Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Mind 25 mei 2019

I Am Maris op Netflix: een inspirerend voorbeeld van omgaan met psychische problemen

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Deze keer: I Am Maris, een documentaire over mentale gezondheid en zelfacceptatie.

Soms komen kinderen of tieners al in aanraking met psychische problemen als ze nog nooit van het woord ‘depressie’ hebben gehoord. Dat gold ook voor Maris Degener, die een groot deel van haar jeugd kampte met depressies, een angststoornis en anorexia. Niet per se wat je een onbezorgde jeugd zou noemen, maar als je het overleeft, ben je sterker dan ooit.

I Am Maris: hoopgevend en inspirerend

Maris was één van de moedige tieners die de strijd met haar mentale problemen aanging, liefst op een creatieve manier: schrijven en schilderen, maar vooral ook yoga hielpen haar erbovenop. De inmiddels 17-jarige vrouw is dan ook yogadocente en mentor en wil graag meer bewustzijn creëren rondom psychische problematiek.

I Am Maris vertelt in minder dan een uur het verhaal van de sterke jonge vrouw, die uit een diep dal klom naar zelfacceptatie en nu nog steeds bezig is zichzelf te vergeven. Dat is niet makkelijk, en iedereen met mentale problemen zal dat kunnen bevestigen – maar Maris gelooft wel dat de dingen waar we ons doorheen moeten slaan ons meer compassie geven en zorgen voor meer begrip richting de rest van de wereld.

I AM MARIS: Portrait of a Young Yogi (Trailer)

Uploaded by Laura VanZee Film and Video on 2017-11-02.

De docu is een persoonlijk, hoopgevend portret en inspirerend voorbeeld van hoe kunst en yoga je – in sommige gevallen – heel erg kunnen helpen met je mentale gezondheid en kunnen zorgen voor dat o zo belangrijke zelfliefde. Maar de film wil ook het taboe openbreken over psychische problemen. Want Maris is niet de enige die zichzelf door deze problemen heen moet gaan: miljoenen tieners en jongvolwassenen wereldwijd maken hetzelfde mee. Kijken dus!

I Am Maris is te bekijken op Netflix.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Meer docu’s op Netflix:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
I Am Maris op Netflix: een inspirerend voorbeeld van omgaan met psychische problemen
Sluiten