Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Better World 12 dec 2018

Kerstboom kopen? Wees duurzaam en huur er één!

December is weer begonnen. De maand waarin je wél naar kerstmuziek kunt luisteren zonder een excuus te hebben. Kerstmis is een feestdag. En dat is ‘t ook, maar niet voor het milieu. Want in januari worden er véél kerstbomen vernietigd. Gelukkig is er een manier waarop kerst groener wordt. Je kunt namelijk een kerstboom huren.

Door het huren van een kerstboom kun je gerust keihard meezingen met All I want for Christmas.. zonder je schuldig te hoeven voelen over je kerstboom. Want volgend jaar staat die er gewoon weer!

Een kerstboom huren, hoe werkt dat?

Met de kerstdagen op komst is het alweer tijd voor een kerstboom. Maar wist je dat er jaarlijks miljoenen (!) kerstbomen verdwijnen in de verbrandingsoven? En dat terwijl veel mensen elk jaar een nieuwe boom kopen. Dat is toch eigenlijk best wel zonde? Gelukkig is er een manier om dit te voorkomen.

Een kerstboom huren is handig én goed voor het milieu. Maar hoe werkt het precies? Je haalt een kerstboom (wel bij een winkel die aan ‘t verhuren van kerstbomen doet natuurlijk) en in januari kun je ‘m weer terugbrengen. De winkel zorgt er vervolgens voor dat je kerstboom opnieuw geplant wordt. Wil je ‘t jaar erop nog een keer die kerstboom? Dat kan. Elke boom heeft namelijk een uniek nummer. Door jouw boom met dit nummer te registreren, kun je het volgend jaar je eigen boom opnieuw adopteren.

Is ‘t huren van een boom echt beter?

Dat ligt er echt aan hoe ver je moet rijden. Als je namelijk al 10 km moet rijden, stoot je al meer uit met je auto dan de hele productie en verwerking van je kerstboom het milieu kost. Het beste is om te gaan voor een kerstboom die je in principe lopend of met de fiets kunt halen. Hoe dichterbij hoe beter.

Het is wel zo dat een kerstboom huren altijd beter is dan er een te laten kappen. Maar wil je echt een duurzame kerst? Dan is ‘t beter om eigenlijk voor helemaal géén boom te gaan dit jaar.

Kerstverlichting, hoe pak je dat zo duurzaam mogelijk aan?

Waar kun je een kerstboom huren?

Helaas worden er nog niet overal in Nederland huur bomen aangeboden, al groeit het aanbod steeds meer. De vraag is momenteel nog wel groter dan het aanbod dus op=op. Per stad is ‘t verschillend of je moet reserveren voor zo’n kerstboom of niet. Wil je weten waar je wel een boom kunt huren? Onder andere bij de volgende steden kun je een boom huren:

De prijzen van deze bomen verschillen eigenlijk per filiaal, maar zijn vooral gebaseerd op de grootte. Voor een klein boompje betaal je namelijk niet evenveel als voor een grote boom. Heb je nog nooit een boom geadopteerd? Geen probleem, voor alles is natuurlijk een eerste keer. Ga naar een winkel in jouw buurt en wees er snel bij. Want nogmaals, op=op.

Meer lezen over ‘t milieu?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Kerstboom kopen? Wees duurzaam en huur er één!
Sluiten