kun je ook meer groen in huis halen door kamerplanten te kopen en te stekken. Wil je een stapje verder, dan kan je kruiden en groenten kweken in je eigen moestuintje.
Tot je wel (of niet) klaar bent voor je eigen I-Turn, kun je ook meer leren over wat voor effect de natuur eigenlijk op je heeft. Van documentaires als Kiss the Ground en The Biggest Little Farm tot de podcast For the Wild, er zijn tegenwoordig een hoop informatiebronnen tot je beschikking.
Lees ook: 7 manieren om meer in contact te komen met de natuur