Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Maatschappij 3 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

I Am Jane Doe op Netflix vertelt het heftige verhaal van meisjes in de seksindustrie

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: I Am Jane Doe, een docu over minderjarige Amerikaanse meisjes die verkocht worden voor seks.

Toegegeven, als je niet in de stemming bent voor een heftige documentaire moet je niet voor deze gaan. Maar het is wel een verhaal dat verteld moet worden, en dat is precies wat filmmaker Mary Mazzio (met behulp van de stem van Jessica Chastain) doet in de docu.

I Am Jane Doe op Netflix: heftig maar belangrijk

I Am Jane Doe vertelt de verhalen van een aantal tienermeisjes in Amerika die slachtoffer waren van mensenhandel. Om precies te zijn werden ze verkocht voor seks, en het is vrij overbodig te zeggen dat dat hun leven verwoestte. Dat gebeurde via de advertentiewebsite Backpage, die dan ook aangeklaagd werd door de moeders van de meisjes.

Er volgde een lange rechtszaak. Want het klinkt misschien onvoorstelbaar dat het legaal zou zijn om kinderen aan te bieden voor seks en daarmee in de seksindustrie te doen belanden, maar veroordeling was lastig door een wet die stelde dat websites niet verantwoordelijk gehouden konden worden voor content van derden.

I AM JANE DOE – TRAILER

I AM JANE DOE chronicles the epic battle that several American mothers are waging on behalf of their middle-school daughters, victims of sex trafficking on Backpage.com, the adult classifieds section that for years was part of the iconic Village Voice.

De docu laat de moeders zelf aan het woord, waardoor de docu heftig, maar ook heel krachtig is. Maar er wordt ook gesproken met advocaten, rechters, politici en andere experts over het onderwerp , die de bredere strijd tegen mensenhandel belichten.

Speak out. Fight back.

Dat fenomeen gebeurt namelijk vaker dan we ons realiseren, en er gaat véél geld in om. Er zouden in Amerika zelfs honderdduizenden kinderen per jaar slachtoffer van worden. Dat wordt ontzettend goed geheim gehouden door de daders, maar daarom juist ontzettend belangrijk dat zij worden onthuld.

Onder het mom ‘Speak out. Fight back.’ probeert de docu een steentje bij te dragen aan de strijd. Online krijgt I Am Jane Doe daardoor wel de kritiek dat de docu niet objectief genoeg zou zijn en eerder bedoeld is om mensen over te halen dan echt de feiten te laten zien. Dat neemt echter niet weg dat de heftige verhalen het waard zijn om gehoord te worden, en de docu alleen al daarom het bekijken waard is.

Want o ja, de helft van de opbrengsten gaat ook nog eens naar goede doelen die zich inzetten voor kinderen die het slachtoffer zijn van mensenhandel. En de docu heeft zelfs belangrijke bijdragen geleverd aan het debat over de wetgeving rond het onderwerp, waardoor die langzaam maar zeker verbetert. En dat werd tijd ook.

Je bekijkt de ruim anderhalf uur lange docu hier op Netflix.

Meer documentaires op Netflix:

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.
Spoiler: helaas laten Walt Disney en Hollywood ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
I Am Jane Doe op Netflix vertelt het heftige verhaal van meisjes in de seksindustrie
Sluiten